Home Δήμος Δελφών Δεν προχωρούν οι εργασίες στο 1ο Δημοτικό σχεδόν χωρίς λόγο…

Δεν προχωρούν οι εργασίες στο 1ο Δημοτικό σχεδόν χωρίς λόγο…

Δεν προχωρούν οι εργασίες στο 1ο Δημοτικό σχεδόν χωρίς λόγο…

Τρομάζει η καθυστέρηση

-Οι δυο προηγούμενες απόπειρες, ο διχασμός, το οικόπεδο στην περιφερειακό, οι 600.000 ε και το 1 εκ ε που χάθηκε!

-Οργιάζουν οι φήμες ότι η ανάδοχος εταιρεία θέτει οικονομικό ζήτημα λόγο των αυξήσεων στα υλικά!

 

 

Χωρίς προφανή λόγο έχουν διακοπεί οι εργασίες για την ανέγερση πτέρυγας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, η οποία θα στεγάσει σχολικές δομές, αλλά και το Ειδικό Σχολείο. Κύριος και φορέας υλοποίησης του έργου, προϋπολογισμού 1.461.694,84 € (με ΦΠΑ), είναι ο Δήμος Δελφών, ενώ χρηματοδοτείται από το Π.Δ.Ε. της περιφέρειας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2014-2020», στο πλαίσιο του οποίου είναι ενταγμένο, με συγχρηματοδότηση από εθνικούς, αλλά και ενωσιακούς πόρους του Ταμείου ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η πρώτη ένταξη, το εκατομμύριο και το οικόπεδο των 600.000 ευρώ!

 

Συγκεκριμένα, το έργο παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξή του, χωρίς όμως να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, τουλάχιστον επίσημα! Πρόκειται για ένα έργο που ταλαιπωρήθηκε αρκετά στο πέρασμα των ετών, ενώ συνδέθηκε ευθέως με το νύν βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα, ο οποίος από την πρώτη θητεία του είχε εξασφαλίσει πίστωση 1 εκ ευρώ για την κατασκευή Ειδικού Σχολείου, εντός του 1ου Δημοτικού. Εκείνη η πίστωση είχε εγείρει τόσες αντιδράσεις που οδήγησε το δήμο Άμφισσας σε συνεργασία με τη Νομαρχία να αγοράσουν με 600.000 ευρώ ένα οικόπεδο στον περιφερειακό δρόμο για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος, το οποίο τελικά δεν έφτανε ούτε για να στεγάσει ένα από τα δυο σχολεία. Το οικόπεδο μας έμεινε αμανάτι και οι περίοικοι κάθε χρόνο τσακώνονται με το δήμο για να το καθαρίσει!

 

Η δεύτερη ατυχήσασα απόπειρα

 

Ούτε η συνέχεια όμως ήταν πιο εύκολη. Το έργο εντάχθηκε ξανά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της περιφέρειας Στερεάς με την αρ. πρωτ. 2279/20-4-2017. Δημοπρατήθηκε το 2019, αλλά ο ανάδοχος το εγκατέλειψε, καθώς αφενός άργησε η μετακόμιση του Ειδικού Σχολείου για να ξεκινήσει τις εργασίες, αφετέρου είχε δώσει μεγάλη έκπτωση. Τόσο που ήταν ασύμφορη!

 

Η τρίτη θα είναι η τυχερή;

 

Ο ανάδοχος εγκατάλειψε το έργο, το οποίο επαναδημοπρατήθηκε. Η νέα σύμβαση υπεγράφη 5 Μαΐου 2021 με ανάδοχο την εταιρεία ΣΜΙΛΗ. Κατά τη φάση των εκσκαφών εντοπίστηκε αρχαίο τείχος. Ο δήμος Δελφών που είναι ο κύρος του έργου πήγε στο Συμβούλιο Μνημείο ζητώντας την αποδόμηση του τοίχους. Εγκρίθηκε και όπως μας εξήγησε ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής ο δήμος προχώρησε στην αποδόμηση του τοιχείου με δικές του δυνάμεις.

Από τον Ιούνιο που λύθηκαν τα ζητήματα με την αρχαιολογία, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκαταστήσει συνεργεία ο εργολάβος. Αρχικά με το πρόσχημα ότι δεν έβρισκε εργάτες λόγω θερινής περιόδου και εν συνεχεία χωρίς λόγο. Σήμερα, όλοι οι συναρμόδιοι βρίσκονται στο «περίμενε», ενώ οι φήμες οργιάζουν ότι η ανάδοχος εταιρεία θέτει ζητήματα οικονομικά, λόγω των τεράστιων αυξήσεων σε όλα σχεδόν τα υλικά, που θέτουν σε κίνδυνο την εργολαβία!

 

Το βαρύ ιστορικό του έργου

 

Το πολύ άσχημο ιστορικό του έργου έχει περιγράψει γλαφυρά ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Γιάννης Μπούγας σε επιστολή που είχε δώσει στη δημοσιότητα στις 5 Μαΐου του 2021, ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο. Εκεί σημείωνε: «…Έχοντας παρακολουθήσει από την αρχή την Ίδρυση, λειτουργία και στέγαση του Ειδικού Σχολείου θα ήθελα να κάνω μια σύντομη αναφορά στους πιο σημαντικούς σταθμούς του πρώτου Σχολείου Ειδικής Αγωγής στην Φωκίδα. Δυστυχώς στην εικοσάχρονη πορεία, υπήρξαν αστοχίες που ξεκινούσαν από επιπόλαιες δηλώσεις κι έφθαναν μέχρι σοβαρές αβελτηρίες και αντιδράσεις.

Υπενθυμίζω ότι σήμερα λειτουργούν Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Άμφισσα. Ε.Ε.Ε.Ε.Κ ΑΜΦΙΣΣΑΣ από το 2007 και το Ενιαίο Ειδικό Γυμνασίο – Λυκείο Άμφισσας από το τρέχον σχολικό έτος.

Η Ίδρυση του Ειδικού Σχολείου προτάθηκε ομόφωνα με απόφαση του Νομαρχιακού

Συμβουλίου με Νομάρχη τον Απόστολο Καραχάλιο και επικεφαλής της Μειοψηφίας τον αείμνηστο Δημήτριο Ανδρίτσο.

Είναι τιμή μου ότι υπήρξα Εισηγητής της απόφασης εκείνης.

Το Σχολείο ιδρύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2002 με απόφαση του τότε Υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου ως Μονοθέσιο -σήμερα είναι εξαθέσιο- και στεγάστηκε, η αλήθεια είναι με σοβαρές αντιδράσεις,που τις προκαλούσαν δυστυχώς οι προκαταλήψεις της εποχής, σε αίθουσες του πρώτου δημοτικού. Βουλευτής Φωκίδας τότε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ ήταν ο Δημήτρης Θάνος και από τη ΝΔ ο αείμνηστος Νίκος Γκελεστάθης.

Τα εγκαίνια του Σχολείου έγιναν το Νοέμβριο του 2004 από τον αείμνηστο Υφυπουργό Παιδείας Γεώργιο Καλό.

Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια κατασκευής κτηρίου για την στέγασή του έγινε επί Νομαρχίας Τάκη Ανδρίτσου. Το ποσό είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό της ΝΑΦ, λόγω αδυναμίας έγκαιρης απορρόφησης όμως, εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων, η πίστωση διατέθηκε τελικά για την κατασκευή της Νέας Πτέρυγας του Λυκείου Άμφισσας.

Στη συνέχεια, το 2006 ο τότε Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης σε επίσκεψή του, που είχε πραγματοποιήσει μετά από πρόσκλησή μου στην Φωκίδα, εξήγγειλε την κατασκευή του κτηρίου και στη συνέχεια εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση, ποσού 1εκ ευρώ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Άμφισσας με Δήμαρχο τότε τον Ασημάκη Ασημακόπουλο, με ισοψηφία 8-8 και υπερισχύσασα την ψήφο του Προέδρου του Αθανασίου Σανιδά, δυστυχώς απέρριψε την πρόταση για διάθεση του χώρου με σκοπό την κατασκευή του κτηρίου στο πρώτο δημοτικό.

Την πρόταση υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Μειοψηφίας με επικεφαλής τον Ευστάθιο Κάππο και προς τιμήν τους δύο δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας η κα Ανδριανή Παπακώστα και ο κ. Νίκος Κοκολόγος, ενώ παρόν ψήφισε η κα Ελένη Αρμάου.

Με μέρος της χρηματοδότησης αγοράστηκε οικόπεδο στην ανατολική πλευρά της Άμφισσας, το οποίο όμως ήταν εξαρχής ακατάλληλο και δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ανέγερσης Σχολείου, γεγονός το οποίο γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν όσοι ενέκριναν την αγορά του και κατέβαλαν το τίμημα. Πρόκειται για πράξη ανεπίτρεπτη πολιτικά και ελεγκτέα νομικά.

Έκτοτε και για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε αδράνεια για την κατασκευή του κτηρίου, αλλά και γενικότερη αδιαφορία για την λειτουργία του Σχολείου….».

Το παραπάνω απόσπασμα περικλύει και όλη την ένταση και την αγωνία εκείνης της περιόδου που έφτασε να διχάσει τον κόσμο της περιοχής, παρότι είναι ένα έργο που εξαρχής θα έπρεπε να ενώνει!

 

Τι αφορά το έργο

 

To έργο με τίτλο «ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ» βγήκε σε διαγωνισμό για δεύτερη φορά το χειμώνα του 2020. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανήλθε σε 1.461.694,84 Ευρώ και

αναλύεται σε:

Δαπάνη Εργασιών: 861.301,52 €

Γενικά έξοδα και Όφελος εργολάβου (Γ.Ε.+Ο.Ε.): 155.034,27 €

Απρόβλεπτα (ποσοστού 15% επί της δαπάνης εργασιών και του κονδυλίου Γ.Ε.+Ο.Ε.)

ποσού 152.450,37 €, που αναλώνονται σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 156 παρ.

3.(α), του ν.4412/2016.

Πρόβλεψη απολογιστικών:5.000,00 €

Στο ανωτέρω ποσό προβλέπεται αναθεώρηση στις τιμές ποσού 5.000,00€ σύμφωνα με το άρθρο 153 του ν. 4412/2016.

Δαπάνη ΦΠΑ (24%):282.908,68€.

 

Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου

 

Με την πράξη προβλέπεται να κατασκευαστεί προσθήκη πτέρυγας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας. Πρόκειται για κατασκευή τριώροφου κτιρίου συνολικής κάλυψης 330,63 τμ. και συνολικής δόμησης 780,32 τμ. Το νέο κτίριο θα βρίσκεται σε επαφή με το ισόγειο κτίριο με χρήση ειδικού σχολείου. Για την κατασκευή της προσθήκης θα γίνει κατεδάφιση των ισόγειων κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως γραφεία, W.C και κυλικείο. Στο ισόγειο θα κατασκευαστούν αίθουσες γραφείων και βοηθητικοί χώροι (WC) , στον πρώτο όροφο θα κατασκευαστεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και

βοηθητικοί χώροι και στον δεύτερο όροφο αίθουσες διδασκαλίας. Επίσης , στο κτίριο προβλέπεται η κατασκευή ραμπών, ασανσέρ και διαδρόμων κατάλληλου πλάτους για την εξυπηρέτηση των αναγκών ΑΜΕΑ. Στα πλαίσια της προσθήκης, λόγω της απαίτησης κατασκευής εξωτερικού κλιμακοστασίου, γίνονται και οι απαιτούμενες εργασίες στο υφιστάμενο ισόγειο κτίριο με χρήση ειδικού σχολείου, ήτοι ενίσχυση του φέροντος οργανισμού , διάνοιξη οπής στην οροφή του κτιρίου για την κατασκευή του κλιμακοστασίου και αλλαγή της εσωτερικής διαρρύθμισης του σχολείου,

προκειμένου να προσαρμοστεί στις λειτουργικές του ανάγκες. Ο φέρων οργανισμός του νέου κτιρίου θα είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα κατηγορίας C25/30 και η θεμελίωση θα γίνει με γενική κοιτόστρωση. Επίσης, θα κατασκευαστεί εξωτερικό μεταλλικό κλιμακοστάσιο το οποίο θα θεμελιωθεί στο περίγραμμα του υφιστάμενου ισόγειου κτιρίου με χρήση ειδικού σχολείου. Θα εκτελεστούν όλες οι προβλεπόμενες εργασίες αδιατάρακτης κοπής της οροφής οπλισμένου σκυροδέματος του ειδικού σχολείου καθώς επίσης και εργασίες ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού.

Η θέρμανση του κτιρίου θα γίνει με αντλίες θερμότητας και θερμαντικά πάνελ.

Επίσης προβλέπεται εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας και θεμελιακής γείωσης καθώς επίσης και η πλήρης ηλεκτρολογική εγκατάσταση ασθενών και ισχυρών ρευμάτων.

 

Προθεσμία εκτέλεσης του έργου

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…