Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «…δεν μπορούμε παρά να την κρίνουμε αρνητικά»

«…δεν μπορούμε παρά να την κρίνουμε αρνητικά»

 Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η Δωρίδα θα κληθεί να επιλέξει τη δημοτική της αρχή για  τα επόμενα  πέντε χρόνια. Ποιό είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Το μνημόνιο, ο Καλλικράτης , μόνο αυτοδιοικητικά-τοπικά  κριτήρια ή συνδυασμός των παραπάνω και ποιών ;


Γ.Α.
:Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, στην περίοδο δηλαδή της επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού, οι δήμοι μεταβλήθηκαν σε «άχρωμα» πεδία διαχείρισης της κυβερνητικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Το πρότυπο δημάρχου που υιοθετήθηκε ήταν αυτό του τεχνοκράτη διαχειριστή, αυτού δηλαδή που δεν ασκεί πολιτική αλλά χρηστή διαχείριση στο πλαίσιο της κυρίαρχης πολιτικής. Βέβαια, ακόμη και η διαχείριση πολύ σπάνια ήταν χρηστή, αφού οι δήμοι αποτέλεσαν και αποτελούν άντρα διαπλοκής και διασπάθισης δημόσιου χρήματος προς όφελος ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
Πλέον ακόμη και η παραμικρή τοπική διεκδίκηση προσκρούει πάνω στις επιταγές του μνημονίου, του «Καλλικράτη» και του Παρατηρητηρίου, ενώ η ίδια η οικονομική αφαίμαξη της αυτοδιοίκησης προετοιμάζει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και την αύξηση των φόρων στους δημότες. 
Οι δημοτικές αρχές επομένως που θα εκλεγούν, θα έχουν δύο επιλογές αν θέλουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των «από κάτω» και να αποφύγουν τη συνήθη κριτική του «όλοι ίδιοι είναι»: ή θα στηριχτούν στις κοινωνικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, τη δημόσιας παιδείας, των κοινωνικών υπηρεσιών, του περιβάλλοντος, του μαζικού αθλητισμού και του πολιτισμού ή θα παγιδευτούν στο πλαίσιο της μνημονιακής νομιμότητας.
Επομένως, η συγκρότηση ενός ισχυρού κινήματος σε τοπικό επίπεδο αποτελεί μονόδρομο για την κοινωνία. Γι’ αυτό και χρειάζεται από τώρα οι ίδιες οι θέσεις, οι παρεμβάσεις, οι συμμαχίες να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα και την ανάγκη να συσπειρωθεί η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία σε μία αγωνιστική κατεύθυνση.


Είστε μια παράταξη  αρκετά νέα που ζητά για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών .  Πόσο ψηλά βάζετε τον πήχη; Με τι ποσοστό θα είστε ευχαριστημένος;

Γ.Α. :Ως παράταξη μεταφέρουμε πολιτική πρόταση και θα δώσουμε τη μάχη για μια αυτοδιοίκηση που θα είναι ταυτισμένη με τους δημότες της. Μια αυτοδιοίκηση που θα ζει, θα αναπνέει μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, θα αντλεί τη δύναμή της από τη συμμετοχή όλων και δεν θα συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις. Μια αυτοδιοίκηση που θα προτάσσει τη δημοκρατία ως το τέλος στη θέση του τέλους της δημοκρατίας. Που θα οργανώνει σε εξουσία τη λαϊκή θέληση μέσα από ανοιχτές διαδικασίες. 

Προτείνουμε το νέο στη θέση του παλιού, το δημοκρατικό στη θέση του αυταρχικού, το ριζοσπαστικό στη θέση του γραφειοκρατικού, το άφθαρτο στη θέση του φθαρμένου, το έντιμο στη θέση της σχεδόν επίσημα θεσμοθετημένης ανεντιμότητας. Θα δώσουμε τη μάχη για μια δημοτική αρχή των πολιτών και όχι των μηχανισμών απέναντι στο ανεξάρτητο δήθεν νέο αλλά τόσο παλιό αναδεικνύοντας το ψηφοδέλτιο του Ενωτικού Κινήματος Ενεργών Πολιτών σε θετικό πρωταγωνιστή των εξελίξεων προς όφελος των πολιτών της Δωρίδας.
Το «ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» στο Δήμο Δωρίδας  είναι μια ζωντανή παράταξη με προοπτική. Μια παράταξη που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει τους πολίτες και να αλλάξει το κατεστημένο στην περιοχή. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μάχες για το δήμο μας και τα χωριά μας. Για τους ελεύθερους χώρους, για την κοινωνική συνοχή, για την δημοκρατία σε κάθε χωριό.Στις εκλογές αυτές,  κάνουμε το μεγάλο βήμα. Καλούμε τους πολίτες να έχουν μεγάλες προσδοκίες από τον δήμο και να κάνουν την επόμενη μέρα των εκλογών εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη. Ο Δήμος μας έχει τις δυνατότητες και οι πολίτες έχουν την δύναμη, για να φέρουν μια πραγματικά μεγάλη αλλαγή. Είναι η  ώρα να αλλάξουμε τη ζωή μας.Συμμαχίες που απομακρύνουν από τους παραπάνω στόχους είναι απορριπτέες.


Αν οι εκλογές οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο και εσείς δεν περάσετε τι θα πράξετε; Ποιόν θα υποστηρίξετε Τον κο Κουλούλα ή τον κο Καπετζώνη; Και αν επιλέξετε κάποιον από αυτούς με τι όρους θα το πράξετε;


Γ.Α.
:Εμείς φιλοδοξούμε να ήμαστε η έκφραση του πολίτη στο δημοτικό συμβούλιο. Θέλουμε να είμαστε το αυτί, το μάτι και η φωνή του δημότη και όσο περισσότερο ενισχυθεί το Ε.Κ.Ε.Π. ΔΩΡΙΔΑΣ τόσο ισχυρότερη θα είναι η φωνή της κοινωνίας. Στοχεύουμε στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό και μακάρι η ψήφος των πολιτών να μας αναδείξει δημοτική αρχή για να υλοποιήσουμε το όραμα μας για το δήμο.


Πως κρίνετε την θητεία της παρούσης δημοτικής αρχής; Ποια πιστεύετε ότι ήταν τα μειονεκτήματα της και ποια τα πλεονεκτήματα της;

Γ.Α.
:Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση της θητείας της Δ.Α. δεν μπορούμε παρά να την κρίνουμε αρνητικά, χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα που είχαν να κάνουν τόσο με την ιδιαιτερότητα του Δ. Δωρίδας ως Καλλικρατικού Δήμου με το διαφορετικό ανάγλυφο, όσο και με την έλλειψη υποδομών και υπηρεσιών. Το γεγονός ότι κατάφερε αυτός ο Δήμος να σταθεί όρθιος πιστώνεται στα θετικά της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου. Όμως η αρχική διάθεση αλλαγής, με βάσει τις προγραμματικές αρχές υποχώρησε, ο δημοτικός προγραμματισμός εγκαταλείφθηκε και σταδιακά η Δ.Α. προσχώρησε στη λογική, της ενσωμάτωσης σε κατεστημένες αντιλήψεις και της εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών και συμφερόντων. Το αίτημα για διαφάνεια, παντού, ξεχάστηκε και το σύνθημα για μηδενική ανοχή της διαπλοκής έγινε ποσόστωση στις αναθέσεις για εξυπηρέτηση των ημετέρων. Παράλληλα ο πολίτης και η καθημερινότητα εγκαταλειφθήκαν στην τύχη τους  και το τραγικότερο όλων δεν υλοποιήθηκε, σχεδόν τίποτε, από το τεχνικό πρόγραμμα των χωριών Τ.Κ. με αποτέλεσμα αυτά να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα σε όλο το φάσμα του Δήμου. Όλα τα παραπάνω καθιστούν το αίτημα της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ της δημοτικής αρχής αναγκαίο και επιτακτικό σε μια ριζοσπαστική κατεύθυνση του Δήμου.


Αναδασμός στην πεδιάδα του Μόρνου. Ποιος φταίει για αυτό το χάλι; Ποια είναι η δική σας πρόταση;

Γ.Α.
:Ο τίτλος «έγκλημα χωρίς τιμωρία» που κατά καιρούς βλέπει το φως της δημοσιότητας για αυτό το έργο ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Πάνω από 15 εκατ. ευρώ στοίχισε το έργο των εγγείων βελτιώσεων της πεδιάδας του Μόρνου, με τους αγρότες και τους παραγωγούς της περιοχής να βρίσκονται σε αδράνεια πάνω από μια δεκαετία. Το δυστύχημα είναι ότι ενώ το έργο έχει παραδοθεί διοικητικά το Μάρτιο του 2011, δεν έχει λειτουργήσει από τότε. Παραλείψεις και κακοτεχνίες καταγράφονται σε έκθεση προσωρινών αποτελεσμάτων του Υπουργείου Οικονομικών κατά καιρούς, με τα συναρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες να δείχνουν επιμελή και διαχρονική αδιαφορία για την αποκατάστασή τους και την απόδοση ευθυνών. Σήμερα το έργο παραμένει ένα φάντασμα, πρακτικά οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη, καθώς δεν υπάρχουν κλήροι, λόγω του ότι το κομμάτι του αναδασμού δεν έχει προχωρήσει. Για τη σημερινή κατάληξη δεν φέρει κανένας ευθύνη, από την ανάδοχο εταιρεία μέχρι την κεντρική διοίκηση και τρεις τοπικούς παράγοντες;Το έργο, τόσο στο τεχνικό κομμάτι, όσο και στη διαδικασία των αποζημιώσεων, είναι προφανές ότι έχει βαλτώσει. Σήμερα, πέραν της απόδοσης ευθυνών, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν  να βάλουν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα, να προκαλέσουν πολιτικές κινήσεις και να αποδώσουν στην περιοχή το συντομότερο δυνατό λειτουργικό και ποιοτικό έργο.


Λίμνη του Μόρνου. Ο δήμος συμμετέχει στο δίκτυο πόλεων με λίμνες και μάλιστα ο Δήμαρχος είναι και πρόεδρος. Πως κατά τη γνώμη σας μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα;

Γ.Α. :Εμείς θεωρούμε ότι η τεχνητή λίμνη του Μόρνου υπήρξε η ταφόπλακα της περιοχής και όχι ευλογία όπως επαγγέλλονταν οι τότε κυβερνώντες. Αρχικά έθαψε κάτω από τα νερά της  την αρχαία Καλλίπολη εξαφανίζοντας πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα, εξαφάνισε το πιο παραγωγικό κομμάτι  γης και απομόνωσε το Λιδωρίκι  απ΄τα χωριά των Βαρδουσίων που πριν υπήρχε πολύ τακτική επικοινωνία. Επίσης στέρησε τα νερά απ΄την ευρύτερη περιοχή της Δωρίδας χωρίς το παραμικρό αντισταθμιστικό όφελος. Πιστεύουμε λοιπόν ότι παρά τις τραγικές ευθύνες των κυβερνήσεων και τοπικών αρχών (πλην Απ. Καραχάλιου) που δεν διεκδίκησαν τίποτα  για την περιοχή οφείλουμε να αναδείξουμε το συγκεκριμένο θέμα και απαιτήσουμε με δυναμικό τρόπο τα οφειλόμενα στον τόπο μας.Ένα μεγάλο έργο που έχει κολλήσει είναι ο λεγόμενος παραλίμνιος του Μόρνου. Ποια είναι η δική σας προταση και ποιοι νομίζετε  ότι ευθύνονται για τη στασιμότητα;


Γ.Α.
:Το ζήτημα αυτό συνδέεται με την προσέγγιση στο προηγούμενο θέμα. Τα αντισταθμιστικά οφέλη που οφείλουμε να διεκδικήσουμε πρέπει ν΄ αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη κυρίως της παραλίμνιας ζώνης. Ο Δήμος πρέπει να παλέψει για την άρση των απαγορευτικών διατάξεων που στραγγαλίζουν  κάθε παραγωγική  δραστηριότητα γύρω απ΄ τη λίμνη. Επίσης έχοντας υπόψη την εμπειρία άλλων περιοχών να σχεδιάσει εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός ποδήλατο, πεζοπορία κωπηλασία και άλλα.

Οι παρατάξεις που υποστηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως και εσείς, συχνά βάζουν ζητήματα ενάντια στις επιφανειακές εξορύξεις; Αλήθεια θεωρείτε ότι τα μεταλλεία πρέπει να είναι κοινωνική η ιδιωτική ιδιοκτησία


Γ.Α.
:Για την παράταξη μας η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προς όφελος της κοινωνίας και του τόπου και όχι να τον λυμαίνονται ιδιωτικά συμφέροντα. Επίσης από θέση αρχής είμαστε αντίθετοι στις επιφανειακές εξορύξεις, τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς όσο και για λόγους που σχετίζονται με την αξιοποίηση της περιοχής. Όμως αυτό δε μας εμποδίζει να διεκδικούμε την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων που συστηματικά παραβιάζονται αφού δε γίνεται ουσιαστικά καμιά αποκατάσταση.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…