«Δεν έχουμε λεφτά!»
Πηγή: Έντυπη έκδοση της ΩτΦ
Τα ξέχασε όλα
Υπενθυμίζουμε ότι σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο, από την εποχή που το έργο έτρεχε ο τότε Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υπουργός διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο είναι της τάξης των 5 εκ ευρώ. Διαβεβαίωνε δε, ότι τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα. Ακόμη και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, τόνιζε ότι το μοναδικό έργο που θα γίνει εγγυημένα από το υπουργείο του είναι το συγκεκριμένο. Άλλωστε το είχε ανακοινώσει κατά την επίσκεψή του στη Φωκίδα, τόσο από το Λιδωρίκι, όσο και από την Άμφισσα. Η στάση του θυμίζει καθόλα πολιτικούς παλαιάς κοπής που μοιράζουν αφειδώς υποσχέσεις σαν επιταγές χωρίς αντίκρισμα.
Σε άλλα υπουργεία
Βεβαρυμμένο το ιστορικό του
Α ΦΑΣΗ: Αφορούσε στην κατασκευή αρδευτικού δικτυού σε έκταση 5.000 στρ μόνο για την περιοχή της πεδιάδας Μόρνου του Ν. Φωκίδας. Το έργο υλοποιήθηκε με την κατασκευή ενός φράγματος για την σύλληψη της επιφανειακής ροής και ανάσχεση της υπόγειας επί της κοίτης του Ποταμού Μόρνου σε θέση ανάντη της προς άρδευση περιοχής. Επίσης για την φάση αυτή αφορούσε η κατασκευή μεγάλης δεξαμενής αναρρύθμισης και δίκτυο διανομής κλειστού τύπου υπό πίεση, χωρίς αναδασμό διότι οι εδαφολογικές και υδρολογικές συνθήκες δεν απαιτούσαν την εφαρμογή του.
Η Α΄ φάση ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το Β’ ΚΠΣ (1990-1994) με κόστος περίπου 1.700.000.000 δρχ.
Β ΦΑΣΗ: Το έργο αυτό υλοποιήθηκε πρόσφατα και προέβλεπε την κατασκευή αρδευτικού δικτύου ανοικτών διωρύγων, δεξαμενής αναρίθμησης, στραγγιστικού δικτυού και αγροτικών δρόμων στην περιοχή κατάντη των οικισμών μέχρι την θάλασσα, με την εφαρμογή και αναδασμού σε έκταση περίπου 8.000 στρ. Η στράγγιση της περιοχής ήταν απαραίτητη λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα, και λόγω του χαμηλού ή και αρνητικού υψόμετρου των εδαφών. Αυτά άλλωστε διαπιστώθηκαν και από την εδαφολογική και την υδρολογική μελέτη και έτσι ο αναδασμός επιβάλλετε ως υποχρεωτικός για την υλοποίηση του συνολικού έργου λόγω της ανάγκης κατασκευής του στραγγιστικού δικτύου .
Το έργο αυτό εντάθηκε σε πρόγραμμα του Υπ Γεωργίας το 2006 και υλοποιήθηκε με φορέα το Υπουργείο Γεωργίας με τα εξής υποέργα:
1.«Δίκτυο ανοικτών διωρύγων»
2.«Τοπογραφικές εργασίες αναδασμού»
3. «Συστηματοποιήσεις εδαφών ισοπεδώσεις»
4. « Απαλλοτριώσεις»
5.« Αποζημιώσεις ηρτημένης εσοδείας»
6. «Ηλεκτροδότηση αντλιοστασίων».
Σήμερα σε μεγάλο ποσοστό το έργο έχει ολοκληρωθεί δυστυχώς όμως με πολλές ατέλειες, παραλείψεις και αστοχίες με αποτέλεσμα τελικά να μην είναι λειτουργικό.
Το έργο έχει δοθεί από το 2011 μόνο για διοικητική παραλαβή στο ΤΟΕΒ με σκοπό τον εντοπισμό ατελειών και προβλημάτων.
Ο ΤΟΕΒ επανειλημμένα έχει διατυπώσει σε αναφορές του τα εκτεταμένα προβλήματα στο αρδευτικό (τσιμενταύλακες), στραγγιστικό και οδικό αγροτικό δίκτυο, στις διαβάσεις του έργου. Σήμερα λόγω των ανωτέρω προβλημάτων δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία.
Επίσης λόγω των κακοτεχνιών που δεν έχουν αποκατασταθεί, αφενός δεν υπάρχει αποδοχή των κατοίκων, αφετέρου δεν έχει συνταχθεί το μητρώο του έργου το οποίο θα περιγράφει την οριστική κατάσταση των κατασκευασμένων τμημάτων, με συνέπεια να μην μπορεί να αναλάβει ο ΤΟΕΒ τη λειτουργία του.
Τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται :
1.στη μη δυνατότητα άρδευσης και την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής, γεγονός που επιβάλλει την πληρωμή εκ μέρους του δημοσίου υπέρογκων ποσών ηρτημένης εσοδείας.
2.στην ελλιπή δυνατότητα πρόσβασης των κτημάτων,
3.στην δημιουργία πλημμυρικών φαινόμενων στην ανάντη του αναδασμού περιοχή λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικής τάφρου,
4.στη μη πραγματοποίηση της συστηματοποίησης των εδαφών (η οποία μετά από αυτοψία διαπιστώθηκε ότι κατά το πλείστον είναι ανέφικτη. Γεγονός που καθιστά την παλιά μελέτη μη εφαρμόσιμη).
5.στη μη εφαρμογή του αναδασμού
6.και στην τελική απαξίωση του ήδη κατασκευασμένου έργου.
Το απαιτούμενο έργο
Όλα τα παραπάνω προβλήματα προβλέφθηκε να επιλυθούν επιτυχώς με τα τέσσερα υποέργα, των οποίων το κόστος υπερκαλύπτεται από τις απαιτούμενες κατά έτος αποζημιώσεις ηρτημένης εσοδείας.
Τα τέσσερα έργα που απομένουν να γίνουν και υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτούσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετίζονται άμεσα με την άρδευση, την αποστράγγιση και το αγροτικό οδικό δίκτυο του αναδασμού.
Τα υποέργα αυτά είναι τα εξής:
α.) Υπόγειο αρδευτικό δίκτυο πεδιάδας Μόρνου και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός αντλιοστασίου).
β.) Κατασκευή οκτώ δεξαμενών και αντλιοστασίων για την τροφοδοσία του υπογείου αρδευτικού δικτύου πεδιάδας Μόρνου (οικοδομικές εργασίες).
γ.) Βελτίωση της παροχετευτικότητας των κεντρικών αρδευτικών διωρύγων ( Α1 ΚΑΙ Α2 ) και κατασκευή τεχνικών στο οδικό δίκτυο της περιοχής του αναδασμού πεδιάδας Μόρνου
δ.) Βασικές ισοπεδώσεις και συστηματοποίηση περιοχής αναδασμού πεδιάδας Μόρνου
Ο συνολικός προϋπολογισμός των τεσσάρων έργων, που σχετίζονται άμεσα με την άρδευση, την αποστράγγιση , το αγροτικό οδικό δίκτυο και τις ισοπεδώσεις και συστηματοποίηση της περιοχής του αναδασμού πεδιάδας Μόρνου ανέρχεται περίπου σε 4.860.000, 00 Ευρώ.
Αξίζει δε να αναφερθεί ότι το υπουργείο δεν εκτελεί ούτε καν τη φάση του αναδασμού, με το μοίρασμα της έκτασης, κάτι που εναπόκειται καθαρά στις δικές του αρμοδιότητες.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…