Home Δήμος Δελφών «Δελφική Ιδέα, Δελφικοί Αγώνες: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον»
Δήμος Δελφών - 14 Μαΐου, 2019

«Δελφική Ιδέα, Δελφικοί Αγώνες: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον»

 Γράφει ο Αλέξανδρος Κυριακίδης

 
Μετά την αντιπροσώπευση του Δήμου Δελφών στους 18 Πανρώσσικες Δελφικούς Αγώνες Νέων  στις 2—24/4/2019 στη πόλη Ροστόβ επί του Ντον θα ήθελα να μοιραστώ μαζί με τους αναγνώστες της εφημερίδας σας κάποιες σκέψεις μου για τον σημερινό  ρόλο του Δήμου Δελφών στην προώθηση της Δελφικής Ιδέας και την αναβίωση των Δελφικών Αγώνων.  
 Σύμφωνα με τον Μύθο τα Πύθια ιδρυθήκαν από τον ίδιο τον Θεό Απόλλωνα  μετά από την νίκη του επί του δράκου Πύθωνα. Από το έτος 582 π Χ διεξάγονται κάθε 4 χρόνια και άρχισαν να συμπεριλαμβάνουν μαζί με τους μουσικούς και τους  αθλητικούς αγώνες. Ο Πυθιονίκης  στεφανωνόταν με τα φύλλα της δάφνης η του φοίνικα . Στην Ρωμαιοκρατία ο θεσμός συνεχίστηκε ονομαζόμενος Πύθια-Ρωμαία  , για να καταργηθεί οριστικά το 394 μ Χ από τον  Μέγα Θεοδόσιο. 
  
  Ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Άγγελος Σικελιανός με την συμπαράσταση της συζύγου του Εύας Πάλμερ πρώτοι αντιλήφθηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα την τεράστια σημασία της αναβίωσης των Δελφικών Εορτών και τις ζωντάνεψαν με μία σειρά ποικίλων
εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών κατά τη διάρκεια των ετών 1927 – 1930. Η «Δελφική Ιδέα» του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού εκτός από τις αρχαίες παραστάσεις και τους αθλητικούς αγώνες περιελάμβανε και τη «Δελφική Ένωση», μία παγκόσμια ένωση για τη συναδέλφωση των λαών και το «Δελφικό Πανεπιστήμιο», στόχος του οποίου θα ήταν να συνθέσει σε έναν ενιαίο
μύθο τις παραδόσεις όλων των λαών. Οι εορτές είχαν τεράστια απήχηση και υπέρ αυτών γράφτηκαν δεκάδες άρθρα παγκοσμίως. Ο βραχύβιος αυτός θεσμός έφερε τους Δελφούς για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο του διεθνούς πολιτιστικού γίγνεσθαι, καθώς τις παρακολούθησαν
πλήθος προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ σημερινοί καλλιτεχνικοί θεσμοί, όπως το Φεστιβάλ Επιδαύρου, που καθιερώθηκε το 1955, είχαν τις ρίζες τους στις Δελφικές Εορτές, που εγκαινίασαν την επανάχρηση των αρχαίων θεάτρων. Η σημαντικότερη όμως επίδρασή τους ήταν το γεγονός ότι έφεραν ξανά στην επιφάνεια τα Δελφικά ιδεώδη, δίνοντας το έναυσμα για την ίδρυση και άλλων θεσμών που σχετίζονται με τις αρχές της συναδέλφωσης, της αλληλεγγύης και του διεθνισμού.  Λόγω του Μεσοπολέμου και της οικονομικής κρίσης αυτή η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε ως προς τη συνέχεια της πραγματοποίησης των Δελφικών Γιορτών. 
 
 Σήμερα υπάρχουν δυο Διεθνές οργανώσεις που προωθούν την Δελφική Ιδέα και οργανώνουν τους Δελφικούς Αγώνες . Είναι  το International Delphic Council ( Διεθνές Δελφικό Συμβούλιο) ,  έτος ίδρυσης το 1994 με την ηγέτιδα  δύναμη την Γερμανία και το International Delphic 
Committee   (Διεθνές Δελφική Επιτροπή)   από το 1998   με την ηγέτιδα δύναμη την Ρωσία.  Η Ελλάδα συμμετέχει και στις δυο αυτές οργανώσεις αλλά μόνο τυπικά τα τελευταία χρόνια. Παρά την απόφαση να γίνου οι 1 Δελφικοί Αγώνες των ενήλικων στην Αθήνα και στους Δελφούς το 2000 , αυτό το σχέδιο δεν προχώρησε και οι αγώνες τελικά έγιναν στη Μόσχα. Η τελευταία συμμετοχή της χώρας μας στο παγκόσμιο κίνημα της Δελφικής Ιδέας ήταν η Δελφική συνάντηση κορυφής το 2013. 
  Τι συμπεριλαμβάνουν σήμερα οι σύγχρονοι Δελφικοί Αγώνες? Με το παράδειγμα των 18 Πανρώσσικων Δελφικών Αγώνων των Νέων μπορεί κανείς να πει ότι είναι ένα μεγάλος διαγωνισμός των καλύτερων νέων καλλιτεχνών από την ηλικία των 10 έως 25 ετών. Η αναβίωση των Δελφικών Αγώνων πραγματοποιείται στη Ρωσία  για τα 20 συνεχόμενα χρόνια από το 2001.   Για ένα χρόνο κάθε ωδείο, κάθε σχολείο χορού , κάθε καλλιτεχνικό εργαστήριο της Ρωσίας προετοιμάζει τους μαθητές τους για την συμμετοχή στους Δελφικούς Αγώνες. Προς το τέλος της παρασκευαστικής χρονιάς  γίνεται η επιλογή των καλύτερων σε κάθε περιφέρεια και στις μεγάλες πόλεις .  Περίπου 20000 με 2500 συμμετέχοντες συναντιόνται σε ένα συγκεκριμένο μέρος για να διαγωνιστούν σε 29 διαφορετικές κατηγορίες, όπως βιολί, πιάνο, κιθάρα, αγώνες ποίησης, παραδοσιακός χορός, σύγχρονος χορός, παραδοσιακό τραγούδι, έντεχνο τραγούδι , διαγωνισμός ζωγραφικής κτλ.  Η κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι διασημότεροι Ρώσοι καλλιτέχνες κάθε απαιτούμενου είδους διαγωνισμάτων.  Οι νικητές παίρνουν κύπελλα και μετάλλια μαζί με τα χρηματικά βραβεία και δυνατότητα ηχογράφησης ή προώθησης του ταλέντου τους  από τους χορηγούς. Ουσιαστικά γίνεται εφεύρεση και προώθηση  των ταλαντούχων νέων σε κάθε είδος καλλιτεχνική δραστηριότητα .  Η πόλη που γίνονται οι αγώνες έχει τεράστιο όφελος . Με την σύνθετη χρηματοδότηση από το κράτους, από την ίδια περιφέρεια και την περιοχή και από τους σπόνσορες όλα τα χρήματα μένουν στη πόλη που φιλοξενεί τους Αγώνες , για την διαμονή,  μεταφορά των διαγωνιζόμενων, για κάθε είδους εστίασης κτλ . Ο τόπος διεξαγωγής τυχαίνει μιας μεγάλης προβολής από τα εθνικά ΜΜΕ . Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια θαυμάσια εικόνα και το παράδειγμα της σωστής επιλογής και προώθησης των ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών  της συγκεκριμένης χώρας.
 
 Η σημερινή Ελλάδα βρίσκεται μακριά από αυτό το ιδανικό μοντέλο αναβίωσης των Δελφικών Αγώνων , λόγω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης , της αποστροφής του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής νεολαίας από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και την άνθηση των  reality show αμφίβολης ποιότητας για την προώθηση του ερζάτς τρόπου δημιουργίας καλλιτεχνικού ταλέντου.  Παρά ταύτα υπάρχουν υποδομές του Ελληνικού Κράτους όπως τα Μουσικά Σχολεία και τα Πανεπιστήμια Καλών Τεχνών  και τα ιδιωτικά Ωδεία και οι Σχολές Χορού   που θα μπορούσαν στο μέλλον να παίξουν πρωταρχικό  ρόλο στην επιλογή τους συμμετέχοντες για τους μελλοντικούς Δελφικούς Αγώνες Ελλάδας. Το μόνο που γίνεται τακτικά σήμερα στην Ελλάδα  σε αυτή την κατεύθυνση  είναι ο  ετήσιοι  Πανελλήνιοι  Δελφικοί Αγώνες Ποίησης, που διοργανώνονται από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.   Ως μια πρώτη προσπάθεια αναβίωσης  των Δελφικών Αγώνων θα μπορούσε να είναι ένας κοινός διαγωνισμός την ίδια περίοδο και στον ίδιον χώρο  των καλύτερων μαθητών- καλλιτεχνών των κρατικών και ιδιωτικών μουσικών σχολειών, των σχολείων χορού της χώρας   πχ βιολί, πιάνο, κλασσικό τραγούδι , χοροί μαζί με τους αγώνες Ποίησης. 
 
Όμως ο Δήμος Δελφών και η Ελλάδα κατ επέκταση έχει μια τεράστια παρακαταθήκη: τον πραγματικό χώρο των Πύθιων, την κληρονομιά του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ και των Δελφικών Γιορτών τους μαζί με  την οικία τους, μουσείο σήμερα των Δελφικών Γιορτών με σημαντικά έγγραφα και εκθέματα του ,  και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.  
  Ο Δήμος Δελφών, χρόνια τώρα, βρίσκεται σε μία συνεχή προσπάθεια για την Αναβίωση του Δελφικού Ιδεώδους. Την ουσιαστική Αναβίωση
Αξιών και Θεσμών, που θα εκπέμπουν προς την παγκόσμια κοινότητα την ανάγκη για επιστροφή στις αρχές της Πανανθρώπινης δράσης με επίκεντρο τα μηνύματα που τα Δελφικά Παραγγέλματα των Σοφών της Αρχαιότητας λάμπρυναν το διάβα της ιστορίας.
   Ως πρώτο βήμα αυτής της προσπάθειας συστήσαμε  από πέρυσι το «Φεστιβάλ  Δελφών », το οποίο υπό την καθοδήγηση και καλλιτεχνική επιμέλεια του  Μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Μαραμή, έκανε τα πρώτα του βήματα, ενώ φέτος θα παρουσιαστεί ακόμα μεγαλύτερο και πιο εμπλουτισμένο κατά τους θερινούς μήνες, με κέντρο τους Δελφούς και «ακτίνες» εκδηλώσεων σε πολλές περιοχές του σημερινού Δήμου. 
 
Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τα Διεθνή κινήματα που ασχολούνται με επιτυχία με την Αναβίωση των Δελφικών Αγώνων σε διάφορα μέρη του κόσμου ο Δήμος μας θα μπορούσε να παίξει πρωταρχικό και ενωτικό ρόλο . Με την πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών και σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών  θα μπορούσε να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί μια επιστημονική εκδήλωση με το θέμα «Δελφική Ιδέα, Δελφικοί Αγώνες : παρελθόν, παρόν και μέλλον» στους Δελφούς με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων από τη χώρα μας και εξωτερικό. Να βοηθήσει ως καταλύτης ο Δήμος Δελφών για να δείξουν την εξωστρέφεια και να αφήσουν στο παρελθόν τις διαφωνίες οι δυο μεγαλύτερες οργανώσεις , που ασχολούνται με την προώθηση της Δελφικής Ιδέας , το Διεθνές Δελφικό Συμβούλιο και η Διεθνές Δελφική Επιτροπή.  Στην συνάντηση αυτή θα μπορούσε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ όλων των συμμετέχοντες στην προώθηση των  Δελφικών  Ιδεώδη με πιθανό αποτέλεσμα την δημιουργία του σχεδίου και της χρονοδιαγράμματος της αναβίωσης των Δελφικών Αγώνων της Ελλάδας. Επίσης, με την βοήθεια των Διεθνών  Οργανώσεων  στην οργάνωση και χρηματοδότηση  να οριστεί ως απώτερος άλλα υπαρκτός και κοντινός στόχος του μέλλοντος η  φιλοξενία στον Δήμο Δελφών κάποιου είδους Διεθνών Δελφικών Αγώνων.  Υπάρχει πραγματικό και ζωηρό  ενδιαφέρουν , τουλάχιστον από την Διεθνής Δελφική Επιτροπή για την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας και του Δήμου Δελφών ειδικά, ως τόπου και θεματοφύλακα των παραδόσεων της Δελφικής Ιδέας . Νομίζω είναι στα χέρια μας να εκμεταλλευτούμε  ως Δήμος Δελφών με σωστά και σταθερά βήματα και  αυτή την ευκαιρία που μας παρουσιάζεται την δεδομένη χρονική στιγμή όσο αφορά την Αναβίωση των Δελφικών Αγώνων στη χώρα μας και της περαιτέρω προώθηση της Δελφικής Ιδέας παγκοσμίως.
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…