Home Δήμος Δελφών Γιώτα Λαίνη -Κολλιάλή: Πολιτιστική ανάταση της Ιτέας με νέες δομές
Δήμος Δελφών - 16 Ιανουαρίου, 2013

Γιώτα Λαίνη -Κολλιάλή: Πολιτιστική ανάταση της Ιτέας με νέες δομές

Σημαντικές ενέργειες γίνονται από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Δελφών και την Αντιδήμαρχο κα Γιώτα Λαΐνη για την πολιτιστική ανάταση και την τουριστική αναβάθμιση της Ιτέας και της Κίρρας, μέσω της δημιουργίας δύο Μουσείων – του Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας και του Μουσείου Διαχρονικής Ιστορίας Ιτέας.
Ήδη στη ΣΑΤΑ του 2012 της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας έχουν εγγραφεί 10.000 ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν μουσειολογικές μελέτες για τα δύο μουσεία και μία αρχιτεκτονική μελέτη για τη στέγαση του Μουσείου Διαχρονικής Ιστορίας Ιτέας στο αύλειο χώρο του Καψάλειου.
Παράλληλα έχουν ξεκινήσει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να παραχωρηθεί στο Δήμο το κτίριο του Γεωργίου Προκοπίου Μακεδόνα που βρίσκεται στην Κίρρα, από το σχετικό κληροδότημα το οποίο παραμένει εδώ και χρόνια ανενεργό, με στόχο τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στην Κίρρα. 

Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας
«Επιτέλους αρχίζει να υλοποιείται ένα όνειρο πολλών χρόνων, όλης της κοινωνίας της Ιτέας»

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ιτέας κ. Γιώτα Λαΐνη, η δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας αποτελεί ένα αίτημα πολλών ετών, τόσο του Πολιτιστικού Ομίλου «Ο Δεσμός» όσο και των κατοίκων της Ιτέας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει από την αρχή που ανέλαβε καθήκοντα ως αντιδήμαρχος Ιτέας, δέχθηκε πολλά αιτήματα από τον Πολιτιστικό Όμιλο ώστε το Μουσείο να στεγαστεί στο κτίριο της παλιάς κοινότητας, (το οποίο είχε παραχωρηθεί στον Όμιλο επί παλιών Δημαρχιών του πρώην Δήμου Ιτέας), ώστε να εκθέσουν εκεί κάποια παλιά αντικείμενα από τη Συλλογή τους. Η κα Λαΐνη επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, τονίστηκε ότι επί Δημαρχίας Παπαλάιου τους έβγαλαν από το κτίριο της παλιάς Κοινότητας και μετέφεραν εκεί το Ωδείο, το οποίο στεγάζονταν στο Κυριακοπούλειο.
Η κα Λαΐνη πρόσθεσε ότι ως ελεύθερη επαγγελματίας, επί χρόνια νιώθει αμηχανία
όταν τη ρωτούν οι τουρίστες – Έλληνες και ξένοι – τι μπορούν να δουν στην Ιτέα, όπου πέρα από τις παραλίες και την εκκλησία οι κάτοικοι της περιοχής δεν είχαν να επιδείξουν τίποτε περισσότερο. «Αν είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ίδρυσης του Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας, αρκετά χρόνια πριν, ο Δήμος μας θα είχε τώρα έσοδα από αυτό. Πέρα όμως από την απώλεια εισοδήματος θα μπορούσε και ο κόσμος που επισκέπτεται τη Δημοτική Ενότητα Ιτέας να βλέπει και κάτι παραπάνω από τις παραλίες και το λιμάνι, αφού ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που φτάνουν στην Ιτέα τουρίστες με πλοία, θα είχαν την δυνατότητα εκεί που κάνουν τη βόλτα τους να μπουν και στο Μουσείο», τόνισε η κα Αντιδήμαρχος.
Με αυτά τα δεδομένα η κα Λαΐνη θεωρεί απαραίτητη την ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου τονίζοντας πως ο πλέον καταλληλότερος χώρος για τη στέγασή του είναι το κτίριο της παλιάς Κοινότητας. Αξίζει να αναφερθεί πως το εν λόγω κτίριο παλιά ήταν σχολείο, μετά στέγασε τα γραφεία της Κοινότητας, κατόπιν δόθηκε στον Όμιλο «Ο Δεσμός» και μετά στεγάστηκε το Ωδείο της Ιτέας.
Σύμφωνα με την κα Αντιδήμαρχο η ίδρυση του Μουσείου προαπαιτεί συγκεκριμένες διαδικασίες, δηλαδή την έκδοση σχετικού ΦΕΚ και το σημαντικότερο από όλα, την εκπόνηση μουσειολογικής μελέτης ώστε να καταγραφούν και να αξιολογηθούν όλα τα υπάρχοντα αντικείμενα. Όπως η ίδια μας ενημέρωσε έχει ζητήσει από τον Όμιλο Δεσμό την πλήρη καταγραφή των αντικειμένων ώστε να δοθούν σε ειδικό για να τα αξιολογήσει, ενώ τόνισε πως πολλοί ιδιώτες έχουν προσφέρει τις συλλογές τους για αξιοποίηση.
Η κα Λαΐνη επεσήμανε ακόμα πως από την αρχή της θητείας της Δημοτικής Αρχής, έθεσε το θέμα στο Δήμαρχο, όπου διαπίστωσε και εκείνος ότι είναι απαραίτητη η ίδρυση του Μουσείου κι έτσι καλέστηκε ειδική μουσειολόγος η οποία κατά την επίσκεψή της στην Ιτέα, έμεινε έκπληκτη και ενθουσιάστηκε τόσο από το υλικό του Δεσμού όσο και το κτίριο της παλιάς Κοινότητας που πρόκειται να στεγαστεί το Μουσείο.
Αξίζει να αναφερθεί πως στο Μουσείο θα εκτεθούν παλαιά λαογραφικά αντικείμενα λαογραφίας, παραδοσιακά εργαλεία, παραδοσιακές στολές και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας.
Ήδη με σχετική εισήγηση στο Τοπικό Συμβούλιο, έγινε τροποποίηση του Τεχνικούς Προγράμματος της Κοινότητας της Ιτέας και με ομόφωνη απόφαση η οποία εισήχθη και στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει ενταχθεί το ποσό των 3.000 ευρώ στη ΣΑΤΑ της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας για την εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης η οποία είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει το «στήσιμο» του Μουσείου.  Παράλληλα αυτή την περίοδο γίνεται η τοπογράφηση του κτιρίου ώστε να ξεκινήσει κατόπιν και η αξιολόγηση της συλλογής.
Η κα Λαΐνη επισημαίνει πως η ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας, θα είναι ένα κόσμημα για την περιοχή, το οποίο θα βρίσκεται στο κέντρο της Ιτέας, θα έχει επισκεψιμότητα και έσοδα. «Επιτέλους αρχίζει να υλοποιείται ένα όνειρο πολλών χρόνων, όλης της κοινωνίας της Ιτέας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μουσείο Διαχρονικής Ιστορίας
«Θα καταγράφεται και θα αποτυπώνεται με σύγχρονα μέσα η ιστορία της Ιτέας, της Κίρρας και της Τριταίας»

«Η Δημοτική Ενότητα Ιτέας, ο πρώην Δήμος Ιτέας, η Κίρρα, η Ιτέα και η Τριταία έχουν πλούσια ιστορία πίσω τους. Θεωρώ πως η ιστορία κάθε τόπου γράφεται κάθε μέρα, κάθε ώρα και κάθε δευτερόλεπτο, με τα όποια γεγονότα συμβαίνουν σε αυτή», αναφέρει η κα Λαΐνη, τονίζοντας πως αυτό που λείπει από την περιοχή είναι ένα Μουσείο Διαχρονικής Ιστορίας, όπου θα καταγράφεται και θα αποτυπώνεται με σύγχρονα μέσα και κάποια αντικείμενα αξίας, η πορεία από την ίδρυση των τριών αυτών Κοινοτήτων, από την στιγμή που πρωτοκατοικήθηκαν. Σύμφωνα με την κα Αντιδήμαρχο πρόκειται να γίνει κάτι ανάλογο με το Μουσείο του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη, όπου μέσα από εικόνες, φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και μικροαντικείμενα καταγράφεται και αποτυπώνεται η ιστορία. Κάθε φορά που θα γίνονται καινούρια γεγονότα το υλικό θα ενισχύεται με νέα στοιχεία κι έτσι αναμένεται να αναδεικνύεται συνεχώς η πολιτισμική και πολιτιστική ιστορία της περιοχής.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα Λαΐνη ο πλέον κατάλληλος χώρος είναι το οικοδομικό τετράγωνο που μένει στον αύλειο χώρο του Καψάλειου, χώρος για τον οποίο αναμένεται να εκπονηθεί σχετική μελέτη. Κατόπιν η Δημοτική Αρχή θα προσπαθήσει να το εντάξει σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Ήδη στη ΣΑΤΑ της Δημοτικής Ενότητα Ιτέας έχει ενταχθεί ποσό 3.500 ευρώ για την μουσειολογική μελέτη του Μουσείου Διαχρονικής Ιστορίας και ποσό 3.500 ευρώ για την σύνταξη αρχιτεκτονικής μελέτης του Μουσείου.

Δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στην Κίρρα
«Υπάρχει ένα κτίριο κόσμημα στην Κίρρα που μπορεί να στεγάσει έναν χώρο πολλαπλών χρήσεων, που λείπει από την περιοχή»

Παράλληλα με την δημιουργία των δύο Μουσείων η Δημοτική Αρχή και η Αντιδήμαρχος Ιτέας επιχειρούν τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στην Κίρρα στο κτίριο του Γεωργίου Προκοπίου Μακεδόνα. Όπως επισημαίνει όμως η κα Λαΐνη έχουν εντοπιστεί πολλά προβλήματα γιατί το κτίριο αυτό ανήκει κατά το ήμισυ στο δήμο και το υπόλοιπο σε κληροδότημα.
Ποιο συγκεκριμένα ο πρώην Δήμος Ιτέας επί Δημαρχίας Εμμανουήλ, είχε αγοράσει  το ήμισυ εξ’ αδιαιρέτου του ακινήτου από τους κληρονόμους και το υπόλοιπο ήμισυ εξ’ αδιαιρέτου ανήκει σε κληροδότημα. Το ακίνητο περιλαμβάνει ένα οικόπεδο και μία διώροφη πετρόκτιστη κατοικία, ενώ σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη του κληροδοτήματος τα έσοδα από την ενοικίαση του ακινήτου πρέπει να αποδίδονται μία φορά το χρόνο κατά την εορτή του Αγίου Γεωργίου σε ένα ή δύο άπορα παιδιά της Κίρρας, Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα Λαΐνη από το αρχείο που βρήκε μόλις ανέλαβε αντιδήμαρχος, όταν έγινε η καταγραφή της περιουσίας του Δήμου, διαπιστώθηκε ότι το κληροδότημα παραμένει ανενεργό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το κληροδότημα εκτός του κτιρίου, δεν έχει από πουθενά αλλού έσοδα και αυτή τη στιγμή επειδή ανήκει και το μισό στο Δήμο δεν μπορεί ούτε καν να ενοικιασθεί ώστε να εξυπηρετηθεί ο σκοπός του κληροδοτήματος και να δίδονται τα χρήματα σε άπορα παιδιά. Έτσι η καινούρια διαχειριστική επιτροπή προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διαπιστωθεί τι μπορεί να γίνει με το κληροδότημα. Όπως επισημαίνει η κα Αντιδήμαρχος, το κτίριο αυτή τη στιγμή είναι εγκαταλελειμμένο, καταστρέφεται καθημερινά αφού μπαίνει μέσα όποιος θέλει και έχει γίνει εστία μόλυνσης για την περιοχή. Το κληροδότημα δεν έχει χρήματα να το επισκευάσει, ο δήμος από την άλλη δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για κτίριο που του ανήκει κατά το ήμισυ κι έτσι η κα Λαΐνη κάλεσε την Διαχειριστική Επιτροπή και συζητήθηκε το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί, το κτίριο που αποτελεί κόσμημα στον κεντρικό δρόμο της Κίρρας.  Η πρόταση της κ. Αντιδημάρχου ήταν να παραχωρήσει το Κληροδότημα το υπόλοιπο κτίριο στο Δήμο ώστε να μπορέσουν να το εντάξουν για επισκευή σε κάποιο πρόγραμμα και να δημιουργηθεί εκεί το Πολιτιστικό Κέντρο Κίρρας.
Η κα Λαΐνη τονίζει πως ο επάνω όροφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κάτι που λείπει από την Κίρρα ενώ για το ισόγειο έχει εκδηλώσει από παλαιότερα ενδιαφέρον η γαλλική αρχαιολογική σχολή για να γίνεται εκεί η συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων της Κίρρας, χώρος που μπορεί να γίνει και επισκέψιμος και κάτι που θα αποτελέσει μεγάλο ατού για την Τοπική Κοινότητα. Κλείνοντας η κα Αντιδήμαρχος επεσήμανε πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα ορισθούν δικηγόροι και από τις δύο πλευρές ώστε να διερευνηθεί ο προσφορότερος τρόπος αξιοποίησης του ακινήτου και έπειτα θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την παραχώρηση στο δήμο. «Είναι κρίμα να καταστρέφεται αυτό το κτίριο κόσμημα το οποίο βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της Κίρρας», επεσήμανε η κα Λαΐνη.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…