Home Πολιτικά - Φωκίδα Για τις ιστορικές στιγμές που ζει η χώρα η υποψήφια βουλευτής με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών Α. Παπαθανάση τονίζει: “… είναι η αρχή του τέλους όλων των μύθων…”
Πολιτικά - Φωκίδα - 21 Ιανουαρίου, 2015

Για τις ιστορικές στιγμές που ζει η χώρα η υποψήφια βουλευτής με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών Α. Παπαθανάση τονίζει: “… είναι η αρχή του τέλους όλων των μύθων…”

 Για τις ιστορικές στιγμές που ζει η χώρα η  υποψήφια βουλευτής με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών  Α. Παπαθανάση τονίζει

“… είναι η αρχή του τέλους όλων των μύθων…”

– Μιλά για την εμπειρία της ως βουλευτής το διάστημα του πρώτου μνημονίου , για το στίγμα του νέου κόμματος του ΓΑΠ και τις διαφορές με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου αλλά και το έργο της στη Φωκίδα ως βουλευτής.

 

Μετά από σχεδόν 2 ½ χρόνια απουσίας από τα πολιτικά δρώμενα του τόπου η πρώην βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση επανέρχεται ως υποψήφια με το νεοϊδρυθέν κόμμα του Γ. Παπανδρέου , το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών το οποίο θεωρεί ως μια προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί η «μεγάλη προοδευτική παράταξη του Κέντρου»

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν τους Έλληνες πολίτες την περίοδο εισόδου της χώρας στη διεθνή επιτήρηση. Μιλά για τις προσωπικές της σκέψεις και τα διλλήματα όταν ψήφιζε το Μνημόνιο , για  τις κατηγορίες που εκτοξευτητκαν τότε στον ΓΑΠ ότι αύξησε επίτηδες το έλλειμμα και αποκαλούσε τους έλληνες «διεφθαρμένους» και ο Παπακωνσταντίνου τη χώρα «Τιτανικό», για τον πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Προβόπουλο  και  για τις πολιτικές διαφορές που πιστεύει ότι υπάρχουν μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

Τέλος, μιλά για τη Φωκίδα και για τα έργα που κατάφερε να προχωρήσει αλλά και εκείνα που δεν πρόλαβε αλλά ήθελε πολύ…

 

 Kυρία Παπαθανάση έρχεστε ξανά στο Προσκήνιο στη Φωκίδα μετά από σχεδόν 2 ½ χρόνια ως υποψήφια του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Τι το νέο φέρνει αυτό το κόμμα και εσείς προσωπικά; Ρωτώ γιατί εσείς ως βουλευτής και το τότε κόμμα σας , το ΠΑΣΟΚ υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, βάλατε τη χώρα στο ΔΝΤ, την  διεθνή επιτήρηση με τα γνωστά κοινωνικά αλλά και οικονομικά αποτελέσματα.

 Καταρχή η διεθνής επιτήρηση δεν ήταν επιλογή, αλλά ανάγκη για τη σωτηρία της χώρας από άτακτη χρεοκοπία. Το 2010 οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου σηκώσαμε το βάρος δύσκολων και επώδυνων για τους πολίτες αποφάσεων, βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Τα χρόνια ελλείμματα και οι στρεβλώσεις της οικονομίας, που γιγαντώθηκαν την περίοδο 2004-2009, οδήγησαν τη χώρα μας εκτός αγορών και ο δανεισμός από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ήταν η μόνη τότε επιλογή. Η ιστορία με το ΔΝΤ έχει πολλαπλώς απαντηθεί καθώς υπήρξε επιλογή των Ευρωπαίων Εταίρων και δη της κ. Μέρκελ. Δυστυχώς τα παραδείγματα της Ισπανίας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου απέδειξαν ότι οι ήταν συντηρητικές πολιτικές της Ευρώπης επέλεξαν λιτότητα αντί άλλων πολιτικών.Τότε, στα δύσκολα πέτρινα χρόνια, η ΝΔ βρισκόταν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια σε κοινό Αντιμνημονιακό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια, και ενώ ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε τα Ζάππεια και κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές του 2012, κατάλαβε ότι άλλος δρόμος δεν υπήρχε. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σχηματίστηκε στη βάση μιας Προγραμματικής Συμφωνίας που περιελάμβανε το προοδευτικό υποτίθεται πρόσημο του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ουδέποτε τηρήθηκε. Το ΠΑΣΟΚ έγινε παρακολούθημα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ.

Η επιλογή σήμερα είναι ξεκάθαρη: το ΚΙΝΗΜΑ δεν είναι ένα ακόμη κόμμα. Είναι η προσπάθεια να ανασυσταθεί και να ανασυγκροτηθεί η μεγάλη προοδευτική παράταξη του κέντρου. Να αποκτήσει και πάλι πολιτικό λόγο, προοδευτικό, να ξανασυναντήσει τις αξίες της, μέσα από τα λάθη που έκανε. Σε αυτή την προσπάθεια πιστεύω ότι θα συναντηθούν όλες οι κατακερματισμένες σήμερα δυνάμεις.

 

-Όταν ο ΓΑΠ ως πρωθυπουργός μιλούσε για διεφθαρμένη χώρα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών – και νυν υπόδικος – Παπακωνσταντίνου για «Τιτανικό» σας έκαναν περήφανη ως Ελληνίδα ; Και αργότερα όταν ξεκίνησε το βίαιο ξεχαρβάλωμα του λεγόμενου «κοινωνικού κράτους» που εν πολλοίς είχε οικοδομήσει παλιότερα το δικό σας  κόμμα   σκεφτήκατε ποτέ να παραιτηθείτε από το βουλευτικό αξίωμα ή εν πάση περιπτώσει να ανεξαρτητοποιηθείτε;

 Ως βουλευτής, και μάλιστα για πρώτη φορά την περίοδο εκείνη, βρέθηκα μπροστά στις πλέον δύσκολες αποφάσεις που αναγκάστηκε κυβέρνηση και βουλευτές μεταπολιτευτικά να στηρίξουν. Γνώριζα ότι τότε δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Δεν επέλεξα την φυγή, τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας και τους λαϊκισμού – το έπραξαν αυτό τότε αρκετοί βουλευτές, που σήμερα μεταπήδησαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.  Η ιστορία θα τους κρίνει και θα μας κρίνει. Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι αν τότε δεν είχαμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αν τότε δεν είχαν ληφθεί αυτές οι δύσκολες αποφάσεις για να αποτρέψουμε την χρεοκοπία της χώρας, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Ο τότε πρωθυπουργός μίλησε γιατην ανάγκη η χώρα, το πολιτικό της σύστημα και η λειτουργία του κράτους να κόψει τον ομφάλιο λώρο με την διαπλοκή. Είχε ζητήσει δε την στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, ώστε να μπουν οριστικά στην άκρη πρακτικές διαφθοράς που όλοι ξέρουμε ότι υπήρχαν και υπάρχουν.

Σήμερα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα για την Ελλάδα το μέγα ζήτημα της διαπλοκής.

Ο τότε υπουργός Οικονομικών παρέλαβε μια οικονομία για την οποία η Κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποκρύψει από τους εταίρους μας ελλείμματα 15 δις ευρώ και κατάφερε πολύ γρήγορα να κάνει την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ στη χώρα. Η δε ΝΔ ψήφισε τους προϋπολογισμούς του 2012,2013 και 2014 και τα σχετικά πολυνομοσχέδια με αιτιολογικές εκθέσεις βασιζόμενες ότι το έλλειμμα ήταν στο 15,6% αντί του 6%.

Όχι, δεν σκέφτηκα ποτέ να παραιτηθώ. Αυτή τότε θα ήταν η πιο εύκολη αλλά πιο ανεύθυνη επιλογή.

 

-Το πρώην κόμμα σας, το ΠΑΣΟΚ, κατηγορείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι φούσκωσε επίτηδες το έλλειμμα προκειμένου να πάει η χώρα στα μνημόνια. Μιλάω προφανώς για το αρχικό 6% που στη συνέχεια και μέσα σε λίγους μήνες πήγε στο 15%.

 Ο καθένας μπορεί να υποστηρίζει ό,τι θέλει. Αλλά ξέρετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν θεσμοί και στατιστική υπηρεσία, που πιστοποίησε την πραγματικότητα που αποκαλύφθηκε – τις λαθροχειρίες της κυβέρνησης Καραμανλή – μόλις είχαμε τότε αναλάβει. Αλήθεια, γιατί να ήθελε η κυβέρνηση τότε να «φουσκώσει» το έλλειμμα; Λέτε εσκεμμένα να επιλέξαμε να μπούμε σε αυτή την περιπέτεια για να υποστούμε στη συνέχεια αυτό το τεράστιο πολιτικό κόστος; Αυτοί που τα υποστηρίζουν προφανώς ζητούν άλλοθι για την κακοδιαχείριση που έκαναν. Ακόμη και η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει το πώς φτάσαμε εδώ και καταγράφει με σαφήνεια ποιοι εκτίναξαν τα ελλείμματα και ποιοι τα απέκρυψαν. 

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2014-0149+0+DOC+XML+V0//EL

 

-Επίσης έχει ειπωθεί ότι ο τότε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Προβόπουλος είχε ενημερώσει προεκλογικά τον κο Παπανδρέου για το πρόβλημα του ελλείμματος  αλλά ο κος Παπανδρέου είχε κάνει σύνθημα το περιβόητο πλέον «λεφτά υπάρχουν». Τι απαντάτε;;

 Ο κ. Παπανδρέου έχει πει ότι ο τότε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ενημερώσει ότι το έλλειμμα ήταν διψήφιο, γυρω στο 10%. Άλλο όμως 10% και άλλο 15,5% όπως τελικά ήταν! Αλλά το δύσκολο το 2010 ήταν ότι έκλεισαν οι αγορές. Αυτό ούτε ο κ. Προβόπουλος το προέβλεψε ή έστω το υποψιάστηκε παρόλο που βρισκότανε σε μια πολύ κρίσιμη θέση.

Oσο για το «λεφτά υπάρχουν» έχει απαντηθεί. Λεφτά εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί που η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στα καύσιμα είναι ανεξέλεγκτα.

 

-Σε μια πρόσφατη σημείωση σας γράψατε ότι το 2011 ανέτρεψαν τον κο Παπανδρέου. Μιλήστε μου σας παρακαλώ συγκεκριμένα και ονομαστικά. Ποιος τον ανέτρεψε και  γιατί να τον ανατρέψει.

 Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου έχει απαντήσει σε αυτό .Σας παραπέμπω σε ό,τι έχει ο ίδιος υποστηρίξει.… «Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2011, ναι, ανατράπηκα. Ναι, υπήρχαν άτομα μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που θέλησαν να γίνει ακριβώς αυτό. Και βεβαίως, όταν μιλάμε για μία πλειοψηφία στη Βουλή με μόλις τρία άτομα, ήταν πολύ εύκολο μία μικρή ουσιαστικά ομάδα να εκβιάσει μία κατάσταση.Θεωρώ ότι ήταν μία πάρα πολύ κρίσιμη στιγμή, που θεώρησα απαραίτητο, να ακουστεί ο ελληνικός λαός. Κάποιοι δεν θελήσανε να ακουστεί ο ελληνικός λαός» .

 
-Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές τελευταία ισχυρίζονται ότι το κόμμα σας δεν έχει ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ και φέρνουν ως παράδειγμα ότι και ο κος Παπανδρέου αλλά και άλλοι παπανδρεοικοί βουλευτές στήριξαν μέχρι τέλους την συγκυβέρνηση. Τι απαντάτε;

 Το Κίνημα πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει ένα δικό μας εθνικό σχέδιο που να προτείνει μεταρρυθμίσεις και πολιτικές παραγωγικής αναδιάρθρωσης με προοδευτικό πρόσημο. Πιστεύει βαθιά ότι το πελατειακό κράτος δεν έχει θέση στο σήμερα, ότι μόνο μια ακηδεμόνευτη από μικρά και μεγάλα συμφέροντα πολιτική μπορεί να δώσει και πάλι ελπίδα και προοπτική στους πολίτες. Την περίοδο 2010-2011 προσπαθήσαμε και όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, φτάσαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε. Αντίθετα, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ουδέποτε από το 2012 πρότεινε  ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο. Το ΠΑΣΟΚ με την παρούσα του ηγεσία δυστυχώς έγινε παρακολούθημα της Ν.Δ. Ουδέποτε προσδιόρισε την πολιτική του στρατηγική διαφοροποίηση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ. Ο κος Παπανδρέου προφανώς δεν επρόκειτο να διαταράξει μια αναγκαία κυβερνητική συνεργασία. Διαφώνησε, όμως, και καταψήφισε συγκεκριμένα νομοσχέδια, όπως για τις τράπεζες και την Παιδεία, ενώ απέτρεψε με παρεμβάσεις του την αλλοίωση βασικών μεταρρυθμίσεων, όπως η Διαύγεια. Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, πολλοί από εμάς επισημάναμε τις αδυναμίες και την απουσία πολιτικής, αλλά δυστυχώς αντιμετωπιζόμασταν απαξιωτικά, μας απομόνωσαν.  Η επιλογή, επομένως, να δημιουργηθεί ένα νέο κίνημα που θα εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών  που πιστεύουν σε μια προοδευτική μεταρρυθμιστική διακυβέρνηση ήταν μονόδρομος. Η επιλογή αυτή προφανώς δεν είναι εύκολη. Θα κριθεί από τους πολίτες

 

-Σε περίπτωση που το κόμμα σας μπει τελικά στη βουλή θα μπορούσατε να συμπράξετε κυβερνητικά με το ΣΥΡΙΖΑ και αν ΝΑΙ κάτω προϋποθέσεις; υπό ποιες

 Η συμμετοχή μας σε ένα κυβερνητικό σχήμα δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν ζητάμε να πάρουμε κάποιες καρέκλες. Το Κίνημα έχει διατυπώσει συγκεκριμένες πολιτικές και αρχές, που έχουν ως βασική επιδίωξη να ξεφύγουμε από παραγωγικό κενό που σήμερα βρισκεται η χώρα, από το πελατειακό κράτος και από τα κλειστά συστήματα εξουσίας που δεν αφήνουν τις υγιείς δυνάμεις του τόπου να αναπτυχθούν. Αν δεν γίνουν αυτά, ακόμη και να απαλλαγούμε από τα Μνημόνια, θα παραμείνουμε σε στασιμότητα. Θέλουμε η χώρα μας να πορεύεται εντός της Ευρωπαϊκής οικογένειας και μέσα εκεί να δώσουμε μάχες, αλλά με σοβαρό, ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο σχέδιο. Όχι με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Όχι με παροχές για να αυξήσουμε την εκλογική μας πελατεία. Όχι με επιστροφή στον κρατισμό που καταστρέφει κάθε παραγωγική δραστηριότητα.Επομένως, οι πολιτικές ορίζουν ποια είναι τα να περιθώρια οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας.

 

-Θεωρείτε ότι υπάρχει βάση στα σενάρια που μιλάνε για μεγάλο συνασπισμό εννοώντας προφανώς τη συγκυβέρνηση όλων των κομμάτων- και εσας μαζί- που είστε της άποψης «πάση θυσία στο ευρώ»;

 Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι μονόδρομος –ακόμη και για όσους αποζητούν αυτοδυναμίες -και βεβαίως η παραμονή μας στο ευρώ και το να μην διακινδυνεύσουμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια είναι ο ελάχιστος κοινός τόπος που μπορεί να αναδειχθεί.  

 

-Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του Κινήματος που ιδρύσατε στη Φωκίδα; Με ποιο ποσοστό θα είστε ευχαριστημένη;

 Αυτές οι στιγμές για όλη τη χώρα είναι η αρχή του τέλους όλων των μύθων. Κρατήστε μόνο αυτό. Σε ένα χρόνο από τώρα το πολιτικό περιβάλλον θα είναι τελείως διαφορετικό. Εύχομαι να γίνει με τους λιγότερους για την χώρα κινδύνους.

 

-Διατελέσατε βουλευτής Φωκίδας για 2 ½ χρόνια. Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη σας επιτυχία σε σχέση με το νομό και ποιο είναι αυτό που δεν προλάβατε να κάνετε ενώ θα το θέλατε πολύ;

 Ότι και αν προσπάθησα για το νομό , οδός Αγ. Ευθυμία – Μαλανδρίνο, χρηματοδότηση ΤΕΙ, χρηματοδότηση αρδευτικού Ελαιώνα, ένταξη βιολογικών και αποχετεύσεων Ιτέας, Ερατεινής παραλιακής Δωρίδας , αναβάθμιση Χιονοδρομικού Κέντρου, παραλίμνιος, άρση δεσμεύσεων γύρω από την λίμνη, ΚΥΑ Α5, ανταποδοτικά και τιμολόγηση νερού από ΕΥΔΑΠ , θέματα Δελφικού Τοπίου, αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου Δελφών, τέλος μεταλλευτικών εγκαταστάσεων , αρδευτικό φράγμα ερατεινής, αποκατάσταση μεταλλευτικών περιοχών (σήμερα άλλα προχώρησαν , άλλα κατασκευάζονται ή ήδη ολοκληρώθηκαν και άλλα απεντάχθησαν) το έκανα πάντα αναγνωρίζοντας δημόσια την προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων. Μου προκαλεί λύπη για όσα χάθηκαν ή για κινήσεις που ποτέ δεν έγιναν. Κανείς ποτέ δεν πήγε να δει τι γίνεται με τους περιβαλλοντικούς όρους για το τμήμα Μαλανδρίνο- Λιδωρίκι, τι γίνεται με το αποχετευτικό της παραλιακής Δωρίδας , γιατί ποτέ δεν πέρασε κανείς από το ΥΠΕΚΑ να δει τι γίνεται με το τμήμα Ιτέα- Γαλαξείδι ή γιατί ποτέ δεν συνεδρίασε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για το Δελφικό Τοπίο , ή για το ότι ακόμη δεν έχουμε τεχνικές μελέτες για την προστασία των ιστορικών μνημείων Ι.Μ. Βαρνάκοβας και Ι.Ν. Αγ. ΙωάννηΑυτό που δεν προχώρησε ειδικά εν μέσω κρίσης ως θα όφειλε ήταν η ολοκληρωμένη λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης στην Άμφισσα.

 

-Μετά από εσάς η έδρα ξαναπήγε στη ΝΔ και την κα Μανδρέκα. Πως κρίνετε αυτά τα χρόνια της συγκυβέρνησης σε σχέση με το νομό;

 Νομίζω πως η ερώτηση έχει ήδη απαντηθεί.

 

-Μια τελευταία ερώτηση. Θα ήθελα το προγνωστικό σας σε σχέση με το που θα καταλήξει φέτος η έδρα του Νομού.

 Η απόφαση ανήκει μόνο στους πολίτες. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…