Γιατί τώρα και γιατί με τον Θανάση
Γράφει ο Γιώργος Παναγιάρης
Καθηγητής Πανεπιστημίου
Δυτικής Αττικής
Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλοι, σας απευθύνομαι για να σας γνωρίσω ότι πρόκειται να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Δελφών, ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος, με το συνδυασμό «Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών», και για να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις που με οδήγησαν στην απόφαση αυτή.
Η ενασχόληση μου στη δημόσια σφαίρα του τόπου μας ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν υπήρξα ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Ανάπτυξης Γαλαξειδίου (ΣΠΑΓ) που ιδρύθηκε με βασικό σκοπό να αποτρέψει τη μετατροπή του Κρισσαίου Κόλπου σε νεκροταφείο/διαλυτήριο πλοίων. Ο αγώνας εκείνης της περιόδου (νομικός και κινηματικός) δικαιώθηκε με την οριστική ματαίωση των σχεδίων της τότε κυβέρνησης μετά από έντονες κινητοποιήσεις των Γαλαξειδιωτών και πλήθος διεθνών αντιδράσεων.
Από το 1984 διατηρούσα μελετητικό γραφείο (Βιολογικές Μελέτες) με έδρα το Γαλαξείδι, έως το 1995 οπότε εξελέγην καθηγητής στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας.
Με αυτή μου την ιδιότητα πλέον, συνέχισα να υποστηρίζω εμπράκτως το Δήμο Γαλαξειδίου αρχικά, και το διευρυμένο Δήμο Δελφών στη συνέχεια, σε θέματα μελέτης, εφαρμογών και συμβουλευτικής σχετικά με τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Η δραστηριότητά μου αυτή διευρύνθηκε και εντατικοποιήθηκε μετά την πρωτοβουλία του Δημάρχου του Δήμου Δελφών, κου Θανάση Παναγιωτόπουλου, να συνάψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το ΤΕΙ Αθήνας το 2015, καθιστώντας το, Σύμβουλό του σε θέματα Πολιτισμού – Τουρισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο και με την ιδιότητά μου πλέον ως Διευθυντή του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών « Μουσειακές Σπουδές», η συνεργασία μας συστηματοποιήθηκε και κατοχυρώθηκε θεσμικά με αποτέλεσμα ο Δήμος Δελφών να αποκτήσει από την επιστημονική μας ομάδα, εντελώς δωρεάν, μια σειρά μελετών/προμελετών που καθιστούσαν «ώριμα» όσα έργα θα ήθελε να υλοποιήσει στους πολιτιστικούς σταθμούς της επικράτειάς του. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Δήμος Δελφών διαθέτει πλέον μελέτες/προμελέτες για το Μουσείο Σικελιανού στους Δελφούς, το Μουσείο της Πόλης της Ιτέας, το Μουσείο της Πόλης της Άμφισσας (Λαογραφικό), το Λαογραφικό Μουσείο Γαλαξειδίου, τα παλιά σφαγεία της Άμφισσας (για να μετατραπούν σε επισκέψιμες αποθήκες/εργαστήρια συντήρησης), το Δίκτυο Μουσείων Δήμου Δελφών – πρόταση που ήδη αξιοποιήθηκε και οδήγησε στη σύσταση της Διαδημοτικής Επιχείρησης με τίτλο «Δίκτυο Πολιτισμού Τουρισμού Φωκίδας», το σπήλαιο Γαλαξειδίου «Κάρκαρος» κ.α.
Η εμβληματική δράση μας όμως υπήρξε το έργο Προετοιμασίας και Υποβολής Φακέλου Υποψηφιότητας των Δελφών ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.
Το έργο αυτό υλοποιήθηκε επίσης εντελώς δωρεάν από μια μεγάλη ομάδα ακαδημαϊκών δασκάλων και μεταπτυχιακών φοιτητών που δούλεψαν εθελοντικά αλλά με περισσό ζήλο και αξιομνημόνευτο επαγγελματισμό, πράγμα που φάνηκε στην ποιότητα της πρότασης.
Η συγκεκριμένη δράση όμως, για μένα σήμαινε κάτι πολύ πιο σημαντικό: μου αποκάλυψε ότι ο τόπος μας διαθέτει απίστευτους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και αστείρευτες κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις, που παραμένουν αδρανείς, με αποτέλεσμα το δίπολο προστασία – ανάπτυξη να «γέρνει» μονόπλευρα! Ενώ δηλαδή η περιοχή μας τελεί σε ένα καθεστώς εκτεταμένης προστασίας (ορθώς !), κανένα αναπτυξιακό μέτρο δεν λειτουργεί προς όφελος της ενδογενούς παραγωγικότητας, της παραγωγής πλούτου για την τοπική κοινωνία, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω ότι το εθνικό οδικό δίκτυο παραμένει το ίδιο εδώ και πολλές δεκαετίες, η τοπική οικονομία λειτουργεί κυρίως σε συνθήκες έντασης εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια θέσεων εργασίας κυρίως των νέων και στη συρρίκνωση του εισοδήματος του μεγαλύτερου μέρους των εργαζομένων (βοηθούσης και της κρίσης) ενώ τα ακαδημαϊκά τμήματα που λειτουργούν στο Δήμο μας δεν έχουν αναπτύξει καμία συνέργεια ούτε με την τοπική κοινωνία ούτε με την παραγωγική βάση της περιοχής!
Για την αναστροφή αυτής της κατάστασης απαιτούνται ευρύτερες συνεργασίες και συνέργειες, τόσο για τη χάραξη ενός κοινά αποδεκτού σχεδίου τοπικής ανάπτυξης όσο και για την υλοποίησή του.
Η άποψή μου αυτή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, όταν πρόσφατα συμμετείχα στην ομάδα εργασίας που σύστησε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας για να επεξεργαστεί και να προτείνει ένα Σχέδιο Ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Η πενταμελής αυτή ομάδα εργασίας αφού δούλεψε συστηματικά και εντατικά υπό τον συντονισμό του Ομότιμου Καθηγητή και πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση, και αφού αξιοποίησε τις απόψεις δεκάδων πανεπιστημιακών από όλη τη χώρα, κατέληξε σε μια συγκροτημένη και τεκμηριωμένη πρόταση για τη δημιουργία του «Δελφικού Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας», πρόταση που δυστυχώς κατέληξε στις ελληνικές καλένδες ! Τι έφταιξε γι’ αυτό; Κατά την άποψη μου η έλλειψη ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού περιφερειακής ανάπτυξης του τόπου μας, η έλλειψη ευρύτερων συνεννοήσεων και συμμαχιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η έλλειψη κοινωνικών συγκλίσεων πάνω σε συγκεκριμένες προτεραιότητες της ευρύτερης περιοχής και τέλος η έλλειψη επεξεργασμένων θέσεων των αυτοδιοικητικών αρχών α’ και β’ βαθμού που θα έχουν την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών και την αποδοχή της κεντρικής διοίκησης του κράτους.
Τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία να το πετύχουμε αυτό !
Ο νέος εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση μας «επιβάλλει» να συνεργαστούμε! Καμία δημοτική παράταξη δεν θα διοικεί το Δήμο μόνη της, ενώ οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να εκλέγουν ανεξάρτητους αντιπροσώπους για τις επί μέρους Δημοτικές Ενότητες, σπάζοντας έτσι παλαιοκομματικά κατεστημένα, συντεχνιακές αγκυλώσεις και πρακτικές και προσωπικές στρατηγικές.
Απ’ την άλλη μεριά, η ίδρυση νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων στον Δήμο μας δημιουργεί νέα δεδομένα που, αν η τοπική μας κοινωνία αξιοποιήσει, μπορούν να οδηγήσουν σε μια τοπική οικονομία έντασης γνώσης που θα αντλεί προστιθέμενη αξία από την Επιστήμη και την Καινοτομία, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα αιχμής και θα οδηγεί σε κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.
Ακριβώς αυτή η μοναδική συγκυρία που τώρα διαμορφώνεται, λειτούργησε ως καταλύτης στο να αποφασίσω να συμμετέχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θεωρώντας ότι μπορώ να συμβάλλω θετικά στη διαμόρφωση των απαραίτητων κοινωνικών διεργασιών και συνεργειών της επόμενης μέρας, με στόχο τη χάραξη και εφαρμογή μιας πραγματικά συμμετοχικής αναπτυξιακής στρατηγικής στο Δήμο Δελφών, που θα επιτυγχάνει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις και θα οδηγεί στις βέλτιστες πρακτικές.
Αυτά, όσον αφορά στο ερώτημα : «γιατί τώρα». Γιατί όμως με τον Θανάση (Παναγιωτόπουλο);
Τον Θανάση τον γνώριζα, πριν αυτός ασχοληθεί με τα αυτοδιοικητικά ζητήματα του Δήμου Δελφών και τον εκτιμούσα σαν επιστήμονα, ενεργό πολίτη και οικογενειάρχη που χαρακτηρίζεται από εργατικότητα, προσήνεια, ευστροφία και διαθέτει μια έμφυτη ευγένεια.
Στα χρόνια που ασχολείται με το Δήμο Δελφών, σαν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και αργότερα σαν Δήμαρχος, οι αρχικές μου εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν. Επιπλέον όμως διαπίστωσα ότι διαθέτει κουλτούρα συνεργασίας, οργανωτικότητα, κοινωνική απήχηση, στοχοπροσήλωση και έχει ένα κοινωνικά προοδευτικό όραμα ανάπτυξης του Δήμου μας. Είναι αποτελεσματικός, εργασιομανής και γνωρίζει να ακούει και να επεξεργάζεται τις γνώμες των άλλων. Επιπλέον, προτάσσει την ουσία έναντι του «φαίνεσθαι».
Όταν λοιπόν μου απηύθυνε την πολύ τιμητική πρόταση να συμβάλλω στην κοινή προσπάθεια για το κοινό καλό του τόπου μας, ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με το συνδυασμό «Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών», δεν δίστασα να αποδεχθώ με χαρά την πρότασή του.
Γιατί έχουμε κοινές αντιλήψεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, αλλά και για τις στρατηγικές που πρέπει να χαραχθούν για αυτό.
Γιατί ο συνδυασμός του είναι πραγματικά ανανεωτικός και συσπειρώνει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις σε μια στόχευση με καθαρά προοδευτικό πρόσημο.
Γιατί μεριμνά για το δημόσιο χώρο και τη δημόσια περιουσία και αναβαθμίζει το δημόσιο λόγο.
Γιατί μπορεί να εγγυηθεί ότι οι αναγκαίες για το Δήμο μας συγκλίσεις και συνεργασίες της επόμενης ημέρας θα γίνουν σε προγραμματική βάση και δεν θα εκπέσουν σε επίπεδο συναλλαγών.
Γιατί στην προσπάθεια όλων των δημοτών για το κοινό καλό, θα πολλαπλασιάζει και θα προσθέτει κοινωνικές δυνάμεις αντί να διαιρεί και να αφαιρεί.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση σας, ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με τον συνδυασμό «Ανανεωτική Δύναμη του Δήμου Δελφών» στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Εάν με τιμήσετε, δια της ψήφου σας, με την εμπιστοσύνη σας, θα προσπαθήσω μαζί με όλους τους άλλους αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής μας κοινωνίας για την επίτευξη των στόχων που περιέγραψα προηγουμένως.
Εάν πάλι, θεωρήσετε ότι άλλοι άξιοι συμπολίτες μας μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα από μένα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του Δήμου μας θα σταθώ στο πλευρό της νέας Δημοτικής Αρχής, υποστηρίζοντας εμπράκτως κάθε της προσπάθεια για το καλό του τόπου μας, όπως σταθερά και συστηματικά πράττω εδώ και 40 χρόνια !
Χρόνια πολλά, με υγεία, χαρά και αισιοδοξία για όλους !
«Θύελλα» προκάλεσε η απομάκρυνση του «θεάτρου» από το κάστρο
«Θύελλα» προκάλεσε η απομάκρυνση του «θεάτρου» από το κάστρο Έργο 100 χλδ ε με νέο θέατρο …