Home Εύβοια Γιατί πνίγεται η Εύβοια;
Εύβοια - 11 Αυγούστου, 2020

Γιατί πνίγεται η Εύβοια;

 Άλλη μια ανείπωτη τραγωδία στο νησί της Στερεάς

Γιατί πνίγεται η Εύβοια;

Μετράει πληγές και φέρετρα σε κάθε κακοκαιρία και μάλλον ήρθε η ώρα να ακουστούν οι μεγάλες και πικρές αλήθειες.

-Το «νησί» πάσχει σοβαρά από υποδομές, παρότι έχει αναδείξει πληθώρα πολιτικών, υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

-Να παρέμβει άμεσα η Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών που οδήγησαν στην απώλεια οκτώ ανθρώπινων ψυχών.

 

Ρεπορτάζ Γιώτα Γιαννούλη

 

 

Για άλλη μια φορά βρεθήκαμε στην τραγική θέση να μετράμε νεκρούς και υλικές ζημιές στην Εύβοια και δυστυχώς αυτό συμβαίνει πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια. Ήδη οκτώ συνάνθρωποί μας είναι νεκροί και μεταξύ αυτών βρίσκεται ένα αγγελούδι οκτώ μηνών.

Αν κοιτάξουμε με παρρησία την κατάσταση θα διαπιστώσουμε ότι η συχνότητα με την οποία πλήττεται η Εύβοια και έχει νεκρούς είναι πάρα πολύ μεγάλη και αυτό την κατατάσσει σε αρνητική πρωτιά με μεγάλη απόκλιση από την επόμενη περιοχή με παρόμοια προβλήματα. Με συχνότητα περίπου μια φορά το χρόνο, παρουσιάζει και μια καταστροφή, ενώ είτε με χιόνια, είτε με πλημμύρες έχουμε νεκρούς. Όλα αυτά κάτι δείχνουν. Και δε δείχνουν τίποτε άλλο από τη γύμνια της περιοχής σε υποδομές. Η Εύβοια χρειάζεται τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε εθνικό επίπεδο και όποις δεν το βλέπει είναι είτε τυφλός, είτε πονηρός.

Κάθε χειμώνα καταγράφουμε μεγάλες ζημιές και ανθρώπινες απώλειες από τα χιόνια, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Στενής, ενώ σε κάθε νεροποντή, Βασιλικό, Αιδηψός, Ιστιαία, Στενή, Πολιτικά μετατρέπονται σε λίμνες με πολλές και σοβαρές απώλειες. Όλα αυτά επειδή φουσκώνουν τα ποτάμια. Το ερώτημα είναι γιατί φουσκώνουν; Γιατί δεν έχουν γίνει όλα τα αναγκαία έργα ώστε να εκβάλλουν ομαλά στη θάλασσα, ανεξαρτήτως ποσότητας νερού που θα δεχτούν.

Γιατί όμως πληγώνεται τόσο πολύ η Εύβοια και τόσο συχνά; Η απάντηση δεν θα ήταν πολύ εύκολη αν δεν είχα διαπιστώσει προσωπικά τους λόγους που συμβαίνουν όλα  αυτά. Τον Οκτώβριο του 2018 βρέθηκα αποκλεισμένη σε μια τέτοια κακοκαιρία στην Ιστιαία και εν συνεχεία στην Αιδηψό. Το ποτάμι υπερχείλισε χωρίς η νεροποντή να είναι μεγάλη σε ένταση και χρόνο, ενώ τα γύρω εργοστάσια και οι βιοτεχνίες σύκου εκκενώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, με τους δρόμους όμως να είναι στην πραγματικότητα άκρως επικίνδυνοι. Η κατάσταση μέσα στην πόλη της Αιδηψού, όπως και της Ισταίας ήταν εξίσου τραγική με τη λάσπη να έχει φτάσει σε ύψος που ξεπερνούσε το ένα μέτρο. Ακόμη, στο «δρόμο του τρόμου», Χαλκίδας – Ιστιαίας είχε καταρρεύσει γέφυρα, είχε κοπεί η σύνδεση, ενώ είχαν πέσει και κολώνες της ΔΕΗ. Οι λόγοι που είχαν γίνει όλα αυτά είναι πολλοί, αλλά απλοί. Σε πολύ μεγάλη έκταση η Εύβοια δεν έχει αντιπλημμυρική θωράκιση και αποστραγγιστικά έργα, έλλειψη παράλογη για νησί που βρέχεται γύρω – γύρω από θάλασσα, ο δρόμος από Χαλκίδα για Ιστιαία είναι άθλιος, απαράδεκτος και χωρίς ιδιαίτερα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να αρκεί μια έντονη βροχόπτωση για να προκαλέσει βιβλική καταστροφή. Εξάλλου ο δρόμος αυτός σπάει και κόβεται για ασήμαντη αφορμή. Τα δε ποτάμια, εφόσον παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα εννοείται ότι θα έπρεπε από χρόνια να δεχτούν εκβάθυνση κατά μήκος, αλλά και να καθαρίζονται διαρκώς από φερτά υλικά για να κατεβαίνει η στάθμη τους.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν είναι λογικά, αν σκεφτεί κανείς πόσοι και πόσο μεγάλοι πολιτικοί έχουν αναδειχθεί από τη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν είναι λογικό να προτιμούν οι ντόπιοι να μετακινηθούν από Αιδηψό προς Χαλκίδα με καράβι μέσω Αρκίτσας από το να διασχίσουν το δρόμο. Δεν είναι λογικό να μην έχει αποστραγγιστικά έργα ή να έχει μικρά και προβληματικά δίκτυα ομβρίων, όταν από παντού βρέχεται από θάλασσα και έχει φυσικό αποδέκτη σε μικρή απόσταση.

Οι κάτοικοι της Εύβοιας στήριξαν τον σημερινό Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό λόγω καταγωγής και επειδή θεωρούσαν ότι θα δώσει απαντήσεις σε πολλά από αυτά τα προβλήματα. Όμως, αφενός είδαμε τον κ. Σπανό να εγκαινιάζει γήπεδα, αντί για δρόμους, αφετέρου πέρα από τις διαπλατύνσεις που σχεδίασε και ξεκίνησε ο προκάτοχός κ. Κώστας Μπακογιάννης δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής μεγάλα σχέδια αναφορικά με το οδικό δίκτυο και τα αντιπλημμυρικά έργα. 

Αναφορικά δε με τον κ. Χαρδαλιά που έσπευσε στο σημείο την Κυριακή -τον οποίο σημειωτέων είχαμε Εκτελεστικό Γραμματέα τρία χρόνια στην Περιφέρεια επί Μπακογιάννη- την Εύβοια τη γνωρίζει, όπως και τα προβλήματά της. Δε χρειάζονται κροκοδείλια δάκρυα κατόπιν εορτής. Αν κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμοι είναι διατεθειμένοι να κατασκευάσουν τις αναγκαίες υποδομές, τότε σύντομα θα σταματήσουμε να μετράμε ανθρώπινες και υλικές απώλειες. Αν πάλι όχι, τότε η ιστορία θα επαναλαμβάνεται!

Μετά την απώλεια οκτώ ανθρώπων είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα παρέμβει η Δικαιοσύνη, για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και πρέπει να γίνει άμεσα, διότι δε γίνεται να επαναλαμβάνονται τραγωδίες στην ίδια περιοχή με τέτοια συχνότητα και να μη φταίει κανένας.

 

Που αποδίδουν το πρόβλημα πολιτικοί της Εύβοιας

 

Θανάσης Ζεμπίλης, βουλευτής Εύβοιας (NΔ)

 

«Πέρα της γεωμορφολογίας του εδάφους και τη σφοδρότητα των φαινομένων η Εύβοια είναι γυμνή σε υποδομές. Από τη γέφυρα Βασιλικού έως εκβολή απαιτούνται σοβαρά τεχνικά έργα. Προσπάθησαν σε κάποια στιγμή να κάνουν ένα σοβαρό τεχνικό έργο, αλλά είναι χτισμένα 200 σπίτια, πολλά εκ των οποίων νόμιμα, τα οποία θα έπρεπε να γκρεμιστούν, οπότε και σταμάτησε η διαδικασία», τόνισε ο κ. Ζεμπίλης και συμπλήρωσε ότι κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη του έθεσε το ζήτημα της έλλειψης υποδομών και του ζήτησε να ενισχυθεί η περιοχή», τόνισε ο κ. Θανάσης Ζεμπίλης βουλευτής Εύβοιας.  

 

Σπύρος Πνευματικός βουλευτής Εύβοιας (ΝΔ)

 

«Όλα αυτά είναι φαινόμενα που τα έχουμε ζήσει σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι οι πυρκαγιές, είναι οι πλημμύρες. Για παράδειγμα καίγεται το δάσος, αλλά από ότι φαίνεται δεν είναι και πολύ εύκολο να γίνουν αντιπυρικά έργα, γιατί ένας πολίτης ή μια συλλογικότητα κάνει καταγγελία και τα πάει όλα πίσω.

Για την περίπτωση της Εύβοιας έχουμε δυο σοβαρούς παράγοντες, τις καιρικές συνθήκες και τον ανθρώπινο παράγοντα. Τις καιρικές συνθήκες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Στις καιρικές συνθήκες το μόνο που μπορεί να γίνει είναι πρόβλεψη και να βγει προειδοποίηση και οδηγίες για τους ανθρώπους που μένουν κοντά σε ποτάμια. Αναφορικά με τον ανθρώπινο παράγοντα, όπου εδώ είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει ένα σχέδιο. Συλλογικό σχέδιο, με την κοινή προσπάθεια όλων, κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, περιφέρειας, δήμων. Το σχέδιο πρέπει να περιλαμβανάνει τον καθαρισμό των ρεμάτων, αν καταλήγουν σε δέλτα, να το ανοίξουμε. Αν έχει προηγηθεί φωτιά θα πρέπει να καθαριστεί η περιοχή για να μην τα μεταφέρει το νερό. Οργανωμένα και συντεταγμένα αντιπλημμυρικά έργα. Και αυτά πρέπει να γίνουν σύντομα. Δε μπορεί όμως αν κάποιος κάνει μια ένστασή να καθυστερεί το έργο δυο και τρία χρόνια, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτά τα φαινόμενα. Μπορούμε να προβλέψουμε το γεγονός.

Στην ερώτησή μας αν έχει ευθύνες η Περιφέρεια απαντά ότι εφόσον έχουμε νεκρούς θα υπάρξει διερεύνηση από τη δικαιοσύνη, ως προς τις ευθύνες που τυχόν υπάρχουν στους αρμόδιους φορείς και ως εκ τούτου δεν είναι σωστό να κάνουμε  οι υπόλοιποι τους Δικαστές. «Πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορούσαν να γίνουν καλύτερα, από την εξουσία που δεν έχει επιτελέσει το καθήκον της, έως τον τελευταίο πολίτη», τονίζει ο κ. Σπύρος Πνευματικός Βουλευτής Εύβοιας.

 

Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Εύβοιας, π.Υπουργός (ΣΥΡΙΖΑ)

 

«Αυτό που προέχει τώρα είναι να αποκατασταθούν οι ζημιές, να μην έχουμε άλλους νεκρούς και να βοηθήσουμε τον κόσμο. Τα αίτια λίγο πολύ είναι γνωστά. Θα διερευνηθούν οι όποιες πολιτικές ευθύνες, όπως και τυχόν ποινικές ευθύνες από τη Δικαιοσύνη. Πόροι έχουν εκχωρηθεί στην Αυτοδιοίκηση. Η Εύβοια όταν είχαμε μεγάλα κονδύλια για υποδομές από το ΕΣΠΑ είχε βγει εκτός εθνικού σχεδιασμού, δεδομένου ότι τη θεωρούσαν νησί επειδή έτσι τους βόλευε. Σήμερα, που έχουμε μια πιο φιλο – νησιωτική πολιτική, αλλά δεν έχουμε πια τον πακτωλό χρημάτων που είχαμε τότε στη διάθεσή μας.

Η Εύβοια πρέπει να μπει σε απόλυτη προτεραιότητα, δεν πάει άλλο. Πρέπει να δούμε τα απαραίτητα έργα, ώστε να μην βρεθούμε ποτέ ξανά σε ανάλογη κατάσταση», υποστηρίζει ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου Βουλευτής και π.υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας (ΚΚΕ)

 

Στην ουσία του προβλήματος μπαίνει ο βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος αναφερόμενος στις πραγματικές ευθύνες που οδηγούν συχνά πυκνά την Εύβοια σε τραγωδίες και δεν είναι τίποτε άλλο από την έλλειψη υποδομών.

«Στην Εύβοια για άλλη μια φορά διαπράχθηκε ένα έγκλημα για το οποίο ευθύνονται: η κυβέρνηση της ΝΔ , οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ίδιου κόμματος, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η διοίκηση, που έχει αυτά τα χρόνια την ευθύνη στην περιφέρεια και τους δήμους.

Ναι! Μιλάμε για έγκλημα με επτά (7) νεκρούς, με αγνοούμενους, με δεκάδες που γλίτωσαν την τελευταία στιγμή, με εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια και άλλα περιουσιακά στοιχεία λαϊκών οικογενειών, που τα πλάκωσε η λάσπη.

Μιλάμε για έγκλημα γιατί ήταν γνωστό ότι ο ποταμός Λήλας είχε πλημμυρίσει ξανά το 2009, προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές και κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές αλλά δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Όλες οι κυβερνήσεις σφύριζαν τόσα χρόνια αδιάφορα και έπαιξαν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής του Ληλάντιου Πεδίου «στα ζάρια». Γνώριζαν ότι ο Λήλας ήταν ανοχύρωτος και σε μια βαριά νεροποντή θα έσκαγε το νερό στο Μπούρτζι και θα έπνιγε την περιοχή .

Μιλάμε για έγκλημα γιατί ήταν γνωστό ότι η περιοχή του Δήμου Διρφύων –Μεσσαπίων έχει καεί από τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, ότι δεν δημιουργήθηκε κατάλληλη αντιπλημμυρική υποδομή και δεν θωρακίστηκε η περιοχή. Ήξεραν ότι ο ποταμός Μεσσάπιος και οι χείμαρροι θα φούσκωναν και θα παρέσερναν τα πάντα στο διάβα του. Γνώριζαν ότι η κατάσταση που διαμόρφωσε η αντιλαϊκή τους πολιτική θα έπνιγε τα Ψαχνά, τα Πολιτικά, την Καστέλα αλλά κι εδώ έπαιξαν τη ζωή των κατοίκων «στα ζάρια».

Τώρα, τα κυβερνητικά επιτελεία προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό από τις πραγματικές αιτίες, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Όπως έγινε στην πλημμύρα της Μάνδρας και τη φωτιά στο Μάτι.

Τώρα προσπαθούν να αθωώσουν την αντιλαϊκή πολιτική που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τη ζωή του λαού και την περιουσία των λαϊκών νοικοκυριών.

Προσπαθούν να κρύψουν πίσω από το δάκτυλο τους την βαρβαρότητα του Καπιταλισμού , του συστήματος που υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων και  θυσιάζει τις ανάγκες, ακόμα και τη ζωή των πολλών. Γιατί μέσα σ’ αυτό το σύστημα και την πολιτική που το υπηρετεί το κριτήριο είναι ότι τα ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας ή ακόμα αντισεισμικής θωράκισης, είναι «κόστος»,  στοιχίζουν ακριβά.

Οι εγκληματικές τους ευθύνες για τη νέα αυτή τραγωδία στα Πολιτικά και το Μπούρτζι δεν μπορούν να διαγραφούν  με την υποκριτική έκφραση συμπάθειας στα θύματα. Δεν μπορούν να διαγραφούν με τα «λόγια παρηγοριάς» του πρωθυπουργού στο twitter, τις απαράδεκτες δηλώσεις σκοπιμότητας του υφυπουργού πολιτικής προστασίας κ. Χαρδαλιά και των άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Κανείς  δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις φιλότιμες προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης, των πυροσβεστών και των πιλότων των ελικοπτέρων, ούτε αναμασώντας τις γνωστές προκλητικές ψευτοδικαιολογίες περί «ακραίων φυσικών φαινομένων» και της «κλιματικής αλλαγής».

Τι να πει ο κ. Μητσοτάκης στις οικογένειες των νεκρών και τους πληγέντες που πληρώνουν ακριβά τις οδυνηρές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής;  

Το ερώτημα είναι αδυσώπητο: Γιατί δεν έγιναν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα τόσα χρόνια,  γιατί μια αναμενόμενη νεροποντή οδήγησε σε 7 νεκρούς και τόσες καταστροφές;

Όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου διαμόρφωσαν τις αιτίες κι αυτής της τραγωδίας.

Πριν λίγα χρόνια πνίγηκε το Μαντούδι, φούσκωσε ο Κηρέας και ο Νηλέας γιατί δεν είχαν παρθεί μέτρα πρόληψης. Κάθε χρόνο καίγονται τα δάση στη Βόρεια Εύβοια αλλά τα μέτρα πρόληψης και ενίσχυσης της πυροσβεστικής είναι ανεπαρκέστατα και οι κίνδυνοι μεγάλοι.

Οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας και στα Κέντρα Υγείας είναι τεράστιες και διαιωνίζονται χρόνο με το χρόνο, το οδικό δίκτυο πεπαλαιωμένο και πολύ επικίνδυνο αλλά καρφί δεν τους καίγεται!

Μένουμε σ’ αυτά που είναι ένα μέρος από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες της Εύβοιας.

Το ΚΚΕ είναι κοντά στο λαό του νησιού και παλεύει με συνέπεια. Οι παρεμβάσεις του αυτά τα χρόνια είναι εκατοντάδες, μέσα και έξω από τη βουλή, με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, για τα προβλήματα της Υγείας,  για κάθε πρόβλημα.

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών και των θυμάτων της νέας τραγωδίας και θα πρωτοστατήσει για να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% των ζημιών, να εκτελεστούν άμεσα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στο Ληλάντιο Πεδίο, στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων , σε όλη την Εύβοια.

Ο λαός έχει υποχρέωση να καταλογίσει τις βαριές ευθύνες που έχουν η κυβέρνηση της ΝΔ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η τοπική διοίκηση και να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική.

Η δύναμη που θα δώσει αποτελέσματα είναι η λαϊκή κινητοποίηση, η λαϊκή διεκδίκηση και η συνάντηση των εργαζομένων της περιοχής με το ΚΚΕ», τόνισε ο κ. Μαρίνος. 

 

Ανδρέας Παπανδρέου, π.πρόεδρος του ΟΛΝΕ

 

Ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου, π.πρόεδρος του ΟΛΝΕ θέτει τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής που είναι η ένδειά της σε υποδομές. «Δεν έχουν γίνει σωστά αντιπλημμυρικά έργα. Δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικές τάφροι στην . Δεν υπήρχε πρόληψη από την Πολιτική Προστασία», τονίζει. Υπενθυμίζει δε, ότι ο σημερινός Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός διοικεί ήδη έξι χρόνια. Δεν διεκδίκησαν χρηματοδότηση, δεν προώθησαν και δεν ωρίμανσαν μελέτες νέων οδικών έργων, χάραξης νέου οδικού άξονα και αντιπλημμυρικών έργων, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β Βαθμού της Εύβοιας. 

 

Ποια είναι η κατάσταση που βίωσε η περιοχή

 

Μέχρι στιγμής, έχουν χάσει τη ζωή τους 5 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα βρέφος 8 μηνών, μια γυναίκα 85 χρονών και ένας άνδρας 86 ετών. Όσον αφορά στο μωρό, βρισκόταν στα Πολιτικά μαζί με την οικογένειά τους για διακοπές, με τον πατέρα του, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να το κρατά στα χέρια προσπαθώντας να βγει από το ισόγειο διαμέρισμα που διέμεναν. Πριν προλάβει να ανοίξει την πόρτα εκείνη έσπασε, τα ορμητικά νερά παρέσυραν το μωρό, το οποίο τελικά κατέληξε.

Σχετικά με τον έναν αγνοούμενο, πρόκειται για έναν 72χρονο, τον οποίο αναζητούν οι αρχές στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Λευκαντίου Χαλκίδας, με δύο περιπολικά σκάφη, ομάδα ΜΥΑ, ελικόπτερο και 5 ιδιωτικά σκάφη, ενώ την στιγμή, περιπολικό σκάφος διάσωσε 73χρονη, η οποία μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας για τις πρώτες βοήθειες.

 

Χαρδαλιάς: «Σώθηκαν πολλές ζωές – Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών»

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στο δημαρχείο Βασιλικού, ανακοίνωσε τα πέντε θύματα και τους δύο αγνοούμενους και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα», ενώ αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όπως δε επισήμανε, βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

«Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι έχουμε μπροστά μας φαινόμενα που πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό ώστε να φτιάξουμε δομές για να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν τα έχουμε ξαναζήσει και όσο και να βασιστούμε στις προβλέψεις δεν μπορούμε να τα υπολογίσουμε», είπε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε:

«Ήμασταν όλοι στις περιοχές για να αποφύγουμε τα μοιραία. Όλα έγιναν ξαφνικά. Σε κάθε περίπτωση όμως ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε».

Σε ερώτηση για τον λόγο που δεν λειτούργησε το 112, ο ίδιος απάντησε: «Αν λειτουργούσε θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Ήδη 3 πνίγηκαν στη προσπάθειά τους να φύγουν. Δεν ζητάς εκκένωση όταν περιμένεις ένα φαινόμενο. Αυτό που έπρεπε να γίνει έγινε. Αυτοί που κάνουν κριτική είναι εκείνοι που δεν εφάρμοσαν ποτέ το 112. Πρέπει να είμαστε σεμνοί και σοβαροί απέναντι στις ζωές που χάθηκαν. Το 112 είναι για να καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες».

 

“Μάχη” με τη λάσπη

 

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό. Οι πυροσβέστες εκτός των άλλων ειδοποιήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 30 άτομα από μια κατασκήνωση που είχαν καταφύγει πάνω σε μια πλατφόρμα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς δεν κινδύνευσαν.

Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί ένα κάτοικο της περιοχής.

 

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ο Μ. Χρυσοχοΐδης

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από όπου παρακολουθούσε τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Εύβοια.

Στο δημαρχείο Βασιλικών βρέθηκε την Κυριακή το πρωί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όπου πραγματοποίησε συσκέψεις με τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους επικεφαλής όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή.

 

Με ελικόπτερο οι απεγκλωβισμοί σε Μπούρτζι και Λευκαντί

 

Οι πυροσβέστες αδυνατούσαν να φτάσουν στα σπίτια γιατί οι δρόμοι είναι κομμένοι και ζήτησαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να ξεκινήσουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από τις ταράτσες των σπιτιών στις δύο περιοχές.

Όπως έγινε γνωστό, διατέθηκε ελικόπτερο και έτσι κατάφεραν να βοηθήσουν ιδιαίτερα στο Μπούρτζι και το Λευκαντί, καθώς έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και τα νερά δεν επιτρέπουν την κίνηση κανενός αυτοκινήτου. Τα μονά οχήματα που κατάφεραν να μπουν την Κυριακή στην περιοχή ήταν τα χωματουργικά οχήματα που έχει διαθέσει η Περιφέρεια, ενώ συνεχιζόταν η βροχόπτωση.

 

Έπεσαν κολώνες της ΔΕΗ – Υποχώρησε γέφυρα

 

Στο Βασιλικό η γέφυρα που βρίσκεται πάνω από τον Λήλαντα ποταμό έχει υποστεί μερική κατάρρευση, ενώ έχουν πέσει κολώνες φωτισμού και πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ, με την αστυνομία να έχει αποκλείσει το σημείο, απαγορεύοντας στους οδηγούς να περάσουν από εκεί.

 

Απόγνωση: «Πνίγονται η αδερφή μου και ο γαμπρός μου»

 

«Τραγική κατάσταση. Πνίγεται η αδελφή μου και ο γαμπρός μου είναι σε ισόγειο, ίσα ίσα που αναπνέουν από τη μύτη, εγώ πρόλαβα και ανέβηκα στην ταράτσα και σωθήκαμε. Υπήρξε ολιγωρία ξέρανε εδώ και μια εβδομάδα για να ειδοποιήσουν τον κόσμο να φύγουν, τεράστια καταστροφή. Στο ισόγειο η στάθμη είναι δυο μέτρα”» τόνισε κάτοικος της περιοχής.

«Είμαστε στις ταράτσες, το νερό στο σπίτι φτάνει πάνω από τα γόνατα. Είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι, έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα. Το θετικό είναι ότι έχει σταματήσει η βροχή» δήλωσε άλλος κάτοικος κοντά στο Λήλαντα ποταμό.

 

Η καταστροφική νύχτα

 

Η κακοκαιρία ξεκίνησε αργά το απόγευμα του Σαββάτου, με ισχυρές βροχοπτώσεις και κεραυνούς, ενώ τεράστιο πρόβλημα επικράτησε στα Πολιτικά Ευβοίας, αφού ανέβηκε επικίνδυνα το νερό με αποτέλεσμα αρκετοί οδηγοί να κινδυνεύσουν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους. Πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν να απεγκλωβίσουν του οδηγούς από τα σημεία. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν τις οδούς λίγο μετά τις 1:40 τα ξημερώματα της Κυριακής ώστε κανένα όχημα να μην κατευθυνθεί από Καστέλα προς τα Πολιτικά.

Στην Νέα Λάμψακο φωτιά ξέσπασε μετά από πτώση κεραυνού. Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική για την κατάσβεση ενώ προσήλθε και αστυνομικό όχημα.

 

Υπερχείλισε ο ποταμός Λήλας

 

Η πρωτοφανής κακοκαιρία που έχει πλήξει την Εύβοια, με βροχές, καταιγίδες και πολλούς κεραυνούς έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε αρκετές περιοχές του νομού και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι υπερχείλισε ο ποταμός Λήλας και το νερό πέρασε πάνω από τις γέφυρες του Αφρατίου και του Βασιλικού, ενώ πολλά προβλήματα με υπερχειλίσεις και πλημμύρες παρατηρούνται στις περιοχές Ψαχνών και Πολιτικών.

 

Δραματικές ώρες για τους κατοίκους στο Μπούρτζι

 

Νύχτα τρόμου έζησαν οι κάτοικοι στο Μπούρτζι του Δήμου Χαλκιδέων, αφού η υπερχείλιση του ποταμού Λήλα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ολόκληρη η περιοχή. Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, πολλά σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα μετακινήθηκαν από τα ορμητικά νερά, μάντρες έσπασαν, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

 

Οι πληροφορίες για τα γεγονότα που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής είναι από Alpha, Antenna, SKAI, sites της περιοχής και αναρτήσεις κατοίκων στα κοινωνικά δίκτυα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…