Home Δήμος Δελφών «Βραδυφλεγής βόμβα» τα ετοιμόρροπα κτίρια στην Άμφισσα

«Βραδυφλεγής βόμβα» τα ετοιμόρροπα κτίρια στην Άμφισσα

 

Πάρα πολλά είναι πια τα ετοιμόρροπα κτίρια στην Άμφισσα, τα περισσότερα εκ των οποίων οικίες. Μεταξύ αυτών, άλλοτε έστεκαν αγέρωχα θαυμαστά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής που τώρα είναι μισογκρεμισμένα και επικίνδυνα.

Τα σπίτια αυτά στην Άμφισσα είναι πάρα πολλά. Σχεδόν σε κάθε γειτονιά κρέμεται και ένα μπαλκόνι, έτοιμο να πέσει ακόμη και με δυνατούς ανέμους, χωρίς καν τη βοήθεια του Εγκέλαδου.

Τα περισσότερα απ’ αυτά τα σπίτια ανήκουν σε ιδιώτες που τα έχουν εγκαταλείψει είτε γιατί δεν μπορούν να τα αναπαλαιώσουν λόγω υψηλού κόστους – καθότι τα περισσότερα έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα – είτε γιατί είναι πολλοί κληρονόμοι και δεν μπορούν να τα ξεκαθαρίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Έτσι παραμένουν ακατοίκητα στο έλεος της φθοράς του χρόνου αλλά και των καιρικών συνθηκών καθώς ιδιαίτερα οι πολλές βροχοπτώσεις τα έχουν καταστήσει «βραδυφλεγείς βόμβες» που μπορεί οποτεδήποτε να «σκάσουν» προκαλώντας ατυχήματα σε …άτυχους περαστικούς που για κακή τους τύχη θα βρεθούν στο «πεδίο βολής» τους!

Το ίδιο συμβαίνει και με τα «άτυχα» αυτοκίνητα, όπου οι απρόσεκτοι ιδιοκτήτες τους παρκάρουν ακριβώς αποκάτω.

 

 

 

Οξύ το πρόβλημα με τα ετοιμόρροπα κτήρια στην Άμφισσα

 

Το πρόβλημα με τα παλαιά ακατοίκητα και ετοιμόρροπα σπίτια είναι οξύ στην Άμφισσα, γιατί είναι πολλά και σχεδόν σε κάθε γειτονιά. Είναι γεγονός και είναι σε γνώση των αρμοδίων υπηρεσιών ότι υπάρχουν πολλά ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτήρια στην πόλη. Μάλιστα είναι απορίας άξιον γιατί ο δήμος δεν υλοποιεί πρόγραμμα κατεδαφίσεων εγκαταλελειμμένων και μισογκρεμισμένων κτηρίων προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες από τυχόν ατυχήματα λόγω κατάρρευσης. Να σημειώσουμε ότι οι κατεδαφίσεις δεν επιβαρύνουν το ταμείο του δήμου, καθότι το έργο ανατίθεται σε ιδιώτες αλλά και χρεώνονται οι  ιδιοκτήτες!

Αν αναλογιστούμε πάντως πως η πόλη σχετίζεται με τη σεισμικότητα του Κορινθιακού, το ρήγμα της Αταλάντης, το ρήγμα της Ανατολίας, μάλλον δεν προκύπτει από πουθενά αυτή η χαλαρότητα των αρχών, για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τα ακίνητα αυτά.

 

 

Η διαδικασία και οι πολλοί ιδιοκτήτες

 

Ο δήμος παρεμβαίνει μόνο κατόπιν καταγγελίας πολιτών. Ακολουθεί η διαδικασία αυτεπιστασίας και αξιολόγησης από την ειδική επιτροπή της Διεύθυνσης Δόμησης που εξετάζει την επικινδυνότητα του οικήματος. Άμεσα η εισήγηση της Επιτροπής κοινοποιείται στον ή στους ιδιοκτήτες με την επισήμανση ότι πρέπει να γίνει η αποκατάσταση που απαιτείται. Το ίδιο και αν κριθεί κατεδαφιστέο. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν δεν είναι ένας ο ιδιοκτήτης. Συνήθως σ’ αυτά τα κτήρια υπάρχουν πολλοί κληρονόμοι που δεν συμφωνούν στην πώληση και τα εγκαταλείπουν αφήνοντάς τα να ρημάξουν.  Τότε αρχίζει η διαδικασία εξεύρεσης του ιδιοκτήτη. Μια διαδικασία διόλου εύκολη μερικές φορές. Στην περίπτωση που δεν βρεθούν οι ιδιοκτήτες ο δήμος παίρνει μέτρα ασφαλείας. Όμως αμέσως μόλις βεβαιωθεί η επικινδυνότητα του οικήματος τοποθετούνται προστατευτικά πλαίσια για την προστασία των περαστικών.

Να σημειώσουμε ότι σε μερικά ετοιμόρροπα εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες όπως η Νεωτέρων Μνημείων αν είναι χαρακτηρισμένα διατηρητέα. Αυτή τη στιγμή στην πόλη μας υπάρχουν αρκετά οικήματα με την ειδική σήμανση όπως και άλλα που είναι ετοιμόρροπα και δεν έχουν προστατευτικά πλαίσια τα οποία και τα είναι άκρως επικίνδυνα σε περίπτωση σεισμού.

 

 

Και εγένετο η Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων!

 

Από την Άνοιξη του 2021 η  υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και ο Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς δημιούργησαν την

Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) κτιρίων με αποκλειστικό αντικείμενο την αυτοψία και τη λήψη απόφασης για την κατεδάφιση όσων κτισμάτων κρίνονται ότι είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Βασικός στόχος της Ειδικής Επιτροπής είναι να αρθούν οι υφιστάμενες δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως οι χρονοβόρες συνεδριάσεις πολλών επιτροπών για το ίδιο θέμα, καθώς και αντιφατικές γνωμοδοτήσεις που κωλυσιεργούν συνήθως  τη λήψη απόφασης για την κατεδάφιση όσων κτιρίων είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού κτιριακού αποθέματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…