Home Εικόνες Αρχικής Βολές ενάντια στην κυβέρνηση από ΚΚΕ για ιχθυοκαλλιέργειες στο “Πρασούδι” Δωρίδας
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 15 Ιουνίου, 2023

Βολές ενάντια στην κυβέρνηση από ΚΚΕ για ιχθυοκαλλιέργειες στο “Πρασούδι” Δωρίδας

Την κάθετη αντίθεσή του στην εγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή “Πρασούδι” της παραλιακής Δωρίδας εκφράζει με ανακοίνωσή της η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ

Η ανακοίνωση

Σε μια περιοχή κορεσμένη από μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών ήρθε η εταιρεία ‘MEDITERRANEAN NATURAL SEAFOOD Α.Ε’ να εγκαταστήσει μια ακόμα μονάδα. Μια μονάδα που πολύ λίγο θα απέχει από αυλές σπιτιών και που είναι γνωστή η αντίθεση των κατοίκων των κοντινών χωριών στην εγκατάσταση της. 

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των κατοίκων επιβεβαιώνουν την διαρκή άρνηση τους στην συγκεκριμένη ιχθυοκαλλιέργεια. Παρόλα αυτά και η εταιρεία και το κράτος τους γύρισαν την πλάτη επικαλούμενοι την τήρηση του νόμου

Η συγκεκριμένη περίπτωση προσφέρεται για να βγάλουμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα:

  • Από το 2019 που ξεκίνησε η διαδικασία της συγκεκριμένης ιχθυοκαλλιέργειας, το τοπικό συμβούλιο, ο δήμος και η περιφέρεια είχαν καταψηφίσει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Παρόλα αυτά η εταιρεία έλαβε άδεια από την αποκεντρωμένη διοίκηση δηλ. έλαβε άδεια από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό εξηγεί και την στάση του βουλευτή Μπούγα, που αφού πέτυχε να επανεκλεγεί, τώρα είναι εξαφανισμένος (κατά την γνωστή του συνήθεια άλλωστε)
  • Παραπλανητική είναι και η στάση του δημάρχου, ο οποίος αποδίδει ευθύνη στον “υπάλληλο” της αποκεντρωμένης που υπέγραψε για να δοθεί η άδεια αγνοώντας την βούληση, τοπικού, δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου. Όλοι γνωρίζουμε ότι κανένας μεμονωμένος υπάλληλος δεν έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει τα αιρετά όργανα και τον κόσμο. Όλοι – επίσης –  γνωρίζουμε ότι οι υπάλληλοι της αποκεντρωμένης λειτουργούν με βάση τις οδηγίες που δίνει η κυβέρνηση (τώρα της ΝΔ, προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ κλπ)  Δηλ. η ΝΔ που κάνει κουμάντο στην αποκεντρωμένη γνώριζε που δίνει άδεια και ποιούς έχει απέναντι (μαζί όπως είναι λογικό και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της).  Αυτά δεν τα γνωρίζει άραγε ο κ. δήμαρχος;
  • Παρά την ομόφωνη άρνηση των αιρετών η συγκεκριμένη εταιρεία έχει την πολιτική ηγεσία με το μέρος της και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της. Έχει φροντίσει επίσης να είναι τυπική σύμφωνα με τους νόμους. Είναι φανερό ότι οι νόμοι αυτοί είναι άδικοι, δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών αλλά των επιχειρήσεων. Για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των εταιρειών αδιαφορούν εντελώς για την ζωή και την περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Αυτά αποτελούν μόνο μια πτυχή από το τι πρακτικά σημαίνει “ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον” που η ΝΔ πίνει νερό στο όνομα του.  
  • Η αγωνία για να εμποδιστεί η συγκεκριμένη ιχθυοκαλλιέργεια έγινε προσπάθεια να αναπτυχθεί αγώνας με πολλές μορφές που άλλοτε έφερνε αποτέλεσμα, άλλοτε όχι με αποκορύφωμα την τοποθέτηση των κλωβών στις 14/6/23. Μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Δεν αρκεί, ούτε μπορεί να περιορίζεται η αγωνιστική προσπάθεια μόνο στα νομικά μέσα. Θα ήταν πολύ διαφορετικά αν κυριαρχούσε η επαγρύπνηση και η αγωνιστική επιφυλακή. Για παράδειγμα η εταιρεία αποτράπηκε να στήσει την ιχθυοκαλλιέργεια  από λίγους αποφασισμένους κατοίκους όταν καταπάτησε αιγιαλό, όμως στη συνέχεια η εταιρεία “πήρε τα μέτρα της”, με τα γνωστά αποτελέσματα. Μονάχα η συνεπής, αποφασιστική, αγωνιστική διεκδίκηση με συνδυασμένες ενέργειες μπορεί να φέρνει αποτελέσματα θετικά για το λαό μας. 
  • Ο αγώνας είναι χρήσιμο να λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα και να μην υποτιμούνται οικολογικοί και επιστημονικοί παράγοντες. Για παράδειγμα ο υπαρκτός κίνδυνος μείωσης του πληθυσμού ‘Ποσειδωνίας’  με τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει στη θάλασσα και το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκε ρευματογράφος για 2 συνεχόμενα χρόνια, αφήνει την εταιρεία έκθετη. Αυτά μπορούσαν να αξιοποιηθούν αν συνδυάζονταν με μαζικές κινητοποιήσεις και μαχητικές ενέργειες. 
  • Το αφήγημα ότι η νέα ιχθυοκαλλιέργεια θα δώσει οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας είναι αίολο. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις ήδη υπάρχουσες μονάδες. Εργαζόμενοι χωρίς Συλλογική Σύμβαση, σε αντίξοες συνθήκες, με μισθό που φθάνει με το ζόρι για το μισό μήνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε αυτές συνθήκες, αυτό που θα δημιουργηθεί είναι νέο κάτεργο που με μισθούς πείνας θα διογκώνονται τα κέρδη της εταιρείας. 

Το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες γενικά και αόριστα. Διακηρύσσει ξεκάθαρα ότι οι υδατοκαλλιέργειες μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των λαϊκών αναγκών, μόνο στα πλαίσια μια λαϊκής εξουσίας και σχεδιασμένης με κεντρικό τρόπο λαϊκής οικονομίας. Που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. 

  • Καλούμε όλους του κατοίκους της περιοχής – ακόμα και αυτούς που δεν συμφωνούν μαζί μας – να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, να αντιληφθούν ότι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα λεγόμενα μικρά κόμματα, είναι ταγμένα να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ομίλων και να δυναστεύουν τον λαό.
  • Καλούμε όλους του κατοίκους της περιοχής, όχι μόνο να μην ανεχθούν αυτή την κατάσταση, αλλά να γυρίσουν την πλάτη σε όσους την επιβάλλουν. Να χαράξουν μαζί με τους κομμουνιστές το δικό τους δρόμο πάλης για να καλυτερέψει η ζωή όλων, να γίνει ο λαός μας αφέντης του πλούτου που παράγει.
  • Καλούμε όλους του κατοίκους της περιοχής, να συνταιριάξουν τα βήματά τους με το ΚΚΕ, να το ψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές για να αυξήσει κι άλλο τη δύναμη του, το οποίο σταθερά, δυναμικά, με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει αντιστέκεται και παλεύει για να αποτρέψει αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά και για να έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό. 

14/6/2023

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…