Home Πολιτικά - Φωκίδα Α.Μανδρέκα: «Κάθε βήμα να γίνεται με βάση και γνώμονα το Εθνικό συμφέρον»
Πολιτικά - Φωκίδα - 3 Μαρτίου, 2013

Α.Μανδρέκα: «Κάθε βήμα να γίνεται με βάση και γνώμονα το Εθνικό συμφέρον»

Απίστευτα δραματικές στιγμές ζει ο Ελληνισμός.
Πέρα από την δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Κύπρος, από τις τελευταίες εξελίξεις διαπιστώσαμε, για άλλη μία φορά, την επιπολαιότητα, την άγνοια και τον ερασιτεχνισμό που κάποιοι εξακολουθούν να υιοθετούν και εντός της Ελλάδας.
Είναι αυτοί που, εκ του αποτελέσματος, βγήκαν οι μεγάλοι χαμένοι.
Αυτοί που πανηγύριζαν το μεγάλο «Όχι» και τώρα τηρούν σιγήν ιχθύος…
Τι συνέβη, λοιπόν; Είδαμε ένα αρχικό μεγαλοπρεπές και περήφανο «Όχι» από την πλευρά του Κυπριακού λαού, (που με την πίεσή του ανάγκασε και τους εκπροσώπους της Κυπριακής Βουλής να το υιοθετήσουν), να μετατρέπεται μέσα σε έξι μόλις ημέρες σε ένα ταπεινωτικό «Ναι».
 
Η Κύπρος μέσα σε μόλις έξι μέρες από το αρχικό «Όχι» αποδέχθηκε, με μεγάλη ανακούφιση μάλιστα, μια πρόταση πολύ χειρότερη από την αρχική.
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, γιατί πολλά μάς διαφεύγουν, αυτοί που είπαν «Όχι» λίγες ημέρες πριν είχαν δεχτεί στις Βρυξέλλες το σχέδιο των δανειστών βάζοντας με τον τρόπο αυτό την Κύπρο στο Μνημόνιο. Και για να μην παρεξηγηθώ ένα «Όχι» στις μέρες μας, θεωρητικά, μπορεί να μάς χαροποιεί και να μάς γεμίζει ελπίδες ως λαό.

Αλλά δεν μπορείς να λες το «Όχι» όταν έχεις απλωμένο το χέρι για δανεικά, όταν η Κυβέρνησή σου δεν έχει και δεν μπορεί να επεξεργαστεί άμεσα εναλλακτική πρόταση απέναντι στις προτάσεις του Eurogroup.
Δεν μπορείς να πεις «Όχι» όταν δεν έχεις plan B και όταν δεν έχεις εξασφαλίσει βοήθεια από αλλού, (εν προκειμένω τη Ρωσία, όπως αναμένετο από την Κυπριακή πλευρά).
Για αυτό θα πρέπει να επικρατεί πάντα η λογική, η ψυχραιμία και κάθε βήμα να γίνεται με βάση και γνώμονα το Εθνικό συμφέρον. Θα πρέπει να ακούμε τις επιταγές των πολιτών αλλά να τις μετουσιώνουμε σε συγκεκριμένο, σοβαρό και αποτελεσματικό σχέδιο εξόδου από το πρόβλημα.
Τώρα για αυτό που με ρωτάτε, δηλαδή αν έχει επιπτώσεις η Κατάσταση της Κύπρου για την Ελλάδα, σάς απαντώ ότι αυτό είναι βέβαιο.
Η τραπεζική τραγωδία της Κύπρου αγγίζει την παγκόσμια οικονομία και θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτιά της. Ειδικότερα, όμως, η κατάσταση της Κύπρου συμβάλλει στη διαμόρφωση γενικού αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος σε μια στιγμή που η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να προσελκύσει επενδυτές και να δημιουργήσει αναπτυξιακή προοπτική.
Από την άλλη η εξέλιξη της συμφωνίας για την απορρόφηση των Κυπριακών τραπεζικών καταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα από Ελληνική Τράπεζα είναι πολύ θετική και ενισχύει τη θέση της χώρας μας.
Όμως, η συνολική κρίση που διέρχεται η ευρωζώνη και ενισχύεται από την κατάσταση της Κύπρου βάζει μεγάλα εμπόδια στην προσπάθεια της Ελλάδας. Ελπίζουμε, όμως, ότι Ελλάδα και Κύπρος θα τα καταφέρουν γιατί και οι δυο πολύπαθες χώρες πάντα τα βγάζουν πέρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…