Home Εικόνες Αρχικής Αφροδίτη Παπαθανάση για τον Κορινθιακό : Χρειάζεται σχεδιασμός 20ετίας
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 16 Σεπτεμβρίου, 2023

Αφροδίτη Παπαθανάση για τον Κορινθιακό : Χρειάζεται σχεδιασμός 20ετίας

1. Αν θεωρούμε ότι στον Κορινθιακό όλα είναι καλά, γίνεται ορθή αλίευση και τα αλιευτικά αποθέματα είναι ικανοποιητικά και δεν υπάρχουν ζητήματα ρύπανσης, τότε, ίσως να μην κάνουμε τίποτα.
Όπως τώρα δηλαδή.
2. Αν οι αλιείς, οι δύτες, επιστήμονες, υπηρεσίες και Λιμεναρχεία μας λένε (όταν και αν και επίσημα τους ρωτήσουμε ) ότι υπάρχει πρόβλημα, τότε θα πρέπει, για το καλό όλων και με την συνδρομή όλων των παραπάνω, να συζητήσουμε:
2.1. Για την ανάγκη δημιουργίας, για συγκεκριμένα χρόνια, θαλάσσιων προστατευμένων περιοχών από την αλιεία («θαλάσσιων καταφυγίων»), με στόχο την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και των περιοχών αναπαραγωγής και ανάπτυξης των ψαριών.
2.2. Κάποιες εξ αυτών, μετά από την ολοκλήρωση της παρακολούθησης τους και της συλλογής των αναγκαίων επιστημονικών δεδομένων, θα μπορούσαν -με τη σύμφωνη γνώμη και των φορέων των αλιέων της περιοχής- να παραμείνουν σε μόνιμη βάση, καθώς έχει αποδειχθεί σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το εισόδημα των παράκτιων αλιέων γύρω από τις κλειστές περιοχές αυξάνεται σημαντικά με τα πρώτα 1 με 2 έτη του ορισμού τους.
2.3. Η αλίευση με αλιευτικά εργαλεία με συρόμενα που σαρώνουν τον βυθό και στον Κορινθιακό, πρέπει ,αν δεν απαγορευθεί, να περιοριστεί, τουλάχιστον σύμφωνα με τα οριζόμενα και ο έλεγχος τους, αν τηρούν τουλάχιστον τις αποστάσεις, να καταφέρει να γίνει αποτελεσματικός.
2.4. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε αυθαίρετα. Το τονίζω ξανά και ξανά.
– Υπάρχει άμεση ανάγκη συζήτησης με τους συλλόγους αλιέων, παράκτιους και με αυτούς που χρησιμοποιούν συρόμενα εργαλεία.
– ή θα πρέπει να απαγορευτεί η αλιεία στον Κορινθιακό από σκάφη χρησιμοποιούνται συρόμενα εργαλεία,
– ή θα πρέπει με κάθε τρόπο να τηρούνται τα όρια αλιείας που προβλέπονται από τις ακτές.
2.5. Θα μπορούσε να μας βοηθήσει η ανάπτυξη της τεχνολογίας, με την παροχή ηλεκτρονικών εργαλείων σε συλλόγους αλιεων κ λιμεναρχείο, οπου το ” στίγμα” , απόσταση από ακτή – βάθος- που “πέφτει” το συρόμενο από το σκάφος να είναι διαθέσιμο διαρκώς online.
2.6. Χρειάζεται οι ίδιοι να προσέξουμε, κυρίως η περιβαλλοντική ευθύνη και συνέπεια των αλιευτικών συλλόγων ώστε να προστατευθούν περιοχές και οικοσυστήματα
που αναπαράγονται τα ψάρια.
3. Ουσιαστική προσπάθεια πρέπει να γίνει για καθορισμό περιοχών που είναι κατάλληλες για ίδρυση καταδυτικών πάρκων, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και των παράκτιων κοινοτήτων μέσα από την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού. Έχει ξεκινήσει μια μελέτη σε Δήμο Δελφών, ελπίζουμε να έχουμε αποτελέσματα.
Ήδη Πελοπόννησος, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Θεσσαλία στις Σποράδες έχουν ήδη κινηθεί στην κατεύθυνση των καταδυτικών πάρκων. Αλλά και των θαλάσσιων αρχαιολογικών καταδυτικών πάρκων.
4. Όλοι οι βιολογικοί και ιδιωτικές μονάδες περιξ του κορινθιακου πρέπει να έχουν το συνεχή ελέγχο και από ηλεκτρονικά συστήματα ωστε να έχουμε την συνεχή εικόνα για την επιβάρυνση ή μη της θάλασσας. Πρέπει οι τρεις περιφερειακές αρχές γύρω από τον Κορινθιακό να αναλάβουν από κοινού δράση για την μείωση της ρύπανσης στη θάλασσα, ρύπανση απο απόβλητα, κακή λειτουργία βιολογικών, σκουπίδια που χείμαρροι κ ρεματα στέλνουν στη θάλασσα. Αλλά και την προστασία των οικισμών και ακτογραμμής από διάβρωση.
Χρειάζεται ένας σχεδιασμός 20ετιας, που βέβαια να υλοποιηθεί και να βοηθήσει την προστασία της περιοχής.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΕΛΚΕΘΕ, ο Φορέας Διαχείρισης Κορινθιακού έχουν πολύτιμα στοιχεία και εμπειρία.
Ας μιλήσουμε μαζί τους.
Ας δρομολογήσουμε βήματα και έργα περιβαλλοντικά υπεύθυνα για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…