Home Εικόνες Αρχικής Αφροδίτη Παπαθανάση για την επίσκεψη Μητσοτάκη

Αφροδίτη Παπαθανάση για την επίσκεψη Μητσοτάκη

 

Στον  Πρωθυπουργό της Χώρας πρέπει να πούμε πως θέλουμε κοινωνία ευνομίας, δικαιοσύνης, διαυγείας και λογοδοσίας. Σαφώς όχι αυτό που σήμερα ζούμε. 

Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έρχεται στη Φωκίδα την Πέμπη.

Η επίσκεψη γίνεται κάτω από τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες για την κοινωνία και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις της περιοχής μας. Το οικονομικό κλίμα στη Χώρα είναι βαρύ, ακρίβεια, κόστος ενέργειας, ενεργειακή φτώχεια, οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Η κατάσταση αυτή δεν επιτρέπει αστεϊσμούς ανακοινώσεων και τοποθετήσεων ή την αλαζονεία ανακοινώσεων, ότι όλα βαίνουν καλώς. 

Στον Πρωθυπουργό της Χώρας πρέπει να πούμε πως η πολιτική επιλογή του να μην συγκρουστεί με τα φαινόμενα καρτελοποίησης στην αγορά, σε κάθε επίπεδο, τρόφιμα, λιπάσματα, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, κατασκευές έργων, έχει επιτείνει τα φαινόμενα ακρίβειας και έχει σαφώς περιορίσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Η φτωχοποίηση εντείνεται, το ζούμε, το βλέπουμε κάθε μέρα πέραν από την αλήθεια των στατιστικών στοιχείων και μετρήσεων. Και πριν την κρίση ενέργειας, απόρροια και του πολέμου στην Ουκρανία, τηλεπικοινωνίες, υπηρεσίες διαδικτύου ήταν από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, τα λιπάσματα το ίδιο σε σχέση ειδικά με γειτονικές μας χώρες της Βαλκανικής. Σήμερα, με προμηθευτή τα ίδια διυλιστήρια, Κύπρος και Ελλάδα, έχουν σημαντικότατη απόκλιση τιμών.

Στον  Πρωθυπουργό της Χώρας πρέπει να πούμε πως η συγκέντρωση παραγωγής και μεταφοράς Ενέργειας , των συστημάτων, δικτύων μεταφοράς μέσης και υψηλής τάσης σε ελάχιστους, ακόμη και σε fund, δεν ωφελεί ούτε την ανάπτυξη της Χώρας, ούτε την δυνατότητα άμεσης και στρατηγικής παρέμβασης κεντρικού κράτους, αλλά και της ανάγκης επενδυτικής και κοινωνικής παρέμβασης αυτοδιοίκησης στο πεδίο αυτό. Οι εταιρίες, γράφω ξανά fund, εταιρειών μεταφοράς ενέργειας θα επιδοτηθούν  από το Ταμείο Ανασυγκρότησης , για έργα που ναι μεν είναι απαραίτητα για τη Χώρα, αλλά και που όφειλαν και οφείλουν να κάνουν και με δικά τους κεφάλαια, καθώς η εξαγορά των δικτύων έγινε και για επένδυση στο δίκτυο μεταφοράς. Θα ήταν λάθος, ένα επιδοτήσουμε – χωρίς όρους και σαφή στοιχεία δημόσιας ανταπόδοσης –  εταιρίες στις οποίες πωλήσαμε δίκτυο για να κάνουν αυτές επενδύσεις. Μην ξεχνάμε πως στην στρατηγικής σημασίας ΔΕΗ, χάθηκε ο έλεγχος δημοσίου σε μια νύχτα και από τις περιπέτειες ελλειμμάτων της εταιρείας στο τέλος του 2019 βρεθήκαμε σε άλλη λάθος τροχαία, οι διευθυντές και τα στελέχη σήμερα της ΔΕΗ να εξαγοράζουν τις μετοχές της. 

Οι Ανανεώσιμες Πηγές πρέπει σαφώς να αναπτυχθούν. Όχι παντού. Όχι μεγάλα έργα ΑΠΕ, όπως ανεμογεννήτριες σε Βαρδούσια και Δημοτική Ενότητα Καλλιέων για παράδειγμα στη Φωκίδα. Όχι χωρίς την συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης. Και σαφώς με αναπροσαρμογή του τι πληρώνουν πίσω στις τοπικές κοινωνίες  τα μεγάλα σε ισχύ ΑΠΕ και οι πολύ μεγάλες, λίγες, ελάχιστες στην Ελλάδα, επιχειρήσεις ενέργειας. Το 3% ως ανταπόδοση είναι ελάχιστο και σαφώς προκλητικά λίγο για εταιρίες όπως η ΤΕΡΝΑ ή ο όμιλος Μυτιληναίου. 

Ανάλογη ρύθμιση απαιτούμε ως κοινωνία να ακούσουμε για το θέμα ανταπόδοσης στους Δήμους από τα τέλη μεταλλείων, και το 20% που ισχύει από το 2012, να γίνει 40%. Δεν μπορεί το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να χρηματοδοτεί εσωτερικές του διαδικασίες από την περιβαλλοντική ζημιά, την εξόρυξη μη ανανεώσιμων πόρων, από περιοχές όπου υπάρχει μετάλλευμα, σε εμάς βωξίτη, βασική ύλη για κατασκευές, μεταποίηση, εξαγωγές, μετάβαση μέσω αλουμινίου σε βιώσιμες οικονομίες. Πρέπει η Κυβέρνηση σας να εντείνει τους ελέγχους σε συστήματα υγιεινής και ασφάλειας στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, να θωρακίσει διαδικασίες λογοδοσίας και διαφάνειας σχέσεων μεγάλων επιχειρήσεων με κεντρικούς και τοπικούς παράγοντες και την πολιτική λειτουργία και διαδικασία. 

Στον  Πρωθυπουργό της Χώρας πρέπει να πούμε πως λείπει από την Χώρα και την Περιφέρεια η στρατηγική βιώσιμης  πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα, χωρίς ενεργά και όχι στα χαρτιά επιχειρησιακά σχέδια για την διαχείριση των υδατικών πόρων, την ποιότητα των εδαφών και βοσκοτόπων, την επένδυση σε τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας, στη Φωκίδα δε δεν υπάρχει δείγμα, έστω πιλοτικού έργου, σχετικά.  

Δεν υπάρχουν οι περιφερειακές και γενικά αυτοδιοικητικές διαδικασίες και  επιλογές για κέντρα που δύνανται να μεταφέρουν γνώση στις κοινωνίες, στην παραγωγή, στην αγορά. Δεν υπάρχει ισχυρό ερευνητικό Κέντρο στην Περιφέρεια, δεν υπάρχουν ισχυρά πανεπιστημιακά τμήματα στην Περιφέρεια, η συζήτηση χάνεται στον μικρό αριθμό των φοιτητών, όχι στις δυνατότητες να μείνει νέος κόσμος στην περιοχή, νέοι επιστήμονες που μπορούν να αλλάξουν ροές στην παραγωγική διαδικασία, να φέρουν ευρωπαϊκά προγράμματα στην αυτοδιοίκηση.  Ισχυρή τεχνολογική επαγγελματική αγροτική  εκπαίδευση δεν υπάρχει, χρειάζονται άμεσα περιφερειακά τμήματα.

Στον  Πρωθυπουργό της Χώρας πρέπει να πούμε πως οι Τράπεζες, που για χρόνια λάμβαναν χρηματοδότηση μέσω ΕΚΤ με μηδενικά επιτόκια, δεν μετέφεραν αυτή τη χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μπορεί στελέχη σας, όπως οι κ.κ. Πάτσης και Μαραβέγιας, να πήραν «εύκολα» δεσμεύσεις χρηματοδότησης ή  και χρηματοδοτήσεις για να μπουν σε έναν σαθρό και ηθικά κολάσιμο κύκλο κερδοσκοπίας,  «ανάπτυξης των κολλητών» και διαχείρισης δανείων του κόσμου, αλλά αυτό, το να μπορεί να χρηματοδοτηθεί με μικρά κεφάλαια, μια μικρή επιχείρηση δεν ισχύει στην πραγματική οικονομία. Θα αποθηκεύσει κάποιος τρεις γενιές πίσω περιουσία και αν χρηματοδοτηθεί με επιτόκια και έξοδα τραπεζών πολύ υψηλά. Είναι αυτό δίκαιο; Ήταν δίκαιο που τη μερίδα του λέοντος από τις επιχορηγήσεις ΤΕΠΙΧ τις πήραν πολύ μεγάλες επιχειρήσεις; Ακόμη και ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έγραψε σχετικά. 

Είναι δίκαιο το φαινόμενο κατασπατάλησης σε Δημόσιο, με αριθμό ρεκόρ αναθέσεων, μετακλητών, τύπων όπως οι βουλευτές σας Μαραβέγιας και Πάτσης, να στερούν πολύτιμους πόρους από την κοινωνία σε Υγεία και ΕΣΥ, που σκοπεύετε να ιδιωτικοποιήσετε και την δημόσια Παιδεία; 

Δεν είναι θέμα δικαιοσύνης για τον πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση του. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής. Αλλά αυτό κοστίζει δυνάμεις, αντοχές, αξιοπρέπεια στον καθένα έναν από εμάς. Δεν αφορούν την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών οι φοροαπαλλαγές των 800 χιλ ευρώ για μεταβιβάσεις περιουσίας, την αξιοπρεπή διαβίωση και ίσες ευκαιρίες, δυνατότητες στη ζωή.  

Στον  Πρωθυπουργό της Χώρας πρέπει να πούμε πως σε κανέναν Πρωθυπουργό και Κόμμα και εξωθεσμικό παράγοντα δεν ανήκει η Ελευθεροτυπία, λίστες Πέτσα και τα εκατομμύρια που εξασφαλίζουν επιλεκτική αφωνία, δεν τους ανήκει η Δικαιοσύνη, για να υπάρχουν παραδικαστικά και παρεμβάσεις. Δεν μπορεί σε μια Δημοκρατία, τη δική μας αυτήν που με αίμα κέρδισε ο ελληνικός Λαός,  να επιτρέπονται λογικές και πρακτικές υπονόμευσης Αξιών και Δημοκρατικών Δικαιωμάτων. Η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι τυχαίο, μικρό γεγονός. Πανευρωπαϊκά σημάδεψε ήδη και τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση του. 

Αυτή η ομίχλη των μη εξηγήσεων, της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, χωρίς βασικούς μάρτυρες, χωρίς άρση απορρήτου, ο κύκλος και οι λίστες των αποκαλύψεων, που νομίζεται πως θα οδηγήσουν αν όχι στην απαξίωση δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών; 

Ποια πρόσωπα, με οποιαδήποτε ιδιότητα και ρόλο, μπορούν να είναι πάνω από τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς της, τα Δικαιώματα των Πολιτών; 

Στον  Πρωθυπουργό της Χώρας πρέπει να πούμε πως θέλουμε κοινωνία ευνομίας, δικαιοσύνης, διαυγείας και λογοδοσίας. Θέλουμε την επιστροφή στην Πολιτική και τις Πολιτικές, σε αντιπαραθέσεις κομματικές και πολιτικές. Σαφώς όχι αυτό που σήμερα ζούμε. 

28

ΑΔΑ: 6ΩΗΕ46ΜΤΛΡ-7Η8

file:///C:/Users/NewSsd/Desktop/%CE%A0%CE%94%CE%95%202.2/%CE%95%CE%B3%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82%20%CE%A0%CE%94%CE%95%202022_6%CE%A9%CE%97%CE%9546%CE%9C%CE%A4%CE%9B%CE%A1-7%CE%978%202022.pdf

52

file:///C:/Users/NewSsd/Downloads/5k49j2cjv5mq-en.pdf

Creating Conditions for Effective Public Investment: Sub-national Capacities in a Multi-level Governance Context

OELee Mizell, Dorothée Allain-Dupré

CD Regional Development Working Papers 2013/04

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…