Home Πολιτικά - Φωκίδα Αφήνουν «έξω» την κοινωνία
Πολιτικά - Φωκίδα - 4 Απριλίου, 2017

Αφήνουν «έξω» την κοινωνία

 Οι λαϊκές Συνελεύσεις προβλέπονται για τις Τοπικές Κοινότητες, αλλά όχι για τις Δημοτικές

Αφήνουν «έξω» την κοινωνία

-Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα των δήμων οι κάτοικοι δεν έχουν λόγο. -Στο πόρισμα της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη φέρεται να περιλαμβάνεται η επέκταση των Λαϊκών Συνελεύσεων για να έχουν λόγο οι κάτοικοι στην πορεία των περιοχών τους.

 

Οι πρόσφατες σχετικά αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων για την κατάρτιση των τεχνικών τους προγραμμάτων για το τρέχον έτος επαναφέρουν στο προσκήνιο τις σοβαρές παραλείψεις του νόμου Καλλικράτη, οι οποίες εντέλει προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες στις τοπικές κοινωνίες.

 

Σε μια απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Άμφισσας κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση συμφώνησε να εκτελεστούν κάποια έργα, τροποποιώντας το τεχνικό του πρόγραμμα. Μεταξύ αυτών των έργων είναι η «Αποκατάσταση οδοστρώματος στη Δυοβουνιώτου με προϋπολογισμό 7.200 ε, η αντικατάσταση αγωγού ομβρίων στη Γάτου με 7.200 ε και η τσιμεντόστρωση στην οδό 542 Συντάγματος Ψαρού με 3.500 ευρώ. Για την ένταξη αυτών των έργων, που ουδείς αμφιβάλλει ότι υπάρχει αναγκαιότητα να εκτελεστούν έγινε τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος της Δημοτικής Κοινότητας. Όμως, υπάρχει ένα «αλλά» που δεν αφορά την συγκεκριμένη κοινότητα. Αφορά γενικότερα την αυτοδιοίκηση. Ποιος πρέπει να αποφασίζει για τα έργα που πρέπει να γίνουν; Ο εκάστοτε Δήμαρχος με τον Αντιδήμαρχο, άντε αν το δημοκρατικό τους φρόνημα είναι ψηλό να συνεργάζονται και με τον πρόεδρο ζητώντας και τη γνώμη του καμιά φορά. Έτσι όμως πρέπει να λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση ή μήπως χάνει με τον τρόπο αυτό μέρος της αμεσότητας της επικοινωνίας της με τον δημότη.

Το βασικό επιχείρημα για αυτή την τακτική, που πρώτος και καλύτερος αποδέχεται ο νομοθέτης, ο οποίος τόσο στο νόμο Καλλικράτη ξέχασε στο άρθρο 85 να συμπεριλάβει τις Δημοτικές Κοινότητες όσο και στην εγκύκλιο 49 που εκδόθηκε 29/12/2010 και που στο άρθρο 15 αναφέρονται μόνο οι Τοπικές Κοινότητες, είναι ότι η βούληση της κοινωνίας εκφράζεται στην κάλπη. Υποστηρίζοντας ότι οι δημότες εκλέγουν την δημοτική παράταξη της αρεσκείας τους και της δίνουν εντολή να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, όταν και αν έχει εκπονηθεί προεκλογικά. Εν μέρει είναι έτσι, ως προς το βασικό κορμό ενός προγράμματος, αν και δεν ισχύει πάντα. Για παράδειγμα αν εκλεγεί ένας συνδυασμός με την υπόσχεση να προχωρήσει σε εκτεταμένες αναπλάσεις μέσα στην πόλη, αλλά κατά τη διάρκεια της θητείας του συμβεί μια καταστροφική θεομηνία, είναι σαφές ότι ο προσανατολισμός της Δημοτικής Αρχής θα πρέπει να στραφεί αλλού. Αυτό όμως δεν διασφαλίζεται από πουθενά ότι θα συμβεί, γιατί απλά αφήνεται στην καλή προαίρεση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

Η θητεία των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων είναι πενταετής. Από την περίοδο εκλογής μέχρι και τη λήξη της μπορεί να έχουν μεσολαβήσει κοσμοϊστορικά γεγονότα, ενώ σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες και οι ανάγκες έχουν μεταβληθεί από εξωγενείς παράγοντες και κυρίως στην Ελλάδα του σήμερα που η Άνοιξη του 2017 δεν έχει τίποτε όμοιο με την αντίστοιχη εποχή του 2016!

Για να γίνουμε πιο σαφείς θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι οι αποφάσεις για τα έργα που έλαβε το τοπικό συμβούλιο της Άμφισσας, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι εκφράζουν τη βούληση της κοινωνίας, ούτε ότι οι κάτοικοι της πόλης συμφωνούν με αυτές τις προτεραιότητες. Γιατί να θέλουν την αποκατάσταση οδοστρώματος στη Δυοβουνιώτου και να μη θέλουν εκτεταμένες αποκαταστάσεις δρόμων εντός οικισμού σε ένα έργο; Γιατί να μη θέλουν ένα μεγάλο έργο με τα χρήματα από ΑΠΕ όλης της πενταετίας, όπως την αναστύλωση του κάστρου; Δε μπορεί κανείς να το πει με σιγουριά γιατί κανένας δεν τους ρώτησε. Όσο για το αν η πλειοψηφούσα παράταξη εκλέχθηκε για να εκτελέσει το πρόγραμμά της, δεν θα διαφωνήσω, αλλά θα επισημάνω ότι αφορά μόνο ό,τι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά της και από ότι θυμάμαι η αποκατάσταση της Δυοβουνιώτη δεν αναφέρεται.

Όλα αυτά φυσικά δεν τα γράφουμε για να πούμε ότι δεν πρέπει να γίνει το συγκεκριμένο ή κάποιο άλλο εργάκι, αλλά για να αναδείξουμε το ουσιαστικό πρόβλημα που είναι το έλλειμμα συμμετοχής των δημοτών στις αποφάσεις του δήμου. 

Στα τέλη Φεβρουαρίου γνωστοποιήθηκε ευρέως μέσω μιας διαρροής στο Ελεύθερο τύπο η πρόθεση της Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση του Καλλικράτη να οδηγηθούμε σε μορφές αυτοδιοίκησης με ενισχυμένη τη συμμετοχική Δημοκρατία. Για την ακρίβεια μεταξύ άλλων στο πόρισμα της φέρεται να περιλαμβάνεται η επέκταση των Λαϊκών Συνελεύσεων. Μάλιστα, οι “Τοπικές Λαϊκές Συνελεύσεις” και οι “Συνελεύσεις της Γειτονιάς” προτείνεται να οδηγούν τη Δημοτική Αρχή σε δεσμευτικές αποφάσεις, ενώ ομάδες κατοίκων θα έχουν τη δυνατότητα να προκηρύξουν “Τοπικά Δημοψηφίσματα” για θέματα που αφορούν τις περιοχές κατοικίας τους. Αν για παράδειγμα ίσχυε αυτό το μέτρο σήμερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έρχονται στην Άμφισσα και τις οποίες φέρεται να μην επιθυμεί ένα σημαντικό μέρος των επαγγελματιών και των κατοίκων, θα μπορούσαν να μπουν σε τοπικό δημοψήφισμα και η Δημοτική Αρχή θα ήταν υποχρεωμένη να το κάνει.

Σήμερα με το νόμο Καλλικράτη προβλέπονται και μάλιστα είναι υποχρεωτικές μια φορά το χρόνο οι λαϊκές συνελεύσεις, αλλά μόνο για τις τοπικές κοινότητες. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι δεν προβλέπονται για τις Δημοτικές Κοινότητες, οι οποίες είναι συνήθως τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα των δήμων. Δηλαδή στην πράξη, η πλειοψηφία των κατοίκων τους δεν έχει λόγο.

Στο άρθρο 85 του νόμου Καλλικράτη αναφέρονται συγκεκριμένα:

Συνέλευση κατοίκων τοπικής κοινότητας

Στις τοπικές κοινότητες, με ευθύνη του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας ή του προέδρου του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, καλούνται οι κάτοικοι και οι φορείς της τοπικής κοινότητας, τουλάχιστον μια φορά κατ’ έτος σε συνέλευση, και προτείνουν στα αρμόδια όργανα του δήμου, ανάλογα με το χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της τοπικής κοινότητας και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο δήμος ιδίως ως προς:

α) την παροχή κοινωνικών ή άλλων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής τους,

β) τη λήψη μέτρων για την προστασία των ηλικιωμένων και των παιδιών στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του δήμου,

γ) τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν στην τοπική κοινότητα,

δ) την παροχή υπηρεσιών για την τουριστική αξιοποίηση και προβολή της τοπικής κοινότητας,

ε) την εφαρμογή πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών προγραμμάτων και

στ) κάθε άλλο θέμα που αφορά την τοπική κοινότητα.

Για την ανωτέρω διαδικασία τηρούνται πρακτικά από υπάλληλο του δήμου ενώ οι αποφάσεις για τα ανωτέρω θέματα λαμβάνονται από τους παρόντες με σχετική πλειοψηφία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…