Home Πολιτικά - Φωκίδα Αυτοδιοίκηση: Η αμεσότερη μορφή Δημοκρατίας
Πολιτικά - Φωκίδα - 24 Μαΐου, 2019

Αυτοδιοίκηση: Η αμεσότερη μορφή Δημοκρατίας

 Αυτοδιοίκηση: Η αμεσότερη μορφή Δημοκρατίας

-Τα κόμματα δεν πρέπει να συνδέονται, ούτε να επεμβαίνουν στα αυτοδιοικητικά όργανα, για να μπορούν αυτά να δικαιώνουν τον τίτλο τους.

-Η σημασία εκλογής των τοπικών, δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

 

 

Σε λιγότερο από 24ώρες, από τη στιγμή που κρατάτε στα χέρια σας αυτή την εφημερίδα, θα ανοίξουν οι κάλπες για να εκφράσει ο ελληνικός λαός το δημοκρατικό του φρόνημα και να εκλέξει τους εκπροσώπους του στα τοπικά, δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

 

Χωρίς προεκλογική αντιπαράθεση

 

Οι εκλογές είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, αν και πολλές φορές έχουμε δει, κατά το παρελθόν, υποψηφίους να ξεφεύγουν από τα όρια και πάνω στην αγωνία του σταυρού να κάνουν χρήση αντιδημοκρατικών μεθόδων. Σε αυτή την προεκλογική περίοδο ωστόσο, στο δήμο Δελφών και στην περιφέρεια, όλα κύλησαν πιο ομαλά από κάθε άλλη φορά και πιο υποτονικά από ότι χρειαζόταν, καθώς χαρακτηρίστηκε από την  παντελή έλλειψη αντιπολιτευτικού λόγου. Οι υποψήφιοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαφωτίσουν το εκλογικό σώμα για τα «μελανά σημεία» των άλλων παρατάξεων. Απεναντίας, τήρησαν μια σιωπή, ακατανόητη και ύποπτη. Ίσως βεβαίως, η στάση τους να οφείλεται στο γεγονός ότι θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος και άφησαν τον πρώτο τους υποψηφίους συμβούλους να κάνουν τη δική τους δουλειά.

Αναφορικά με το δήμο Δωρίδας οι παρατάξεις ήταν πολύ πιο δραστήριες και επιχείρησαν, άλλη με επάρκεια, άλλη λιγότερο να αναδείξουν το όραμά τους για τον τόπο, ενώ η κριτική που ασκήθηκε προς την παράταξη Καπεντζώνη, τόσο από την πλευρά του κ. Φλώρου και των συνεργατών του, όσο και από αυτήν της παράταξης Ασημάκη ήταν έντονη.

 

Τα τοπικά είναι κεφαλαιώδους σημασίας

 

Η απαγκίστρωση των τοπικών συμβουλίων από τις κεντρικές δημοτικές παρατάξεις που έγινε με τον Κλεισθένη, βασίστηκε στην ανάγκη, ο πρόεδρος της κοινότητας και οι σύμβουλοι να είναι ανεξάρτητοι και άρα μαχητικοί και διεκδικητικοί. Να μη μπαίνουν στη λογικοί «δικών μας» και «αντιπολιτευόμενων», αν και ελάχιστοι υποψήφιοι δήμαρχοι σε όλη τη χώρα σεβάστηκαν τον ανεξάρτητο χαρακτήρα αυτών των συμβουλίων και οι περισσότεροι έστησαν -όπου μπορούσαν γιατί δεν είναι πάντα εύκολο- τοπικά συμβούλια.

Οι συμμετέχοντες στο τοπικό, εκτός από το γεγονός ότι εκφράζουν με τις αποφάσεις τους τη βούληση της περιοχής, είναι και οι πρώτοι εκπρόσωποι στους οποίους απευθύνεται ο δημότης για τα προβλήματά του. Θα πρέπει να είναι δραστήριοι, ικανοί και να έχουν την ικανότητα να συνθέτουν απόψεις, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει πάντα.

 

Από το δήμο ξεκινούν όλα

 

Δήμος, δυστυχώς, δεν σημαίνει μόνο ο δήμαρχος. Και το δυστυχώς, που γράφτηκε παραπάνω έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι υποψήφιοι επικεφαλής, τουλάχιστον οι περισσότεροι, είναι ισορροπημένοι άνθρωποι, λογικοί, σοβαροί και άρτια καταρτισμένοι επιστημονικά, στο δικό του πεδίο ο καθένας. Είναι σε θέση να αντιληφθούν τι πρέπει να κάνουν και που βρίσκονται τα όρια της διοίκησης ή της αντιπολίτευσης.

Δε μπορεί να κάνει ο δήμαρχος όμως τίποτε, αν δεν του το επιτρέψει το Δημοτικό Συμβούλιο. Πολύ δε περισσότερο, σήμερα ελέω Κλεισθένη. Έχει λοιπόν τεράστια αξία η ποιότητα των ανθρώπων που θα εκλεγούν. Πέρα από τις ιδέες τους, που δεν πρέπει να αγγίζουν ακρότητες, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν την ικανότητα και την πρόθεση να προτάξουν το συμφέρον του δήμου, πάνω από το προσωπικό, παραταξιακό, κομματικό τους.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ολοένα και περισσότερο το εκλογικό σώμα να τείνει σε ανεξάρτητες -κομματικά και όχι ιδεολογικά- παρατάξεις στις οποίες συμμετέχουν άνθρωποι πραγματικά διαφορετικών αποχρώσεων και όχι «τύπου ανεξάρτητες» που διάφοροι κομματικοί παράγοντες καίνε τα σύρματα από τα τηλέφωνα. Αυτή η προτίμηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι στη συνείδηση του κόσμου έχει εδραιωθεί η άποψη πως για να είναι πραγματικά αυτοδιοικούμενη η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να μην χρωστάει σε κόμματα και να μην έχει γραμμάτια να εξοφλήσει.

Οι άνθρωποι που θα εκλεγούν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην φορούν παρωπίδες και να μην τους τυφλώνει το μίσος για τον αντίπαλο. Να μη μπερδεύουν τον αντίπαλο με τον εχθρό. Εχθρικό στην κοινωνία είναι οτιδήποτε πάει κόντρα στο συμφέρον της. Και το συμφέρον της προφανώς δεν είναι ικανοί να το κρίνουν μια χούφτα άνθρωποι που κραυγάζουν δυνατά. Το συμφέρον της κοινωνίας το εκφράζει η ίδια στις εκλογές και η ετυμηγορία της θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους, όπου και αν τοποθετείται ο καθείς.

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα με τον Κλεισθένη, άλλη παράταξη να έχει πλειοψηφία και από άλλη να βγει ο δήμαρχος. Στο ενδεχόμενο αυτό, εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε όλοι μας, είναι να εκλεγούν άνθρωποι που θα καταλαβαίνουν και θα πιστεύουν ότι ο δήμος πρέπει να διοικηθεί και για συμβεί αυτό, θα πρέπει τουλάχιστον να είναι αποφασισμένοι να κάνουν ένα βήμα πίσω. Οι άνθρωποι των κραυγών, του μίσους και του φανατισμού, ούτε τις ιδέες τους μπορούν να κοινωνήσουν, ούτε και να προσφέρουν φυσικά μπορούν.

 

Το ταμείο των δήμων είναι η περιφέρεια

 

Ο ρόλος της περιφέρειας είναι πολύ σημαντικός γιατί στην ουσία αποτελεί τον κορβανά των δήμων. Μοιράζει πιστώσεις και έργα. Αν θέλει δίνει, αν δε θέλει δε δίνει και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, αφενός γιατί θα πρέπει να λειτουργει δίκαια και να αποδίδει σε κάθε περιοχή αυτό που δικαιούται, αφετέρου θα πρέπει να εκλεγούν άνθρωποι που να είναι ικανοί να υψώσουν ανάστημα και να διεκδικήσουν. Η λογική του yes sir δεν εξυπηρετεί τη Φωκίδα, η οποία παρουσιάζουν σοβαρή υστέρηση και τη μεγαλύτερη ενδοπεριφερειακή ανισότητα σε σχέση με τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, από τότε που ιδρύθηκε η αιρετή περιφέρεια.

Επίσης, θα πρέπει να εκλεγούν εκείνοι που δεν χρωστούν σε κάποιο κόμμα ή ακόμη χειρότερα, παραμάγαζο κόμματος, το γεγονός ότι τους δίνεται η ευκαιρία να διεκδικήσουν θέση αντιπεριφερειάρχη. Να εκλεγούν άνθρωποι που είναι ικανοί, αποτελεσματικοί, δίκαιοι, που δεν κάνουν διακρίσεις και δε διχάζουν τον κόσμο. Εκείνοι που έχουν το μεγαλείο να μην χωρίζουν την κοινωνία σε «δικούς μας» και «εχθρούς μας». Εκείνοι που το όνομά τους δε συνδέθηκε ποτέ και με κανένα τρόπο με ζητήματα κακοδιοίκησης ή κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Εκείνοι που ξέρουν και μπορούν να συνεργάζονται.

 

Αυτή την Κυριακή, πάμε στις κάλπες συνειδητοποιημένα, να επιλέξουμε εκείνους που θεωρούμε ικανούς και αποτελεσματικούς. Καλό βόλι σε όλους μας!

Έντυπη έκδοση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μελών και φίλων του Παραρτήματος Φωκίδας της Ε.Α.Ε.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μελών και φίλων διοργανώνει το Παράρτημα Φωκίδας της Ελληνικής …