Home Π.Ε. Φωκίδας Αυταπάτες
Π.Ε. Φωκίδας - 17 Απριλίου, 2014

Αυταπάτες


Στο Ελληνικό περιβάλλον, εκείνα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας -πρωτάκουστα, αδιανόητα, εκρηκτικά- δεν είναι παρά ένα ελάχιστο κομμάτι εκείνων που παραμένουν στο σκοτάδι και δεν πρέπει να γίνουν γνωστά ως τη στιγμή που βολεύει να ικανοποιηθούν, προς επιβεβαίωση ότι τα απορρίμματα κυριαρχούν και αποτελούν ανεξάντλητο απόθεμα! Κυβέρνηση, κοινοβούλιο, Ανεξάρτητες Αρχές, Δικαιοσύνη, Οικονομία, Επιχειρηματικότητα, Κόμματα, Οργανώσεις, Συνδικάτα, Δημόσιες Υπηρεσίες, Κοινές Ωφέλειες, συλλήβδην και αθρόως, λιγότερο ή περισσότερο είναι μέρος του δικτύου μιας απίστευτης και αναπτυσσόμενης ρύπανσης! Δεν έφτασε η Ελληνική κοινωνία ως εδώ κατά τύχη. Αυτά που συμβαίνουν δείχνουν πως τα θεμέλια της ύπαρξής της στηρίχθηκαν σε μία συσσωρευμένη υποβάθμιση κοινωνικών αξιών, σε μία συσσώρευση αυταπάτης που η ίδια γέννησε, γαλούχησε και εξακολουθεί να συντηρεί!
Αυταπάτη είναι ότι αυτό που αποκαλείται «λαός»! Δεν είναι άλλο από ένα ασταθές μόρφωμα δίχως διάθεση να υπηρετήσει μακροχρόνιους στόχους.
Προτιμά να αποκομίσει άμεσο όφελος από πελατειακές σχέσεις, από την πολιτική και την παραοικονομία.
Αυτή η αυταπάτη, ο εθνικός μύθος επιβλήθηκε από την Μεταπολίτευση και μετά, μέσα από ένα «σοσιαλιστικό» εξάμβλωμα, το οποίο επινόησε κατευθυντήριες γραμμές που άκουγαν στο όνομα «αλλαγή», «μικρομεσαίοι», «κοινωνικοποίηση» και άλλα τέτοια «φούμαρα», παροτρύνσεις όμως λεηλασίας και χρηματισμού.
Κλασσικά παραδείγματα, η λεηλασία δημόσιου χρήματος που βαφτίστηκε «το βρώμικο 89», τα δώρα κάτω των 500 εκατομμυρίων, οι μαθηματικοί τύποι στις εργολαβίες και άλλα πολλά.
Αυτή ακριβώς η αυταπάτη εξευτέλισε ειλικρινείς αγώνες και θυσίες γενεών, που χάρις στο μεγαλείο τους, οικοδόμησαν την έννοια του έθνους, του κράτους, της κοινωνικής προοπτικής.
Αυταπάτη είναι αυτό που αποκαλείται «πολίτης» αναγραμματισμός του… οπλίτη! Που δεν είναι τίποτα άλλο παρά απαίδευτες μονάδες εκδικούμενες η μία την άλλη και με κωδικοποιημένα συνθήματα όπως «της κοινωνίας των πολιτών», της «αποκέντρωσης», «του κόμματος στην κυβέρνηση και του λαού στην εξουσία», προς κάθε κατεύθυνση, καλούν κάθε πιστό να προσέλθει προς ενίσχυση της τάξης των «λαμόγιων», των «επώνυμων», των «αεριτζήδων», προς εξυπηρέτηση του «συστήματος», της οικογενειοκρατίας, της αναπτυσσόμενης ρύπανσης. Βαρβιτσιώτης εγένησε Βαρβιτσιώτη, Καλατζάκος εγένησε Καλατζάκου, Αλευράς εγένησε Αλευρά, Γεννηματάς εγένησε Γεννηματά, Παπανδρέου εγένησε Παπανδρέου, Καραμανλής εγένησε ανήψια, Μητσοτάκης εγένησε πολλούς….
Αυταπάτη τέλος είναι η επινόηση της παράδοσης των ηρώων και συντρόφων, που αρχίζει από την «εξέγερση» του Πολυτεχνείου, περνάει από τους θεματοφύλακες της «Αλλαγής», συνεχίζεται από τους «εκσυγχρονιστές». Οι «ήρωες – σύντροφοι» εξαργυρώνουν τέτοιους τίτλους με τις αθλιότητες της πονηριάς, της αναρρίχησης σε θέσεις εξουσίας, όπου το εφήμερο ανάγεται σε διαρκές και το έντιμο σε μειονέκτημα.
Αυτή η παράδοση βρίσκει λαμπρό πεδίο στην πολιτική με την μορφή επαγγέλματος πολιτικού, μέσα από περίτεχνες κομματικές διαδικασίες, οι οποίες καλύπτουν τα στελέχη και τους ηγέτες και τις οποιεσδήποτε αποφάσεις τους, στο πλαίσιο μιας εικονικής πραγματικότητας εξυπηρέτησης του συστήματος. Έτσι επιβάλλονται με καθυστέρηση «μαγειρεμένοι» υποψήφιοι στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές, «υποψήφιοι» αμφίβολης αποτελεσματικότητας, σε μια διχασμένη πλέον κοινωνία σαν στοιχείο της καθημερινότητας, της προσδοκίας, του ονείρου. Τέτοιες αυταπάτες, μοιάζουν με τα τρία κακά της μοίρας μας, τις τρεις Χάριτες, τους τρεις πιστολέρος (ο κακός, ο καλός και ο άσχημος) και αποτελούν την Αγία Τριάδα ομοούσιο και αχώριστο.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…