Home Πολιτικά - Φωκίδα ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ : …ΓΙΑΤΙ Η ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ…
Πολιτικά - Φωκίδα - 15 Σεπτεμβρίου, 2015

ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ : …ΓΙΑΤΙ Η ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ…

Στη σύντομη θητεία 2012-2014 και παρά τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίσαμε εξαιτίας της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει περάσει ποτέ η χώρα,

 Στη περίοδο που άλλοι Νομοί έχασαν,

 

Εμείς Επιδιώξαμε με σθένος και μεθοδικότητα και πετύχαμε για τη Φωκίδα σημαντικά πράγματα , μερικά από τα οποία είναι:

 

 1.Ίδρυση Νέου Τμήματος Τ.Ε.Ι στην Άμφισσα.

Το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια του Σχεδίου Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης «ΑΘΗΝΑ» πραγματοποίησε το «κλείσιμο» 100 εκπαιδευτικών  τμημάτων σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών καταργήθηκε και το Παράρτημα ΤΕΙ Άμφισσας που είχε ως γνωστικό αντικείμενο την Εμπορία και Διαφήμιση.

Μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Βουλευτή Φωκίδας επετεύχθη προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά,  ενώ μετά από συνεργασία της Βουλευτή και του Υπουργού Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλου, σχεδιάσθηκε και Ιδρύθηκε Νέο ΤΕΙ στην Άμφισσα με αντικείμενο τη Διοίκηση Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων, το οποίο ανήκει στη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδας. Πρόθεση στην οποία βασίστηκε η επιλογή του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου αποτέλεσε η σύνδεση του Τμήματος με το παγκόσμιας εμβέλειας Αρχαιολογικό Μνημείο των Δελφών αλλά και η στοχευόμενη τουριστική ανάπτυξη στο Νομό μας. Με ενέργειές μας το νεοϊδρυθέν Τμήμα εισήχθη στο αμέσως επόμενο μηχανογραφικό δελτίο, ώστε να μη υπάρξει καμία διακοπή στη διαδικασία εισαγωγής φοιτητών,  (από 31-1-2013 Δελτίο Τύπου).

 

 2.Ίδρυση Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, (Κ.Ε.Φ), στο Λιδωρίκι. 

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών αποφασίσθηκε η ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών μόνο σε όσες περιοχές καταργήθηκαν οι Δ.Ο.Υ. εντός του έτους 2012. Παρότι, η Δ.Ο.Υ  Λιδωρικίου είχε καταργηθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2011 και δεν περιλαμβανόταν στην ανωτέρω απόφαση, η Βουλευτής Φωκίδας επεδίωξε δυναμικά τη δημιουργία Κ.Ε.Φ και στο Λιδωρίκι.  Μετά από σειρά παρεμβάσεων και συναντήσεων με τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Μαυραγάνη, αλλά και το σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών, κ. Φώτη Κουρμούση, επετεύχθη η τροποποίηση και συμπλήρωση της Υπουργικής απόφασης με αποτέλεσμα να ενταχθεί σε αυτή η ίδρυση Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων και στο Λιδωρίκι. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών υπέγραψε την υπ’ αριθμ. Δ6Α 10000737/3-1-2013, (ΦΕΚ 69/18-1-2013, Β’), απόφασή του με την οποία τροποποίησε και συμπλήρωσε την προγενέστερη, υπ’ αριθμ. Δ6Α 1144678 Εξ 2012/19-10-2012 απόφασή του, (από 21-1-2013 Δελτίο Τύπου).

 

 3.Σπουδαία Εξέλιξη για την περιοχή του Μόρνου αφού επιτεύχθηκε η ποθούμενη τροποποίηση της Υγειονομικής Διάταξης Α5.

Μετά από πολύμηνες και άοκνες προσπάθειες της Βουλευτή σε συνεργασία και με τους άλλους φορείς της περιοχής πετύχαμε την Τροποποίηση της Υγειονομικής διάταξης. Στις 29 Δεκεμβρίου 2014, υπογράφηκε η υπ’ αριθμ. οικ. 112203  Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία τροποποιήθηκε η υπ’ αριθμ. Α5/2280/83, (ΦΕΚ 720/Β/83), Υγειονομική Διάταξη σχετικά με την προστασία των νερών που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της περιοχής Πρωτεύουσας από ρυπάνσεις και μολύνσεις.

Συγκεκριμένα, με την παρ. 2 του άρθρου 11 Α, (Μεταβατικές Διατάξεις), της ΚΥΑ που υπεγράφη, ορίζεται ότι: «Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων του οικισμού Λιδωρικίου και του σωφρονιστικού Καταστήματος Μαλανδρίνου με την προϋπόθεση ότι τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται σύμφωνα με την ΚΥΑ 145116/2011, (ΦΕΚ Β/354), είτε με υπεδάφια διάθεση σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.500 μέτρων από τα όρια της ανώτατης στάθμης της λίμνης ή στο έδαφος σε απόσταση μεγαλύτερη των 3.500 μέτρων από τα όρια της ανώτατης στάθμης της λίμνης και πάντα σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 145115/2014, (ΦΕΚ Β/354).

Εξάλλου, στις περιεχόμενες στην ΚΥΑ διατάξεις περιέχεται και διάταξη που επιτρέπει για πρώτη φορά και κατ’ εξαίρεση την ιστιοπλοϊα και παρόμοιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες εντός της Λίμνης του Μόρνου αλλά χωρίς τη χρήση παντός μηχανοκίνητου εξοπλισμού με την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών. Έτσι δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα και της ποθούμενης από τον τοπικό πληθυσμό τουριστικής αξιοποίησης της Λίμνης.

Γίνεται αντιληπτό ότι με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, που τροποποιεί την στην αρχή αναφερόμενη Υγειονομική Διάταξη, δίνεται διέξοδος για το σημαντικό έργο του Παραλίμνιου Αγωγού διάθεσης λυμάτων των οικισμών γύρω από το Μόρνο, αφού με τις αλλαγές που αυτή επιφέρει στη Νομοθεσία τα λύματα επιτρέπεται πλέον να διατεθούν στο έδαφος ή στο υπέδαφος και έτσι δύναται να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα και να πραγματοποιηθεί με πολύ μικρότερο κόστος, (από 29-12-2014 Δελτίο Τύπου).

 

 4.Χαρακτηρισμός του λιμένα Ιτέας ως λιμένα «Κρουαζιέρας».

Μετά την υπ’ αριθμό. πρωτ. 881/27-11-2013 έγγραφη Επιστολή μου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου και μετά την από 12-12-2013 συνάντηση που πραγματοποίησε η Βουλευτής με τον  Υπουργό, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Αθανάσιο Μπούσιο, καθώς και το Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, κ. Αθανάσιο Χριστόπουλο, αποδόθηκε σχετικά με το Λιμένα της Ιτέας ο χαρακτηρισμός του ως λιμένας «Κρουαζιέρας» στο Σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων, (από 16-12-2013 Δελτίο Τύπου).

Σημειώνεται, επίσης, ότι έχει επιδιωχθεί συστηματικά η ενίσχυση του τουρισμού Κρουαζιέρας στην περιοχή.

 

 5.Σημαντική Επιτυχία αφού για πρώτη φορά, πετύχαμε φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις ως αντισταθμιστικό όφελος για ακίνητα εντός της ΖΟΕ Δελφικού Τοπίου, της Ζώνης Προστασίας γύρω από τη Λίμνη του Μόρνου και εντός περιοχών Natura.

Κατά το χρόνο διαβούλευσης του Νομοσχέδιου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, (ΕΝΦΙΑ),  η Βουλευτής Φωκίδας υπέβαλε την από 4-10-2013 ολοκληρωμένη έγγραφη πρότασή της προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα, τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Μαυραγάνη, αλλά και τον αρμόδιο για την επεξεργασία του Νομοσχεδίου, καθηγητή κ. Καραβίτη, με στόχο να απαλλαγούν, άλλως, να φοροελαφρυνθούν ακίνητα, τα οποία βρίσκονται εντός των Περιοριστικών Ζωνών του Δελφικού Τοπίου, στον Ελαιώνα της Άμφισσας, στις περιοχές NATURA, στην ζώνη προστασίας γύρω από τη Λίμνη του Μόρνου, καθώς και μια σειρά από άλλα ακίνητα, (διατηρητέα, παραδοσιακά, κ.λ.π).

Η πρόταση αυτή της Βουλευτή έγινε δεκτή σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και έτσι θεσπίστηκαν αντίστοιχες φοροαπαλλαγές με το Νόμο 4223 για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και ειδικότερα την παράγραφο ζ) του άρθρου 3 του Νόμου αυτού:

Α. Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας των Ακινήτων τα δικαιώματα στα ακίνητα αποκλειστικά κατά το μέρος ή τμήμα του ακινήτου για το οποίο υφίσταται απαγόρευση οποιοασδήποτε χρήσης σύμφωνα με τον ισχύοντα Πολεοδομικό Σχεδιασμό, (ιδίως ρυμοτομικό βάρος, ρυμοτομική απαλλοτρίωση), ή για λόγους προστασίας μνημείων και αρχαιοτήτων, (ιδίως αρχαιολογική δέσμευση για ανασκαφές, κήρυξη αρχαιολογικού χώρου), καθώς και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, (π.χ ζώνη NATURA, συνθήκη RAMSAR), που έχει επιβληθεί από οποιονδήποτε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης και με την προϋπόθεση ότι η δέσμευση αυτή δεν συνοδεύεται από αξίωση ή καταβολή σχετικής αποζημίωσης.

Β. Στις περιπτώσεις που δεσμεύονται ακίνητα με μερική απαγόρευση η οποία συνεπάγεται κάποιες χρήσεις, (π.χ. βοσκότοπος, πολεοδόμηση υπό όρους, καλλιέργεια, κ.λ.π.), οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου χορηγούν βεβαιώσεις προκειμένου να αντιστοιχεί η υπαγωγή στον ΕΝΦΙΑ στις επιτρεπτές χρήσεις και μόνο κατά το μέρος ή τμήμα του ακινήτου όπου υπάρχει αυτή η μερική απαγόρευση. Στις περιπτώσεις μερικής απαγόρευσης χρήσης που δεν συνοδεύεται με αξίωση αποζημίωσης ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά τριάντα τοις εκατό, (30%), του οφειλομένου ΕΝΦΙΑ για το μέρος ή τμήμα του ακινήτου που αφορά.

Γ. Ειδικότερα, δε, σε περίπτωση μερικής απαγόρευσης χρήσης που δεν συνοδεύεται από αξίωση αποζημίωσης η οποία συνίσταται στη δέσμευση ακινήτου εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού για κοινωφελή χρήση, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά εξήντα τοις εκατό, (60%).

Δ. Επίσης απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ το ακίνητο για το οποίο έχει διαταχθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, η αποδέσμευση από απαλλοτρίωση ή ρυμοτομικό βάρος και η Διοίκηση δεν έχει   συμμορφωθεί. Επίσης απαλλάσσεται το ακίνητο για το οποίο έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση αποζημίωσης για απαλλοτρίωση ή ρυμοτομικό βάρος και δεν έχει καταβληθεί η αποζημίωση μετά από ένα, (1), έτος από το έτος έκδοσης της παραπάνω απόφασης.

Οι ανωτέρω διατάξεις συνιστούν, σπουδαία και ουσιαστική νίκη της Φωκίδας, μιας και με αυτές για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, από την επιβολή περιορισμών στον νομό μας, η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει το χρέος της για τις δεσμεύσεις αυτές.

 

 6.Επιπρόσθετες Απαλλαγές από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων για τη Φωκίδα. Συγκεκριμένα Εξαιρέθηκαν τα χαρακτηρισμένα σεισμόπληκτα κτίσματα τα οποία επλήγησαν από το σεισμό της 7ης-8-2013 στις Τοπικές Κοινότητες Πολυδρόσου, Γραβιάς, Καστελλίων, Λιλαίας και Μαριολάτας.

Με το Πολυνομοσχέδιο, (Ν. 4046/2012), προστέθηκε στο άρθρο 3 του Ν. 4223/2013 παράγραφος 3 με την οποία πετύχαμε: Τα Κτίσματα τα οποία βρίσκονται εντός της  Φωκίδας και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημίες από τους σεισμούς του Ιανουαρίου 2014 και Αυγούστου 2013 αντίστοιχα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014 και 2015. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων καθορίζονται τα δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής, (από 31-3-2014 Δελτίο Τύπου).

 

 7.Αναβάθμιση του Υπολιμεναρχείου Ιτέας σε Κεντρικό Λιμεναρχείο Ιτέας, με επέκταση της καθ’ ύλην αλλά και της τοπικής του αρμοδιότητας σε ολόκληρη τη Βόρεια Ακτή του Κοριανθιακού Κόλπου.

Με τη συνδρομή της Βουλευτή Φωκίδας το Υπολιμεναρχείο Ιτέας αναβαθμίσθηκε σε Κεντρικό Λιμεναρχείο.

Στη χωρική αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου Ιτέας υπάχθηκαν:

1.το Υπολιμεναρχείο Αντίκυρας, το οποίο μετατράπηκε σε Α’ Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Ιτέας,

2.το Υπολιμεναρχείο Δομβραίνας, το οποίο μετατράπηκε σε Β’ Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Ιτέας,

3.το Υπολιμεναρχείο Γαλαξειδίου, το οποίο μετατράπηκε σε Γ’ Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Ιτέας.

Η αναβάθμιση του Υπολιμεναρχείου σε Κεντρικό Λιμεναρχείο Ιτέας, το οποίο περιλαμβάνει πια στη δικαιοδοσία του ολόκληρη την βόρεια Ακτή του Κορινθιακού Κόλπου, έγινε με το υπ’ αριθμ. 81 Προεδρικό Διάταγμα περί «Αναδιάρθρωσης Περιφερειακών Διοικήσεων Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Ακτοφυλακής και Λιμενικών Αρχών», (ΦΕΚ 125/29-5-2014).  

 

 8.Εξασφάλιση Πίστωσης 350.000 ευρώ για τις βραχοπτώσεις στον Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών.

Εξασφαλίσαμε πίστωση 350.000 ευρώ η οποία χορηγήθηκε με απόφαση του Αναπληρωτή Υπ. Ανάπτυξης, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σταύρου Καλογιάννη, για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης από τις βραχοπτώσεις στον Αρχαιολογικό χώρο Δελφών, (από 12-3-2013 Δελτίο Τύπου).

 

 9.Εξασφάλιση Πίστωσης 100.000 ευρώ για Ιατροτεχνολογικό Εξοπλισμό του Νοσοκομείου Άμφισσας.

Με αίτημα του Νοσοκομείου Άμφισσας και μετά από παρέμβασή μας στον Αν. Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, διατέθηκε ποσό 100.000 ευρώ για την κάλυψη επειγουσών αναγκών προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου Άμφισσας, (εμφανιστήριο ακτινολογικού, κλίβανος, μηχάνημα μέτρησης οπτικού πεδίου, κολωνοσκόπιο), (από 26-12-2013 Δελτίο Τύπου).

 

 10.       Εξασφάλιση της Συνέχισης του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στους Δήμους Δελφών και Δωρίδας.

Με συνεχείς παρεμβάσεις πετύχαμε την συνέχιση του προγράμματος. Η Βουλευτής Φωκίδας ως Εισηγήτρια του σχεδίου Νόμου, τόσο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής υποστήριξε τη διασφάλιση της ύπαρξης και της βιώσιμης και αποτελεσματικής συνέχισης του Προγράμματος αλλά και τη διεύρυνσή του, επ’ ωφελεία τόσο των δικαιούχων των παρεχομένων υπηρεσιών όσο και των απασχολουμένων στο Πρόγραμμα, (από 14-10-2013 Δελτίο Τύπου).

 

11.       Με αίτημα της Βουλευτή ζητήθηκε η ένταξη Νέας δράσης για την προστασία του Παραδοσιακού Ελαιώνα στο Πρόγραμμα 2014 – 2020.

Μετά από στοχευμένες ενέργειές της δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τον Παραδοσιακό Ελαιώνα.

Η βουλευτής Φωκίδας παρακολουθώντας συνεχώς το ζήτημα, κατέθεσε την από 2756/312/19-9-2014 Κοινοβουλευτική Ερώτηση και Αίτηση  Κατάθεσης Εγγραφών. 

Στην απάντησή του Υπουργείου ξεκαθαρίστηκε ότι η δράση περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο όσον αφορά στην πληρωμή των ανειλημμένων υποχρεώσεών του, (από προηγούμενα έτη).

Επισημάνθηκε, επίσης, κόντρα στις δημόσιες δεσμεύσεις του προηγούμενου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τα σχετικά Δελτία Τύπου που εκδόθηκαν από αυτόν, ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΚ οι δεσμεύσεις των δικαιούχων έχουν διάρκεια μεταξύ πέντε και επτά ετών. Κατά συνέπεια κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2015-2020 δεν είναι δυνατή νέα παράταση καθώς συμπληρώθηκαν ήδη επτά έτη για τους δικαιούχους, (τέλη 2006 – τέλη 2013).

Και ενώ αποκλείσθηκε η δυνατότητα παράτασης, το Υπουργείο με την εν λόγω απάντησή του στη Βουλευτή έδωσε την προοπτική να συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 Νέα σχετική δράση με την ταυτόχρονη δυνατότητα εκ νέου ένταξης των δικαιούχων.

Έτσι η βουλευτής Φωκίδας ζήτησε την ένταξη στο Πρόγραμμα 2014 – 2020 Νέας σχετικής δράσης.

Όσον αφορά στις ζημίες που προξενήθηκαν από την πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου 2013 σε φυτικό κεφάλαιο, (ελαιόδενδρα), του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, αυτές εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ και έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση.

Στη συνέχεια και μετά την έγκριση του προγράμματος και την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ θα καταβληθούν από τον ΕΛ.Γ.Α οι ενισχύσεις στους επιλέξιμους παραγωγούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

 

 12.       Ένταξη σεισμόπληκτων περιοχών της Φωκίδας στο πρόγραμμα που εκπονήθηκε για τη Φθιώτιδα.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αρωγής και αποκατάστασης που εκπονήθηκε για τις περιοχές της Φθιώτιδας που πλήγηκαν από τους σεισμούς από 7 έως 20 Αυγούστου 2013 με επίκεντρο την Αμφίκλεια και οι πληγείσες περιοχές Πολυδρόσου, Γραβιάς, Καστελλίων, Λιλαίας και Μαριολάτας. Επίσης, στο ίδιο πρόγραμμα εντάχθηκαν και οι περιοχές Πανόρμου και Κροκυλείου του Δήμου Δωρίδας, (από 30-8-2013 Δελτίο Τύπου).

 

 13.       Πολιτική Λύση στο πρόβλημα της οφειλής του Δήμου Δελφών προς την ΕΥΔΑΠ.

 Δόθηκε λύση για την οφειλή του Δήμου Δελφών η οποία ανερχόταν σε ποσό ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, αφού με την υπ’ αριθμ. 802 και Ειδ. Αρ. 171 τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών όλες οι ληξιπρόθεσμες ως 31-7-2013 οφειλές των ΟΤΑ προς την ΕΥΔΑΠ εξοφλούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, (από 17-9-2013 Δελτίο Τύπου).

 

14.       Θετική Εξέλιξη για τη Νοσηλευτική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών Άμφισσας, (ΕΠΑΣ).

Δεδομένου ότι οι Σχολές Βοηθών Νοσηλευτών που λειτουργούν σε κάποια Νοσοκομεία της χώρας, όπως στο Γ.Ν Άμφισσας, καταργήθηκαν σύμφωνα με όσα ορίζει ο Ν. 4186/2013, ξεκινήσαμε έναν αγώνα προκειμένου οι σχολές αυτές να συνεχίσουν να λειτουργούν, αφού προηγουμένως αυτές μετατραπούν σε ΙΕΚ με το ίδιο αντικείμενο. Για το λόγο αυτό η βουλευτής Φωκίδας κατέθεσε την από 5-11-2014 Κοινοβουλευτική Ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας. Και ενώ η αρχική πρόβλεψη του Υπουργείου για δημιουργία σχετικών ΙΕΚ  ήταν μόνο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, (Νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Παπανικολάου), με νέα διάταξη που ψηφίσθηκε προβλέφθηκε η μετατροπή όλων των ΕΠΑΣ ανά την Ελλάδα σε αντίστοιχα ΙΕΚ και κατά συνέπεια δόθηκε η δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας των Σχολών αυτών μεταξύ των οποίων και της Άμφισσας, (από 12-12-2014 Δελτίο Τύπου).

 

 15.Επαναφορά της υποχρεωτικότητας του αγροτικού γιατρού.

Σημαντική συνεισφορά της βουλευτή Φωκίδας κατά την επεξεργασία και συζήτηση Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο ήταν Εισηγήτρια η ίδια, με το οποίο ρυθμίστηκαν σημαντικά θέματα. Με το Νομοσχέδιο αυτό επανήλθε η υποχρεωτικότητα του γιατρού υπαίθρου, (αγροτικού γιατρού).

Η Βουλευτής στην Εισήγηση της στη Ολομέλεια της Βουλής υποστήριξε, μεταξύ άλλων:

«..Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς σε όλη τη χώρα και κυρίως στην περιφέρεια παρουσιάζεται εντονότατη υποστελέχωση, κυρίως από ιατρικό προσωπικό, τόσο στα Νοσοκομεία όσο και στα Περιφερειακά ιατρεία. Είναι αδιανόητο σε ένα κράτος πρόνοιας, σε ένα κράτος με κοινωνικό πρόσωπο, όχι μόνο στις νησιωτικές ή παραμεθόριες περιοχές, αλλά και σε μέρη που ελάχιστα απέχουν από την Αθήνα, όπως είναι και ο Νομός Φωκίδας, να υπάρχουν στα χωριά μας αποκλει-

σμένοι γέροντες, οι οποίοι δεν δύνανται όχι μόνο να τύχουν της απαραίτητης

ιατρικής περίθαλψης αλλά και να συνταγογραφήσουν τα απαραίτητα για τη ζωή τους φάρμακα.

Οι ανάγκες που προκύπτουν από την κατάσταση αυτών των ανθρώπων, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι μεγάλες και δύσκολα μπορούν να καλυφθούν».

 

 16.       Εξασφάλιση της χρηματοδότησης των Βρεφονηπιακών-Παιδικών Σταθμών, των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠ ΜΕΑ, στο Νομό Φωκίδας.

Συμβολή της Βουλευτή Φωκίδας με την κατάθεση της από 28-5-2013 Κοινοβουλευτικής της Ερώτησης και με συνεχείς παρεμβάσεις της, ώστε να διασφαλιστεί τελικά η συνέχιση της επαρκούς χρηματοδότησης των βρεφονηπιακών σταθμών της Φωκίδας από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» και να διευρυνθεί προκειμένου να καλυφθεί ο αυξημένος αριθμός αιτήσεων για τη φιλοξενία παιδιών στους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς.

 

 17.       Διασφάλιση λειτουργίας όλων των Σχολικών Μονάδων στη Φωκίδα.

Αυτά τα δύο χρόνια αγωνιστήκαμε και κατορθώσαμε να μην κλείσει κανένα λειτουργόν σχολείο στο Νομό Φωκίδας. Επιπρόσθετα, πετύχαμε να μη καταργηθεί καμιά οργανική θέση στα σχολεία μας. (Συνεχείς παρεμβάσεις της Βουλευτή προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Κατάθεση της από 11-4-2013 Κοινοβουλευτικής Ερώτησης για τη Διασφάλιση Οργανικών Θέσεων των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Φωκίδας).

 

 18.       Βαίνει προς ολοκλήρωση η προσπάθεια για Μετεγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας. 

Η Βουλευτής συνεργαζόμενη με τον Δήμαρχο Άμφισσας επισκέφθηκαν και πραγματοποίησαν συσκέψεις τόσο με το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας όσο και με τον Υφυπουργό Παιδείας, προκειμένου να εξευρεθεί λύση για το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας. Συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκε η αίτηση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να παραχωρηθεί προς χρήση του Μουσικού Σχολείου το Κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ στην Άμφισσα. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και βρίσκεται ήδη για τελική έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών.

 

 19.       Πέντε χρόνια νωρίτερα σύνταξη στους αγρότες μας.

Η βουλευτής Φωκίδας συμμετείχε σε κίνηση 34 βουλευτών οι οποίοι επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν Τροπολογία με την οποία επιτεύχθηκε η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των αγροτών από το 65ο έτος στο 62ο έτος της ηλικίας τους με 40 χρόνια ασφάλισης, (από 29-11-2013 Δελτίο Τύπου).

 

 

20.Η συνεχής μάχη για την ΥΓΕΙΑ.

Α. Εξασφάλιση της ύπαρξης και ισχυροποίηση των μονάδων Υγείας του Νομού.

Παρά την οδηγία της Τρόικα να παραμείνουν στο χώρο της Υγείας μόνο 85 Νομικά Πρόσωπα σε ολόκληρη την Ελλάδα, εξασφαλίστηκε, πρώτα απ’ όλα ότι καμία μονάδα Υγείας στο Νομό, δηλαδή ούτε το Νοσοκομείο Άμφισσας αλλά ούτε και τα Κέντρα Υγείας, (Ιτέας και Λιδωρικίου), δεν θα κλείσουν.

Περαιτέρω, με συνεχή συνεργασία της Βουλευτή με τον τότε Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο,  το Νοσοκομείο της Άμφισσας δεν θίχθηκε ούτε δια της συγχωνεύσεώς του με άλλο Νοσηλευτικό ίδρυμα, όπως υπήρχε κίνδυνος.

Αντίθετα, αποφασίσθηκε η πιστή εφαρμογή του Ν. 4052/2012, και το Νοσοκομείο της Άμφισσας αποσυνδέθηκε πλήρως από το Νοσοκομείο της Λαμίας και έγινε Διοικητικά Αυτόνομο.

 

Με κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, (ΚΥΑ), του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, εγκρίθηκε η πρόσληψη Επικουρικού προσωπικού, (κυρίως Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού), σε όλα τα Νοσοκομεία ανά την Επικράτεια.

Ειδικότερα, στην 5η ΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας & Θεσσαλίας, στην οποία ανήκει και το Νοσοκομείο Άμφισσας, προβλέφθηκαν εβδομήντα, (70), θέσεις Επικουρικού προσωπικού συνολικού προϋπολογισμού 1.024,629 ευρώ.

Διευθετήθηκε το θέμα με τις αποκλειστικές Νοσοκόμες και στο Νομό, αφού τηρείται πλέον σε κάθε Νοσοκομείο Κατάλογος Νοσηλευτών, ανεξαρτήτως καταγωγής, που διαθέτουν, όμως, άδεια εργασίας και νόμιμη άδεια παραμονής, έτσι ώστε να μην αδικούνται οι νόμιμα εργαζόμενες Νοσηλεύτριες, (από 28-2-2013 Δελτίο Τύπου).

Β. Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικού.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε αυτά τα δύο χρόνια ήταν οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

Είχαμε να αντιπαλέψουμε με τα εξής δεδομένα: 1) Παραιτήσεις Ιατρών, 2) Απαγόρευση Πρόσληψης Μόνιμων Ιατρών, και 3) Μη προσέλευση ενδιαφερομένων στις Προκηρύξεις για Επικουρικούς Ιατρούς.

 Αρχικά, προέκυψε πρόβλημα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Άμφισσας αφού παραιτήθηκε η Διευθύντρια Νεφρολόγος.

Η βουλευτής συνεργαζόμενη με τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, εξασφάλισε την πρόσληψη δύο, (2), Επικουρικών Ιατρών, ενός, (1), Παθολόγου και ενός, (1), Νεφρολόγου,

δεδομένου ότι η πρόσληψη μονίμων Ιατρών απαγορευόταν μέχρι την άρση της, η οποία έγινε πολύ αργότερα, δηλαδή, τον Οκτώβριο του 2014, (από 29-4-2013 Δελτίο Τύπου).

Οι προαναφερόμενες θέσεις Επικουρικών Ιατρών Προκηρύχθηκαν τον Μάιο του 2013. Όμως, κανείς ενδιαφερόμενος ιατρός δεν εμφανίσθηκε για να υπηρετήσει στο Νοσοκομείο της Άμφισσας.

Οι θέσεις αυτές Προκηρύχθηκαν για δεύτερη φορά τον Ιούνιο του 2013. Όμως και πάλι δεν εμφανίσθηκε κανείς ενδιαφερόμενος ιατρός.

Έγινε Προκήρυξη και Τρίτη φορά, με το ίδιο, δυστυχώς, αποτέλεσμα, αφού δεν προσήλθε ενδιαφερόμενος κανένας Γιατρός και κατά συνέπεια ο διαγωνισμός απέβη άγονος.

Την 16η Ιουλίου 2013, η βουλευτής πραγματοποίησε συνάντηση για το ζήτημα με το νέο Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Συνάντηση και διερεύνηση του θέματος πραγματοποιήθηκε ξανά την Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αυτής συνάντησης ο Υπουργός ανέθεσε ειδικά το θέμα του Νοσοκομείου της Άμφισσας στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Καλλίρη, προκειμένου να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

 

Στην εκ νέου συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, την 4η Σεπτεμβρίου 2013, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα και της Βουλευτή αποφασίσθηκαν τα εξής:

1) Να διερευνηθεί το θέμα Νεφρολόγου, ώστε να γίνει έστω και διάθεση ή απόσπαση του στο Νοσοκομείο Άμφισσας.

2) Να γίνουν οι αναγκαίες επαφές μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Νοσοκομείο της Άμφισσας, προκειμένου να δοθεί λύση από το ιατρικό δυναμικό της Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Γ.Ν Άμφισσας.

Με τη συνεργασία, λοιπόν, του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Υγείας, του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ και της Βουλευτή, δόθηκε η καλύτερη δυνατή λύση στο θέμα, με μετακινήσεις γιατρών προς το Νοσοκομείο Άμφισσας και μάλιστα με τη μέγιστη χρονική τρίμηνη διάρκεια που προβλέπεται από το Νόμο.

Ειδικότερα:

Α. Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ6/13584/23-9-2013 απόφαση του Διοικητή 5ης ΥΠΕ Στερεάς και Θεσσαλίας αποφασίσθηκε η μετακίνηση ιατρού, Διευθύντριας Γενικής Ιατρικής του Γ.Ν – Κ.Υ Καρύστου στο Γ.Ν   Άμφισσας. Με την μετακίνηση αυτή θα ενισχυόταν η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Άμφισσας.

Β. Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 13583/23-9-2013 απόφαση του Διοικητή 5ης ΥΠΕ Στερεάς και Θεσσαλίας αποφασίσθηκε η εκ περιτροπής μετακίνηση όλων των Νεφρολόγων που υπηρετούν στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γ.Ν Λιβαδειάς στο Γ.Ν Άμφισσας. Η εποπτεία των γιατρών αυτών και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού ανατέθηκε στη Διευθύντρια Νεφρολογίας του Γ.Ν Λιβαδειάς.

Αισίως, μετά από λίγους μήνες πραγματοποιήθηκε και οριστική απόσπαση Ιατρού Νεφρολόγου στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Άμφισσας.

Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που προέκυψε στο Κ.Υ Λιδωρικίου από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Με απόφαση του κ. Γεωργιάδη μετακινήθηκε, κατόπιν των πιέσεων της τοπικής κοινωνίας και κυρίως λόγω των πολλών επισκέψεων στο υπουργείο και των έντονων πιέσεων που άσκησε, επί περίπου δέκα ημέρες, η βουλευτής Φωκίδας κα Ασπασία Μανδρέκα, ιατρός γενικής ιατρικής, επιμελητής Β’, από το Νοσοκομείο Θηβών.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν 12 αγροτικοί ιατροί στο Νομό.

Μετά τη λήξη απαγόρευσης των προσλήψεων Μόνιμων Ιατρών, (δηλαδή, αρχές Οκτωβρίου 2014), ξεκίνησε ένας νέος αγώνας για την επάνδρωση του Νοσοκομείου Άμφισσας με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

Μετά από επανειλημμένες συναντήσεις της Βουλευτή με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγεία, κ. Γρηγοράκο, πραγματοποιήθηκε την 15η-10-2014 και ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή όλων των φορέων του Νομού, (του δύο Δημάρχους του Νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη, κ.λ.π),  αλλά και τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Άμφισσας.

Ειδικότερα, σχετικά με το Γενικό Νοσοκομείο της Άμφισσας συζητήθηκε η, ήδη δρομολογηθείσα, πρόσληψη τεσσάρων, (4), γιατρών με την άμεση προκήρυξη θέσεων Παθολόγου, Καρδιολόγου και Ορθοπεδικού, συν μιας ακόμη θέσεως Παθολόγου, (η οποία θα προστίθετο στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου).

Επιπρόσθετα, ζητήθηκαν από τους παρισταμένους άλλες τρεις, (3), θέσεις γιατρών από εκείνους που πρόκειται να προσληφθούν πανελληνίως μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας, (Αναισθησιολόγος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Παιδίατρος ή Νεφρολόγος).

Σχετικά με το ΠΕΔΥ ζητήθηκαν τρεις, (3), επικουρικοί γιατροί, (2 παθολόγοι και 1 καρδιολόγος).

Πράγματι δρομολογήθηκε η διαδικασία και πραγματοποιήθηκε η Προκήρυξη για την πρόσληψη Παθολόγου, Ορθοπεδικού και Καρδιολόγου.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής για τους Μόνιμους γιατρούς αυτούς και οι σχετικοί φάκελοι ολοκληρώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας μέσα στον Δεκέμβριο.

Εν συνεχεία οι σχετικοί φάκελοι θα διαβιβαστούν μετά τις εκλογές της 25ης-1-2015 στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως η διοικητική διαδικασία και να τοποθετηθούν μόνιμοι γιατροί.

 

21.       Συνεχείς παρεμβάσεις και στήριξ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…