Home Δήμος Δελφών Ασπασία Μανδρέκα για το νέο ΤΕΙ : «Αναβαθμίζεται το ΤΕΙ Άμφισσας»
Δήμος Δελφών - 2 Φεβρουαρίου, 2013

Ασπασία Μανδρέκα για το νέο ΤΕΙ : «Αναβαθμίζεται το ΤΕΙ Άμφισσας»

Για αναβάθμιση του ΤΕΙ Άμφισσας την στιγμή που πάνω από 100 τμήματα σε διάφορες πόλεις της χώρας καταργούνται με το σχέδιο “ΑΘΗΝΑ”  κάνει λόγο η βουλευτής Φωκίδας κα Ασπασίας Μανδρέκα με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το απόγευμα .
Επιπλέον η βουλευτής ξεκαθαρίζει ότι το υφιστάμενο τμήμα “Εμπορίας και Διαφήμισης”  “μετακομίζει” στη Θήβα από το Σεπτέμβριο  ,  μαζί με τους ήδη υπάρχοντες σπουδαστές .

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργού Παιδείας σχετικά με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» που αφορά στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της χώρας, το ΤΕΙ Άμφισσας όχι μόνο δεν καταργείται αλλά αναβαθμίζεται, τη στιγμή μάλιστα που επιχειρείται η εκ βάθρων αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού χάρτη και το Υπουργείο πραγματοποιεί την κατάργηση 100 Τμημάτων σε όλη τη χώρα.

 Ειδικότερα και σε ότι μάς αφορά, το Υπουργείο αποφάσισε την κατάργηση όλων των Τμημάτων, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Άμφισσας, που έχουν ως γνωστικό αντικείμενο την Εμπορία & Διαφήμιση. Τα Τμήματα αυτά σύμφωνα πάντα με την απόφαση αυτή συγχωνεύονται με Τμήματα που έχουν αντικείμενο την Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης της Άμφισσας συγχωνεύεται και μεταφέρεται στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Θήβας.
 Είναι δεδομένο ότι μετά την ανωτέρω συγχώνευση η Άμφισσα έμενε χωρίς Εκπαιδευτικό Τμήμα πράγμα ολέθριο για την πόλη κατά την κοινή άποψη τόσο των πολιτών όσο και όλων των αιρετών του τόπου.
Όμως κατορθώθηκε με άλλη πρόταση τού Υπουργείου Παιδείας να ιδρυθεί  στην Άμφισσα νέο Τμήμα με αντικείμενο τη Διοίκηση Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων, το οποίο ανήκει στη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του νέου ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Το αντικείμενο του νέου Τμήματος φέρεται σαφώς αναβαθμισμένο από όλες τις απόψεις αλλά και συνδέεται άρρηκτα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας. Είναι, δε, σαφής η πρόθεση να συνδεθεί το συγκεκριμένο Τμήμα με το παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογικό μνημείο των Δελφών.
 Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ζήτησα και έλαβα από τον Υπουργό Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλο, τη διαβεβαίωση ότι το ΤΕΙ της Άμφισσας με το νέο αντικείμενο σπουδών του θα συμπεριληφθεί στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συνταχθεί τον ερχόμενο Μάρτιο και οι νέοι φοιτητές θα εισαχθούν κανονικά τον Σεπτέμβριο. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματός μας.

 Γίνεται αντιληπτό από τον καθέναν ότι η ανωτέρω έκβαση για το ΤΕΙ της Άμφισσας ήταν επιτυχής όπως όλοι αναγνωρίζουν. Ήταν επιτυχής αλλά όχι τυχαία. Όπως είχα επανειλημμένως και δημόσια δηλώσει σε συνεντεύξεις μου, από την αρχή που τέθηκε το ζήτημα, πριν από μήνες, η υπόθεση αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη. Και αυτό όχι μόνο για οικονομικούς ή λειτουργικούς λόγους.

Κυρίως για το λόγο ότι το δικό μας ΤΕΙ δεν πληρούσε τα κριτήρια, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή όχι κανείς με αυτά, που τέθηκαν από την αρχή από το Υπουργείο Παιδείας ως βάση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».

Εξάλλου, βασικό στόχο του σχεδίου αποτελεί η συγχώνευση συγγενών, (ως προς το γνωστικό αντικείμενο), τμημάτων για τη μείωση της διασποράς, ανά την επικράτεια, Σχολών χωρίς προγραμματισμό αλλά και για την κάλυψη του αριθμού των αναγκαίων μελών ΔΕΠ και ΕΠ. Άλλος βασικός στόχος του σχεδίου είναι η σύνδεση του γνωστικού αντικειμένου κάθε Τμήματος με την αναπτυξιακή στοχοθεσία και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου που αυτό βρίσκεται. 

Σύμφωνα με τα τιθέμενα από το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» κριτήρια δεν ήταν εφικτό να διατηρηθεί το ΤΕΙ της Άμφισσας με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.
 
Για τους ίδιους λόγους, άλλωστε, καταργήθηκαν δια συγχωνεύσεως όλα τα Τμήματα Εμπορίας & Διαφήμισης παντού στην Ελλάδα.
Θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι για την εν λόγω επιτυχή έκβαση, της διατήρησης ΤΕΙ στην Άμφισσα, δόθηκε μεγάλος αγώνας μέχρι και την τελευταία στιγμή, μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα, όπου βρισκόμουν σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό.

Για μένα ήταν αναγκαία η συνέχιση ύπαρξης του ΤΕΙ στην Άμφισσα. Και αυτό γιατί, όπως έχω δηλώσει ξανά, μπορεί η λειτουργία ενός Εκπαιδευτικού Τμήματος σε έναν τόπο να μη σημαίνει ανάπτυξη με την στενή έννοια του όρου αλλά για την Άμφισσα η λειτουργία ενός τέτοιου τμήματος αποτελεί πνοή ζωής
.
Κύριος στόχος, λοιπόν, της προσπάθειάς μου ήταν να αναδειχθεί, ακριβώς αυτό. Δηλαδή, η απόλυτη αναγκαιότητα της διατήρησης του Εκπαιδευτικού Τμήματος στην Άμφισσα, πράγμα που επιθυμούσε σύσσωμη η τοπική κοινωνία.

Τόσο το γεγονός αυτό όσο και την αντίστοιχη έλλειψη άλλων πηγών οικονομικού προσπορισμού των πολιτών της Φωκίδας αλλά και τη δυσκολία ανάπτυξής της προς άλλες κατευθύνσεις, λόγω των υφισταμένων οικιστικών και άλλων περιορισμών, τόνισα, από την πρώτη στιγμή, τόσο στον Υπουργό Παιδείας όσο και σε όλους τους άλλους θεσμικούς παράγοντες που συνάντησα επανειλημμένως για το θέμα, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού.
Η ίδια η ίδρυση του «νέου ΤΕΙ» αποδεικνύει ότι τα επιχειρήματα αυτά έγιναν αποδεκτά από την Πολιτεία. 
  
 Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Δήμαρχο Δελφών, κ. Νικόλαο Φουσέκη, καθώς και την Αντιπεριφερειάρχη, κα Παναγιώτα Γαζή, για τη συνεργασία και για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για τον ίδιο στόχο.
 
Τέλος, θεωρώ ότι το νέο αντικείμενο του Ιδρύματός μας που συνδέεται από τη δημιουργία του με τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών είναι προς την ορθή κατεύθυνση και πρέπει να συνδυαστεί με τις περαιτέρω διεκδικήσεις μας στον τουριστικό αλλά και πολιτισμικό τομέα μιας και, κατά την άποψή μου, η μοναδική διέξοδος ανάπτυξης για τον τόπο μας είναι ο τουρισμός.

Αθήνα, 31-1-2013,
Ασπασία Π. Μανδρέκα.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…