Home Δήμος Δελφών Αρχές Οκτώβρη η παραλαβή της κυκλοφοριακής μελέτης Γαλαξιδίου
Δήμος Δελφών - 2 Αυγούστου, 2013

Αρχές Οκτώβρη η παραλαβή της κυκλοφοριακής μελέτης Γαλαξιδίου

Στις αρχές του Οκτώβρη θα είναι έτοιμη η κυκλοφοριακή μελέτη του Γαλαξιδίου, ενώ οι ρυθμίσεις και τα μέτρα που θα προκύψουν από αυτή, αναμένεται να εφαρμοστούν με το νέο έτος κατά τις περιόδους αιχμής, δηλαδή Απόκριες, Πάσχα, τριήμερα και καλοκαίρι.
 Να σημειώσουμε πως για  πρώτη φορά γίνεται μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας στο Γαλαξίδι, πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες δεκαετίες τώρα  Μέχρι σήεμρα, οι Δημοτικές Αρχές περιορίζονταν σε «μέτρα ανάγκης» και «τελευταίας στιγμής» τα οποία όμως ποτέ δεν απέδωσαν.

Αξίζει να αναφερθεί πως στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Αντιδήμαρχος κ. Γουργουρή, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Νάκος, και οι Τοπικοί Σύμβουλοι κ.κ Μπαρλιακός και Μαρκεζίνης, επισημαίνεται πως κύριος στόχος είναι η εφαρμογή ενός μόνιμου και επιτυχημένου μέτρου. 
Τέλος να επισημάνουμε πως για φέτος δεν προβλέπεται η πεζοδρόμηση του παραλιακού δρόμου, με δεδομένο ότι αναμένεται η παραλαβή της κυκλοφοριακής μελέτης.
 
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής:
 
Διαχείριση της κυκλοφορίας στην πόλη του Γαλαξιδίου
 
Το Γαλαξίδι έχει χαρακτηρισθεί ως «ιστορικός διατηρητέος οικισμός», που σημαίνει ότι, πέραν της γνωστής ομορφιάς του, έχει και τις δυσκολίες, που κατά κανόνα χαρακτηρίζει τους οικισμούς αυτούς. Μικρά ακανόνιστα σοκάκια και δρόμοι αδιέξοδοι δεν μπορούν ευχερώς να συνδέσουν τις γειτονιές μεταξύ τους ενώ το σπουδαιότερο όλων δεν υφίσταται παράλληλος δρόμος της παραλιακής οδού Ακτής Οιάνθης και Στρατηγού Καμμένου. 
Το πρόβλημα οξύνεται, διότι στην παραλία δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι για την εκτόνωση της στάθμευσης. Για δεκαετίες λοιπόν η πόλη μας ταλανίζεται με το κυκλοφοριακό θέμα και κυρίως το τμήμα της παραλίας, που βρίσκονται και όλα τα καταστήματα. Κατά καιρούς τις τελευταίες δεκαετίες εφαρμόστηκαν διάφορα μέτρα διακοπής της κυκλοφορίας ή της στάθμευσης αλλά στην πορεία εκφυλίστηκαν λόγω αλλοίωσης των μεγεθών όπως σημαντική αύξηση οχημάτων κ.λ.π. 
Στη διετία 2011-2012 ελήφθησαν επίσης πιλοτικά κάποια μέτρα. Προκειμένου να υπάρξει όμως μια οριστική και μόνιμη λύση με δεδομένο ότι θέλουμε να περιφρουρήσουμε την επιτυχή έκβαση του μέτρου αλλά και να μην αποτελέσει αντικείμενο πιθανών κακόβουλων επιθέσεων και συκοφαντιών αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε όλες εκείνες τις διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία. Πρώτα ζητήσαμε την εκπόνηση μελέτης για τη κυκλοφορία στο Γαλαξίδι προεξέχοντος του τμήματος της παραλιακής οδού και των εισόδων-εξόδων της πόλης μας, η οποία είναι η απαραίτητη βάση για να ληφθεί η τελική απόφαση. Ο ίδιος ο Δήμαρχος Νικόλαος Φουσέκης, ο οποίος  αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη σοβαρής διαχείρισης του θέματος αυτού και του οποίου η εκπεφρασμένη άποψη είναι τουλάχιστον την περίοδο αιχμής να συμβεί πεζοδρόμηση του παραλιακού δρόμου, ανέλαβε την δέσμευση να εκπονηθεί η μελέτη. Πράγματι, η δαπάνη της μελέτης εγκρίθηκε από πρόσφατο ΔΣ και εντός του προσεχούς διαστήματος, η μελέτη θα είναι στη διάθεση του Δήμου.
Στη μελέτη αυτή στηριζόμενο το Τοπικό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση την οποία θα αποστείλει δια της κας Αντιδημάρχου, προς έγκριση, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δελφών και εν συνεχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Εν συνεχεία θα υποβληθούν αιτήματα για εγκριτικές πράξεις στους αρμοδίους φορείς (Γενική Γραμματεία Λιμένων, Τροχαία, Λιμενικό Ταμείο κ.α.). Τέλος με την ολοκλήρωση των διαδικασιών θα εκδοθεί Κανονιστική Πράξη η οποία θα αποτελέσει και τη νομιμοποιητική βάση για την υιοθέτηση των μέτρων κυκλοφορίας αλλά και βέβαια για την συμμετοχή των αρμοδίων προς εφαρμογή του μέτρου φορέων. Για παράδειγμα μόνον τότε μπορεί το Λιμεναρχείο Γαλαξιδίου να παρέμβει και να επιβάλει μέτρα που θα αφορούν στην απαγόρευση πάρκινγκ ή απαγόρευση διέλευσης κ.α. και μόνο τότε η απόφαση που θα ληφθεί δεν θα είναι έωλη έτσι ώστε οποιοσδήποτε πολίτης, επαγγελματίας κ.λ.π. θεωρεί εαυτόν θιγόμενο, δεν θα μπορεί να την προσβάλει και να την καταρρίψει. 
Παράλληλα από πλευράς μας ζητήσαμε και πετύχαμε την δωρεάν παραχώρηση μεγάλου χώρου στάθμευσης από συμπολίτη μας επιχειρηματία που διαθέτει αγρόκτημα στην δυτική είσοδο της πόλης μας. 
Κατόπιν, επίσης σειράς διαδικασιών που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό, αναμένουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής (2/8/13) τη τελική έγκριση της ειδικής διαδρομής για τη κυκλοφορία του τουριστικού τρένου στο Γαλαξίδι. Η απόφαση αυτή θα αποσταλεί στην Π.Υ.Τ. ΕΟΤ Λαμίας, μετά τη έγκριση της οποίας, χωρίς καμία άλλη διαδικασία, θα μπορεί το τρένο να κυκλοφορεί στο Γαλαξίδι, (Απόκριες, τριήμερα, καλοκαίρι κ.λ.π.)
Παράλληλα έχουμε ζητήσει την κατασκευή μιας σειράς πινακίδων σήμανσης για όλα τα επίκαιρα σημεία της πόλης. 
Οι ανωτέρω διαδικασίες αναμένουμε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Οκτωβρίου όπου στην συνέχεια θα υποβληθούν τα αιτήματα για εγκριτικές πράξεις από τους συναρμόδιους φορείς για να υιοθετηθούν τα μέτρα από την αρχή του νέου έτους 2014 στις περιόδους αιχμής καθόλην τη διάρκεια του έτους (Αποκριές, Πάσχα, τριήμερα, καλοκαίρι κ.λ.π.). 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…