Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «…από το ολόιδο μετερίζι με τον πρώην Δήμαρχο»

«…από το ολόιδο μετερίζι με τον πρώην Δήμαρχο»

Τον έχουν – και δικαίως – χαρακτηρίσει άνθρωπος λαϊκό, της διπλανής πόρτας που ποτέ δεν φοβήθηκε , ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου , να τα βάλει , πολλές φορές με προσωπικό κόστος, με τα οικονομικά συμφέροντα της περιοχής , πάντα στο πλευρό του εργαζόμενου, του ανήμπορου συμπολίτη μας και τα τελευταία χρόνια στο πλευρό των συνταξιούχων ως πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Φωκίδας. .
Επί πολλά χρόνια νομαρχιακός και δημοτικός σύμβουλος και σήμερα ξανά υποψήφιος με τη Λαική Συσπείρωση για το δήμο Δελφών στη σημερινή του συνέντευξη μιλά επί παντός επιστητού και απαντά σε όλα τα ερωτήματα που του θέσαμε.
Για τον Καλλικράτη, τους λόγους που το οδήγησαν να είναι ξανά υποψήφιος , τις προετεροιαοτητές της παραταξής του, τη μεταλλευτική δραστηριότητα και την αντιπαράθεση με τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τη στάση του στο δεύτερο γύρο των εκλογών, σε περίπτωση που δεν περάσει ο ίδιος.
 
 
Θα είστε για δεύτερη συνεχόμενη φορά επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» , που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, για το δήμο Δελφών. Για ποιο λόγο βάζετε και πάλι υποψηφιότητα;
 

Όπως αναφέρατε ήδη η Λαïκή Συσπείρωση είναι η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Όπως στις τοπικές εκλογές αλλά και στις Ευρωεκλογές οι κομμουνιστές καλούν τον λαό να ψηφίσει με ενιαίο κριτήριο. Ποιο πρέπει να είναι αυτό; Αυτό που το αποκαλύπτει πια η ίδια του η εμπειρία. Είναι πλέον φανερό ότι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, η νεολαία δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων. Έχουν ήδη αποκτήσει αρκετή πείρα από την πολιτική των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου και είδαν τη ζωή τους να χειροτερεύει αντί να δουν τα χρυσά κουτάλια που επαγγέλονταν όλα αυτά τα κόμματα. Έχει λοιπόν μια ευκαιρία με την ψήφο του να τιμωρήσει όλους αυτούς που με ψεύτικές υποσχέσεις του πουλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, όλους αυτούς που το μνημόνιο των μνημονίων, τη συνθήκη του Μάαστριχτ δηλαδή όχι μόνο την ψήφισαν, αλλά την εξωράισαν του είπαν ότι θα τον οδηγήσει στην Ευρώπη των Λαών, στην Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Είναι ευκαιρία να προσθέσει την ψήφο του στους αγώνες, στην ισχυροποίηση του ταξικού εργατικού λαïκού κινήματος, στο άνοιγμα μια άλλης προοπτικής όπου ο λαός θα είναι στην εξουσία κύριος του πλούτου που παράγει. Είναι ευκαιρία να εκλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους Ευρωβουλευτές, Περιφερειάρχες, Δημάρχους, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους που θα συγκρούονται με την πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων και που θα αποτελούν βέλος στην φαρέτρα των δικών του αγώνων και όχι του ταξικού τους αντίπαλου.
Με βάση αυτή την λογική συγκροτούνται τα ψηφοδέλτια της Λαïκής Συσπείρωσης τόσο στον Δήμο μας όσο και στην περιφέρεια, τοπικά και πανελλαδικά από ανθρώπους αγωνιστές, εργάτες αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νέους και νέες που έχουν δώσει διαπιστευτήρια στους αγώνες του λαού μας.
Όσο για την δικιά μου υποψηφιότητα είναι μεγάλη τιμή για έναν κομμουνιστή να τον προτείνει το κόμμα της εργατικής τάξης, ως υποψήφιο είτε δήμαρχο είτε δημοτικό σύμβουλο, και από την θέση αύτη θα δώσω κι εγώ την ίδια μάχη που δίνουν οι σύντροφοί μου, οι συναγωνιστές, οι εργαζόμενοι που στηρίζουν την παράταξή της Λαϊκής Συσπείρωσης για να βγεί κερδισμένος ο λαός από αυτές τις εκλογές.
 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της παράταξης σας για το δήμο Δελφών; Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα του Δήμου;

 
Ο τόπος είναι ευλογημένος με απίστευτο φυσικό κάλλος, έχει ορυκτό πλούτο, βουνά και θάλασσες, έχει την δυνατότητα αγροτικής παραγωγής, προϊόντων αξίας και ποιότητας όμως αυτή τη στιγμή με τα μονοπώλια στην εξουσία αυτά τα πλεονεκτήματα άλλος τα εκμεταλλεύεται και κερδίζει από αυτά και όχι ο ελληνικός λαός ή οι εργαζόμενοι που κατοικούν στο Δήμο. Γιατί για μας Δήμος δεν είναι οι κάμποι τα βουνά και τα λαγκάδια. Δήμος είναι οι εργαζόμενοι που κατοικούν σε αυτόν. Είναι οι μισθωτοί, είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα που είδαν το εισόδημα και τα δικαιώματά τους να σφαγιάζονται στον βωμό της υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, να παίρνουν μηνιάτικο 400ευρώ με 6ωρα, 7ωρα και με τζάμπα δουλειά τις Κυριακές (όπως κάνουν στα Σούπερ Μάρκετ της περιοχής). Είναι οι αυτοαπασχολούμενοι που αν δουλεύουν και δεν έκλεισαν τα μαγαζιά τους, δουλεύουν για να πληρώνουν τα χαράτσια, τα τέλη και την αβάσταχτη φορολογία. Είναι οι αγρότες, οι ελαιοπαραγωγοί που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται χωρίς να υπάρχει κανένας κεντρικός κρατικός σχεδιασμός για να τους προστατεύσει, σα να μην τους έφταναν οι επιπτώσεις της ΚΑΠ. Είναι οι γυναίκες της λακές οικογένειας που παίζουν κάθε χρονιά λόττο για το αν θα πάρουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό και θα πληρώνουν και τροφεία από το κουτσουρεμένο τους εισόδημα, που πρέπει τα βάρη της φροντίδας της οικογένειας να τα σηκώνουν μόνες τους. Είναι οι άνεργοι και οι απολυμένοι, είναι οι νέοι που θα είναι τυχεροί να βρουν μια πεντάμηνη σύμβαση των τετρακοσίων ευρώ για να δουλέψουν.
Είπαμε και παραπάνω. Η ενίσχυση της παράταξής μας, η ανάδειξή της δημοτική αρχή εν τέλει θα είναι η μόνη περίπτωση να ενισχυθούν οι ταξικοί αγώνες, να διεκδικηθούν με καλύτερους όρους μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, να έχουμε ακόμα - ακόμα κατακτήσεις που χάθηκαν με αφορμή την καπιταλιστική κρίση. Μια δημοτική αρχή που συγκρούεται με την πολιτική των μονοπωλίων, της ΕΕ και της κυβέρνησης μπορεί τέτοια μέτρα ανακούφισης να τα επιβάλλει. Αν όμως την διάθεση να συγκρουστείς με την ΕΕ δεν την έχεις… τότε όσο καλές προθέσεις κα να έχεις κανένα τέτοιο μέτρο δε θα μπορείς να πάρεις. Θα στα γυρίζουν πίσω οι επιτροπές έλεγχου του χρέους του δήμου, οι επιτροπές διαχείρισης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα έρχεσαι σε αντίθεση με το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη και θα υποχωρείς.
 

Κεφάλαιο «Καλλικράτης». Κοντά τέσσερα χρόνια από την εφαρμογή του θα ήθελα να μου κάνετε τις πρώτες σας κρίσεις και να μου απαντούσατε αν το κόμμα σας έβγαινε στην κυβέρνηση τον καταργούσε ή όχι.

 
Ο Καλλικράτης είναι μια τυπική περίπτωση μεταρρύθμισης του αστικού κράτους, όπου η εκτίμηση του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα που θα είχε, επιβεβαιώθηκε πλήρως. Τι λέγαμε τότε; Ότι ο «Καλλικράτης» θα συνεχίσει την πορεία ερήμωσης του «Καποδίστρια» και ότι ακριβώς είναι αυτό το εργαλείο που θα βοηθήσει την κεντρική διοίκηση να συρρικνώσει τις κοινωνικές υποδομές και βήμα – βήμα άλλες να τις καταργήσει και άλλες να τις σπρώξει στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση. Ο «Καλλικράτης» δεν απέτυχε, επειδή συνέπεσε με την κρίση, όπως λένε όλοι τους για να δικαιολογήσουν τη στάση τους, ο «Καλλικράτης» πέτυχε και βοήθησε ώστε τα βάρη της κρίσης να τα πληρώσει ο λαός και με τοπική εξειδίκευση. Επομένως αν μια κυβέρνηση θα ήθελε να είναι πραγματικά φιλολαÏκή, θα έπρεπε να καταργήσει τον Καλλικράτη. Το ερώτημα είναι όλες αυτές οι αντιμνημονιακές, αριστερές, δημοκρατικές και δεν ξέρω τι κυβερνήσεις που θα προκύψουν θεωρητικά, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα τον καταργήσουν τον ΄Καλλικράτη΄΄; Ή θα τον επαναδιαπραγματευτούν δεν ξέρω με ποιον, γιατί βέβαια ο Καλλικράτης δεν επιβλήθηκε από το μνημόνιο.
 

Άσχετα αν για εσάς και την παράταξη σας ο χωροταξικός διαχωρισμός της Φωκίδας σε δύο δήμους είναι δευτερευούσης σημασίας θα ήθελα να μου πείτε αν βλέπετε ότι λειτουργεί και αν έχετε να αντιπροτείνετε κάτι διαφορετικό.
 
Είναι όντως δευτερεύουσας σημασίας με την έννοια ότι ο ΄΄ Καλλικράτης΄΄ δεν είναι αντιλαϊκός γιατί συνένωσε μικρότερους δήμους σε μεγαλύτερους. Απλά η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποιήσης στην τοπική διοίκηση που προώθησε ή καλύτερα επιτάχυνε, απαιτούσε μεγαλύτερους δήμους που θα έχουν αντικειμενικά και μεγαλύτερα φιλέτα να παραδώσουν στο επιχειρηματίες. Ε, σε αυτή βάση λέμε ότι για τα συμφέροντα του κεφαλαίου λειτούργησε και λειτουργεί μια χαρά. Όσο για τον λαό αν του στερούν παροχές, κοινωνική πρόνοια, αν πληρώνει χαράτσια φόρους, τέλη, νερό, μικρή σημασία έχει γι αυτόν αν το κάνει στο Δήμο Δελφών ή στο Δήμο Δωρίδας. Λαός κι εμείς, λαός κι αυτοί!!!
 

Πολλές φορές σας έχω ακούσει να ισχυρίζεστε ότι δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο αν δεν αλλάξουν και οι πολιτικοί συσχετισμοί σε γενικότερο επίπεδο. Θα ήθελα να μου εξηγήσετε λίγο τη θέση σας και σε συνάρτηση με αυτό γιατί κάποιος να σας ψηφίσει με δεδομένο ότι οι συσχετισμοί στην παρούσα φάση δεν αλλάζουν.
     
     Πρώτα από όλα εμείς δεν λέμε ότι δεν θα έρθει ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο γενικά. Λέμε       ότι σε συνθήκες καπιταλιστικής εξουσίας, όποια ανάπτυξη και να έρθει θα είναι προς όφελος    των κερδών της ολιγαρχίας του πλούτου. Μπορεί ας πούμε να αναπτυχθεί τουριστικά ο νομός και από αυτή την ανάπτυξη να κερδίσουν τρεις τέσσερις μεγαλοξενοδόχοι ενώ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να φυτοζωούν με 200-300 Ε μισθό, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου να κλείνουν και η ανεργία να αυξάνεται.
. Δεύτερον δεν είναι θέμα γενικά πολιτικών συσχετισμών. Είναι θέμα του ποιος έχει την εξουσία. Και αυτή τη στιγμή την εξουσία την έχουν τα μονοπώλια.
Κρίνεται σε αυτές τις εκλογές το ζήτημα της εξουσίας; ¨Όχι. Αυτό όμως που κρίνεται είναι: Θα εμπιστευτεί ο λαός για άλλη μια φορά τις δυνάμεις που ακριβώς εξυπηρέτησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων, θα εμπιστευτεί δυνάμεις που στα λόγια υπόσχονται ανατροπές στην πράξη όμως πάλι την ίδια πολιτική θα ακολουθήσουν; ¨Η θα ενισχύσει με την ψήφο του την μόνη δύναμη, το ΚΚΕ και την Λαϊκή Συσπείρωση που την δύναμη που θα τους δώσει ο λαός θα την χρησιμοποιήσουν για την ενίσχυση της εργατικής –λαικής αντιπολίτευσης στην εξουσία των μονοπωλίων; Που θα χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει μια άλλη ελπιδοφόρα προοπτική για τον λαό, ώστε να γίνει αυτός κύριος του πλούτου που παράγει;
Να το πούμε αλλιώς. Στις εκλογές του 2012 το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ μειώθηκε σημαντικά ενώ αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση με 27%. Το κίνημα ενισχύθηκε ή υποχώρησε; Φοβηθήκαν και κάναν πίσω στην επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίων του λαού ή ίσα ίσα έγιναν ακόμα πιο άγριοι και επιθετικοί; Μήπως λοιπόν έχει έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσει ο λαός το όπλο της ψήφου με διαφορετικό τρόπο, και να ψηφίσει με διαφορετικό κριτήριο;
 

« Όσο για κάποιους που αυτοανακηρύσσονται ως «αριστεροί» σε ΟΛΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ αμαυρώνοντας την ιστορία των προγόνων τους, τους παραδίδουμε στην κρίση των δημοτών.»

 

– Πριν από μερικές ημέρες ο κος Φουσέκης παραιτήθηκε από το δήμο Δελφών. Θα ήθελα να μου κρίνετε συνολικά το έργο του και ως δήμαρχος και ως νομάρχης, μιας και εσείς την προηγούμενη τετραετία διατελέσατε νομαρχιακός σύμβουλος.
 
    Σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις εμείς κρίνουμε τον κάθε αιρετό με βάση την πολιτική που άσκησε, την πολιτική που υπηρέτησε και σε αυτό το επίπεδο του δίνουμε συγχαρητήρια!!! Συγχαρητήρια γιατί ήταν πάντα παρών υλοποιώντας τις επιλογές της συγκυβέρνησης, αρνούμενος τις προτάσεις μας για απειθαρχεία στη μερική απασχόληση, στο κλείσιμο υπηρεσιών. Ήταν παρών και στις διευκολύνσεις στους μεγαλοεργοδότες της περιοχής καθώς και στους μεγαλοεργολάβους. Πάντα απών από τους αγώνες του λαού, αρνούμενος να αγωνιστεί για την κατάργηση σχολείων, την κατάργηση του Κ.Υ. Ιτέας, αρνούμενος τη μείωση των υπέρογκων Δημοτικών Τελών, την επανασύνδεση του ρεύματος σε ανήμπορους συμπολίτες μας με τη δικαιολογία «θα κηρυχτώ έκπτωτος». Όλα ή σχεδόν όλα τα έργα ήταν έργα βιτρίνας ή έργα χωρίς αντίκρισμα. Για παράδειγμα τα έργα στο Συνοικισμό που προφανώς ομορφαίνουν την περιοχή όμως ποιοι θα βλέπουν ή γεύονται την ομορφιά παρά μόνο ο εργολάβος! Γιατί οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι δυστυχισμένοι το μόνο που μπορούν να δούν είναι η μαύρη η φτώχεια τους.(όπως και σε όλο το Δήμο). Κοντά του δε είχε όλους τους συμβούλους του που σήμερα παρελαύνουν ως ανεξάρτητοι στα ψηφοδέλτια της συγκυβέρνησης με όποιο όνομα κι αν έχουν αυτά!!!          
 
-Θα ήθελα μια πρώτη κρίση σας για το νέο , μεταβατικό, δήμαρχο Δελφών , τον κο Μανανά.
 
          Την ίδια πολιτική εξυπηρετεί με αυτή της δημοτικής αρχής την οποία όλα αυτά τα χρόνια πιστά και με πάθος υπηρέτησε. Γιατί θα έπρεπε να είναι διαφορετική;
 

– Από το χώρο της νυν πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης ξεπήδησαν δύο υποψήφιοι, οι κκ Ταγκαλής και Παναγιωτόπουλος. Θα ήθελα την κρίση σας και για τα δύο αυτά πρόσωπα
.
 
        Δε θα σταθούμε σε προσωπικό επίπεδο, όπως κάνουν άλλοι συνδυασμοί που μη έχοντας να προτείνουν διαφορετική πολιτική τα «ρίχνουν» στους αντιπάλους τους. Κατ΄ αρχάς να πούμε ότι και οι δύο είναι δοκιμασμένα στελέχη της προηγούμενης δημοτικής αρχής που από το ολόιδιο μετερίζι έδωσαν τις ίδιες «μάχες» με το Δήμαρχο άρα χρεώνονται και την πολιτική του. Συνοδεύονται δε από αρκετές δεκάδες συμβούλους που όλοι γνωρίζουμε με τι τρόπους και μεθόδους τους ενέταξαν στα ψηφοδέλτιά τους. Για αυτούς που εντάχθηκαν, να τους προειδοποιήσουμε ότι έχουν εξασφαλισμένη την οργή των δημοτών επειδή από όποια θέση και εάν εκλεγούν θα υπηρετήσουν πιστά την πολιτική του Καλλικράτη, το μάζεμα των φόρων, το παραπέρα τσάκισμα της ζωής του λαού. «Είναι, μας λένε, οι περισσότεροι τουλάχιστον, νέοι και άφθαρτοι άρα κάτι καλό να περιμένουμε». Νέοι !!!!! και ακολουθούν την παμπάλαια πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων όπως αυτή εκφράστηκε τα τελευταία 40 τουλάχιστον χρόνια; Όσο για κάποιους που αυτοανακηρύσσονται ως «αριστεροί» σε ΟΛΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ αμαυρώνοντας την ιστορία των προγόνων τους, τους παραδίδουμε στην κρίση των δημοτών.
 

-Το ΠΑΣΟΚ και σε τοπικό επίπεδο δείχνει να σπάει σε πολλά κομμάτια και να διασκορπίζετε κυρίως στους κκ Ταγκαλή , Παναγιωτόπουλο και δευτερευόντως στον κο Μέγκο. Δεν είδαμε όμως σημαντικά στελέχη να μετακομίζουν στη Λαϊκή Συσπείρωση, αν κάνω λάθος διορθώστε με. Γιατί συμβαίνει αυτό;
 
     Το πάντρεμα των δύο παραπάνω με στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, που απέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι πιστοί οπαδοί αυτής της ίδιας και απαράλλακτης πολιτικής δε δείχνει ακριβώς ότι ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και το βράδυ της Κυριακής θα πιστωθούν στα ποσοστά της!!   Τώρα αν καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτό (νέα επώδυνα μέτρα μιας και ο λαός υπερψήφισε αυτή την πολιτική) ας εγκληματήσει (με την ψήφο του) και σε βάρος του εαυτού του και σε βάρος των παιδιών του. Είναι τραγικές φιγούρες κατά την άποψη μου όλοι αυτοί με τα φορτωμένα βιογραφικά ωσάν να πάνε να γίνουν μάνατζερ σε πολυεθνική. Ακόμη και τις προσωπικές τους δραστηριότητες βγάζουν στο κουρμπέτι για μια θέση. Στο Σύριζα ήδη έχει μετακομίσει ένα μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ, κυρίως συνδικαλιστές (που βάζανε πλάτη στις μειώσεις μισθών-συντάξεων, στη μερική απασχόληση), που υμνούσαν την ανταγωνιστικότητα, που έσκιζαν τα ιμάτιά τους για την ΕΕ, που συνδιαλέγονταν με τους κηφήνες (Τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομήχανους) και που σήμερα κάνουν πασαρέλα όπου υπάρχει κινητοποίηση, φορώντας την προβιά του βουλευτή του Σύριζα. Παραδείγματα πολλά!!!!. Ακόμη και στην περιοχή μας είτε με περιφερόμενους βολευτές, είτε με υποψήφιους!!! (…και ο νοών νοείτω). Όλους αυτούς ειδικά αυτούς τους καιρούς τους χαρίζουμε στο σύστημα που πρόθυμα υπηρετούν.
    Εμείς θέλουμε δίπλα μας, κοντά μας όλους αυτούς τους απλούς ανθρώπους του λαού, που αηδιασμένοι από τα αλισβερίσια σε τοπικό επίπεδο, τσαντισμένοι από την πολιτική που τους έριξε στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, θυμωμένοι για τα λάθη που έκαναν στις προηγούμενες εκλογές έχουν ανάγκη να βρουν απάγκιο για να στεγάσουν τις ελπίδες τους. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε αυτούς τους συμπολίτες μας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ και τους καλούμε να συμπορευτούν με τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ.       

                                                                                                          

 
«Ο πλούτος να είναι ιδιοκτησία αυτού που τον παράγει»

 
-Συχνά έρχεστε σε αντιπαράθεση με την παράταξη του κου Μέγκου , ιδίως για τα μεταλλεία. Πρώτα από όλα θα ήθελε να μου διευκρινίσετε ποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς επιθυμείτε για τον ορυκτό πλούτο.
 
   Το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς που επιθυμούμε για όλες τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς που επιθυμούμε για όλο τον πλούτο που παράγεται από τα χέρια και το μυαλό των εργαζομένων αυτής της χώρας. Ο πλούτος πρέπει να είναι ιδιοκτησία αυτού που τον παράγει. Χωρίς τους εργαζόμενους του μεταλλείου ο βωξίτης θα παρέμενε εκεί που τον έβαλε η φύση. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Σεγδιτσιώτες και οι Κολοβατιανοί (κυρίως) με τα προσωπικά, δικά τους εργαλεία, κάνανε την εταιρεία 4η εξορυκτική βιομηχανία στον κόσμο. Χωρίς τον Ηλιόπουλο, που το μόνο που τον αφορά είναι τα κέρδη του, όπως και κάθε καπιταλιστή, η παραγωγή θα μπορούσε να οργανωθεί ώστε να καλύψει πραγματικά τις λακές ανάγκες, ενταγμένη σε έναν κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Μιας οικονομίας που τα κλειδιά της τα κρατάει ο λαός που βρίσκεται στην εξουσία. Τότε πραγματικά θα διασφαλίζονταν και όλοι οι απαραίτητοι περιβαλλοντικοί όροι, οι όροι εργασιακής ασφάλειας, τα δικαιώματα των εργαζόμενων κτλ. Μας λένε οι Συριζαίοι ότι αυτά που λέμε είναι για τη Δευτέρα παρουσία(!!!), αυτά που λένε αυτοί περί ελέγχου (από ιδιώτες μάλιστα) μήπως είναι ανέκδοτο;;;;
 
– Η θέση σας για κοινωνικοποίηση των μεταλλείων είναι ρεαλιστική στις υπάρχουσες συνθήκες; Ρωτώ με δεδομένο ότι ζούμε την παντοκρατορία των αγορών και της άκρατης ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
 
   Η θέση μας για την κοινωνικοποίηση των μεταλλείων είναι θέση που συμπεριλαμβάνεται στην θέση για την κοινωνικοποίηση όλων των επιχειρηματικών μονοπωλιακών ομίλων και μόνο τότε έχει νόημα φιλολαïκό. Αν την κοινωνικοποίηση των μεταλλείων την δεις ξεκομμένα από το ποια εξουσία θα το κάνει αυτό εμείς λέμε η λαÏκή εξουσία, τότε απλά μιλάς για διαχείριση που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου. Για παράδειγμα έχουμε εμπειρία από τέτοιες ψευδεπίγραφες κοινωνικοποιήσεις εταιρειών-θυμηθείτε τις προβληματικές την δεκαετία του 80. Δήθεν τις κοινωνικοποιήσαμε, πληρώσαμε τα χρέη τους και τις γυρίσαμε στους ιδιώτες για να συνεχίσουν να βγάζουν κέρδη από αυτές. Το ίδιο γίνεται σήμερα με τις τράπεζες. Θεωρητικά με την ανακεφαλαιοποίσή τους, το κράτος παίρνει τις μετοχές τους. Ποια είναι η προοπτική; Μόλις ξεπεραστεί η κρίση θα ξαναγυρίσουν στα χέρια των ιδιωτών αφού θα τις έχουμε πληρώσει με το αίμα μας. Τέτοιες κοινωνικοποιήσεις είναι στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που στην ουσία προτείνουν μια πολιτική που θα διασώσει την εξουσία του κεφαλαίου. Μας λένε οι Συριζαίοι ότι αυτά που λέμε εμείς είναι για τη Δευτέρα παρουσία(!!!), αυτά που λένε αυτοί περί ελέγχου (από ιδιώτες μάλιστα) μήπως είναι ανέκδοτο;;;; Τι ποιο ρεαλιστικό από τον ελέγχεις εσύ τον πλούτο που εσύ παράγεις!
 
– Για τις επιφανειακές εξορύξεις ποια είναι η θέση σας ; Ρωτώ γιατί αν έχω καταλάβει καλά για εσάς είναι δευτερεύον ζήτημα με πρωτεύον το ιδιοκτησιακό που όμως υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να αλλάξει. Αλήθεια για εσάς είναι σημαντική η προστασία του περιβάλλοντος ; Μιας και μιλάμε για τις εταιρίες εξορύξεων θα ήθελα να σας ρωτήσω πως μπορεί - και αν εν τέλει μπορεί- να τερματιστεί αυτή η διαπλοκή μεταξύ οικονομικής και πολιτικής εξουσίας
 
 Θα δώσουμε μάχες μαζί με τους εργαζόμενους του μεταλλείου και τους κατοίκους των περιοχών που θίγονται από επιφ. Εξορύξεις τόσο μέσα στο Δημ. Συμβούλιο, τόσο μέσα στη Βουλή και στην Ευρωβουλή με τους βουλευτές του ΚΚΕ, όσο και έξω στην κοινωνία, σε συμπόρευση με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτό εξ άλλου δεν κάναμε όλα αυτά τα χρόνια για την Αποστολιά, τα Κοκκινάρια, το Βλαχοθανάση, την Αλεφάντω!! Ας καταλάβει πάντως ο κάθε πολίτης ότι προστασία περιβάλλοντος σε καθεστώς κυριαρχίας των μονοπωλίων είναι οι αυταπάτες που σκορπά ο Σύριζα για άγρα ψήφων. Περιβάλλον μπορεί να υπάρξει μόνο όταν την εξουσία θα την έχουν αυτοί που θα το σέβονται και θα το έχουν ανάγκη. Που δε θα μπορούν να πάρουν τις οικογένειές τους για άλλους τόπους μακρινούς και ονειρεμένους. Η δε διαπλοκή είναι άρρηκτα δεμένη με το σύστημα, είναι προϊόν του.
 
-Ποιον θα στηρίξετε στο β’ γύρο των εκλογών, αν η Λαϊκή Συσπείρωση δεν έρθει στις δύο πρώτες θέσεις;
 
Μα φυσικά τη Λαϊκή Συσπείρωση. Θα εκφράσουμε την καταδίκη του όποιου διπολισμού υπάρξει ρίχνοντας στην κάλπη ψηφοδέλτια της παράταξης ή του ΚΚΕ. Αλλά γιατί να μη περάσουμε εμείς στο β΄ γύρο με δεδομένη την αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της;
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…