Home Δήμος Δελφών Από την προεκλογική «καραμέλα» στην ανάγκη ενιαίου σχεδίου δράσης
Δήμος Δελφών - 1 Μαΐου, 2014

Από την προεκλογική «καραμέλα» στην ανάγκη ενιαίου σχεδίου δράσης


Παρέμβαση του υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με το συνδυασμό «Ενωτική Πορεία Ελπίδας και Ανάπτυξης» με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Παναγιώτη Ταγκαλή κ. Βασίλη Καραγιάννη

Μεγάλη συζήτηση γίνεται σε κάθε προεκλογική περίοδο για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου Δελφών. Είναι θέμα «πιασάρικο», όπως λέμε εκλαϊκευμένα και πουλάει εκλογικά. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, αρκετά πιο ειδικοί και καταρτισμένοι από εμένα, αλλά οι εκλογές είναι και μια καθαρή ευκαιρία για κατάθεση απόψεων και αντιπαράθεση επ’ αυτών.
Η τουριστική ανάδειξη της περιοχής και ο προτεινόμενος τρόπος που αυτή μπορεί να γίνει, σαφώς και πρέπει να εξεταστεί από κάθε δημότη, ώστε να καθίστανται διακριτές οι μεγαλοστομίες και οι αμετροέπειες από τις προτάσεις που πατάνε σε πραγματικές δράσεις, εφαρμόσιμες και υλοποιήσιμες και είναι εφικτές για τις δυνατότητες (σε πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό) του δήμου Δελφών.
Το μέγα ερώτημα που μπαίνει είναι αν μια περιοχή με τόσο μεγάλη γεωγραφική, φυσική και κοινωνική ανισορροπία μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά ισόρροπα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο δήμος Δελφών είναι 10ος σ’ έκταση σε επίπεδο χώρας.
Ο καλλικράτης πέρα από τα αρνητικά που πανθομολογούμενως έχει δημιουργήσει, μας συνέδεσε με μια περιοχή παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος που εκατομμύρια άνθρωποι ξεκινούν από άκρη σε άκρη της γης για να δουν από κοντά. Οι Δελφοί, τόσο ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο, όσο και η ευρύτερη περιοχή, δεν μπορούν παρά να είναι η «κορωνίδα» του όποιου τουριστικού προγράμματος θέλουμε να εκπονήσουμε. Εκεί έχουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα «γιατί δεν μπορούμε να κρατήσουμε κόσμο στην περιοχή και στο δήμο;» Οι στοχεύσεις μας πρέπει να είναι προσηλωμένες στην κατεύθυνση αυτή και φυσικά  μια Δημοτική Αρχή Δήμου Δελφών οφείλει να άρει αυτό το πρόβλημα.
Ένας δήμος με τόσο σπάνιο φυσικό κάλος δεν είναι δυνατόν να μη μπορεί να διεκδικήσει έστω και ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι της τουριστικής πίτας. Ο δήμος Δελφών τα έχει όλα. Μοναστήρια. Θα μπορούσε να έχει πολύ μεγάλη άνθιση ο θρησκευτικός τουρισμός. Βουνά. Γκιώνα, Παρνασσός, Βαρδούσια, ένα τέλειο τρίγωνο. Θα μπορούσαμε να μπούμε δυναμικά στο χειμερινό τουρισμό. Θάλασσα. Πεντακάθαρα γαλανά νερά, σε μια ενιαία παραλιακή ζώνη με τέσσερις Γαλάζιες Σημαίες.  Εδώ όμως θα πρέπει να παραδεχθούμε τη μεγάλη αδυναμία της περιοχής μας, καθώς χρειάζονται σοβαρές παρεμβάσεις οι περισσότερες παραλίες του δήμου, ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν μεγαλύτερο αριθμό λουόμενων. Πανέμορφα τοπία και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Και όμως, αυτή η περιοχή που θα έπρεπε να σφύζει από ζωή, υποφέρει από την ανεργία και την ανέχεια. Κάτι λοιπόν δεν γίνεται καλά. Ή κάτι πρέπει να γίνει διαφορετικά. Μπορούν οι εκθέσεις στο εξωτερικό να μας σώσουν; Κατηγορηματικά «όχι». Οι διεθνείς εκθέσεις είναι ένα επιπρόσθετο εργαλείο που μπορεί να λειτουργήσει με μετριοπάθεια σε ένα συνολικό σύμπλεγμα πρωτοβουλιών που θα περιλαμβάνονται σε ένα ενιαίο σχέδιο δράσης. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από ένα δήμο. Δεν είναι τυχαίο ότι με το σκέλος της τουριστικής προβολής και ανάδειξης περιοχών ως τουριστικών προορισμών είναι επιφορτισμένες οι περιφέρειες. Εξυπακούεται λοιπόν, ότι η Περιφερειακή Αρχή της Περιφέρειας Στερεάς είναι αυτή που έχει τον πρώτο λόγο. Κάθε δήμος οφείλει να εκπονήσει το δικό του πρόγραμμα ρίχνοντας βάρος στους βασικούς του στόχους, επιβοηθητικά στο σχέδιο δράσης της περιφέρειας. Δεκαετίες πριν, όταν οι αγελάδες ήταν παχιές και το χρήμα έρεε άφθονο είχαμε συνηθίσει να πέφτουν χοντρά πακέτα σε φιέστες, εκτυπώσεις και επισκέψεις σε σχεδόν όλες τις εκθέσεις, από τις μεγάλες που άξιζε τον κόπο η παρουσία μας, μέχρι κάποιες «παγκοσμίως άγνωστες» που έδιναν μια καλή ευκαιρία για βόλτα. Όταν η οικονομική πραγματικότητα άλλαξε δραματικά περιοριστήκαμε σε  προγραμματάκια μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ που μοιράζονται σε ανωφελείς ή μικρής ωφέλειας δράσεις, οι οποίες έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι δεν μας φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και φυσικά, αυτό δεν είναι απόδειξη των τελευταίων χρόνων, αλλά διαπίστωση αρκετών δεκαετιών.
Για την τουριστική ανάδειξη μιας περιοχής δεν χρειάζεται να γίνεται διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε δεκάδες πανηγύρια και ακριβά ταξίδια, ούτε σε πολυτελείς πολύχρωμες εκδόσεις. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις, οι οποίες μάλιστα μπορούν να τεθούν και κάτω από την «ομπρέλα» ενός νέου θεσμού. Ούτε σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουν ένα έντυπο στα χέρια τους οι επισκέπτες της περιοχής μας. Όλα θέλουν μέτρο και  στοχευμένο σχέδιο δράσης. Χρειάζεται όραμα και όρεξη για δουλειά. Τρανά παραδείγματα η θεσμοθέτηση του Στοιχειού της Χάρμαινας στην Άμφισσα, η αναβίωση του Αλευρωμουτζουρώματος στο Γαλαξίδι, ο Μύλος των ξωτικών στα Τρίκαλα που είχε ένα εκατομμύριο επισκέπτες κ.α.π. είναι πρωτοβουλίες που θεσμοθετήθηκαν,  υλοποιήθηκαν και πέτυχαν. Δράσεις που χρειάζονται ελάχιστα χρήματα και φέρνουν στις περιοχές τους πάρα πολύ κόσμο.  Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ανάλογες κινήσεις, σοβαρά, μετρημένα και μεθοδευμένα.
Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε το μεγάλο ζήτημα της εξόρυξης βωξίτη και κατά πόσο μπορεί να συνυπάρξει με τον τουρισμό. Από το Βαγονέτο έχουμε δει ότι μια παλιά στοά μπορεί ν’ αξιοποιηθεί και να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών. Στη Γαλλία βλέπουμε «δίπλα» σε στοά να υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία και να μην ενοχλείται κανένας, αφού η μόνη ζημία που έχει γίνει είναι ένα άνοιγμα που φαίνεται ως φυσική σπηλιά. Εδώ θα μπορούσαμε να μην έχουμε σοβαρά θέματα με τις εξορύξεις. Αυτό προϋποθέτει ότι αφενός θα γίνει σωστός χωροταξικός σχεδιασμός, ώστε η δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής να μην εμποδίζει την ανάπτυξη του τριτογενούς, αφετέρου το κράτος και οι υπηρεσίες του πρέπει να λειτουργούν άψογα. Όλα αυτά βέβαια πρέπει να τα εννοούμε και κυρίως να τα «θυμόμαστε» και να τα προσπαθούμε μετεκλογικά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…