Home Δήμος Δελφών Απόν το στοιχείο του νέου
Δήμος Δελφών - 6 Μαρτίου, 2019

Απόν το στοιχείο του νέου

Από την έντυπη έκδοση

 Σαν σκέτο από γιουβέτσι μοιάζουν οι εκλογές στο Δήμο Δελφών που αποπνέουν μιζέρια, δίχως να περιλαμβάνουν το στοιχείο του νέου που θα μπορούσε να εμπνεύσει το εκλογικό σώμα για αλλαγή και να αποτελέσει ελπιδοφόρο μήνυμα.

 

Δοκιμασμένη συνταγή

 

Το Μάιο του 2019, αν δεν προκύψει και κάποια άλλη παράταξη στην πορεία, που πρακτικά δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο, οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στις παρατάξεις των κ. Θανάση Παναγιωτόπουλου, Παναγιώτη Ταγκαλή, Πολίτες στο Προσκήνιο Παναγιώτη Μέγκου, Λαϊκή Συσπείρωση Στάθη Λεοντίου και Δελφική Δημοκρατία Γιώργου Δρακάκη. Όλες αυτές οι παρατάξεις δοκιμάστηκαν και το 2014 με τα γνωστά αποτελέσματα, ενώ κάποιες από αυτές έχουν κι άλλες εκλογικές αναμετρήσεις στο ενεργητικό τους. Καμιά λοιπόν δεν έχει να προσθέσει το κάτι παραπάνω, στοιχείο απαραίτητο στις εκλογές.

Τι άλλαξε

Στην παράταξη του Δημάρχου κ. Παναγιωτόπουλου δε γνωρίζουμε να έχουν αλλάξει τα βασικά χαρακτηριστικά της, όπως όνομα, σήμα, ιδεολογικό στίγμα, πρόγραμμα. Το μόνο που είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα είναι τα πρόσωπα και αυτό για δυο λόγους:

Ο ένας αφορά την ποιότητα του αυτοδιοικητικού προσωπικού με το οποίο επέλεξε να συνεργαστεί την προηγούμενη φορά ο κ. Παναγιωτόπουλος, η οποία ήταν λίαν επιεικώς κάτω του μετρίου και

ο δεύτερος, γιατί στο πέρασμα του χρόνου έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του να τον εγκαταλείψουν οι συνεργάτες του.

Σήμερα, εκτός από τους έξι αντιδημάρχους του και τους δημοτικούς σύμβούλους κ. Αλέξανδρο Κυριακίδη και τον κ. Μπάμπη Παναγιωτόπουλο, μάλλον δεν τον ακολουθεί κανένας άλλος από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους. Φυσικά και ο ίδιος έχει αντιληφθεί ότι η παράταξή του ως προς τα πρόσωπα θέλει ριζική ανανέωση, την οποία και επιδιώκει, αν και μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα κατορθωτό, αφού αναγκάζεται με «μεταγραφές» από τα τοπικά να καλύψει το κεντρικό του ψηφοδέλτιο.

Η συγκεκριμένη παράταξη έχει χάσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα του νέου και άφθαρτου, καθώς ο κόσμος της περιοχής έχει πλέον γνώση για το τι ακριβώς σημαίνει «διοίκηση» ,πως την αντιλαμβάνονται, πως την υπηρετούν και που σκοπεύουν.

 

Στην παράταξη του κ. Παναγιώτη Ταγκαλή άλλαξαν όλα τα δευτερεύοντα στοιχεία, όπως όνομα και σήμα. Καταγράφεται και μια ανανέωση προσώπων σε ικανοποιητικό βαθμό, χωρίς όμως να αλλάζει η βασική ομάδα.  Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας μας, σε διπλανή σελίδα θα διαβάσετε την πρόκληση του κ. Παναγιωτόπουλου προς τον κ. Ταγκαλή και τον κ. Μανανά με αφορμή νομική εμπλοκή που αφορά το δεύτερο στην υπόθεση των Καστελίων. Ο π.Δήμαρχος Γραβιάς δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος για την ομάδα, αλλά ο βασικότερος συνεργάτης του κ. Ταγκαλή, ο άνθρωπος που ενδεχομένως να αναλάμβανε την παράταξη, αν ο ίδιος δεν έβαζε υποψηφιότητα.

Για τη διοίκηση του κ. Ταγκαλή δεν μπορούμε να πούμε τίποτε, αφού δεν έχει δοκιμαστεί. Ως αντιδήμαρχος του κ. Φουσέκη την περίοδο 2011-2014 τα πήγε αρκετά καλά, με όσα θέματα του ανατέθηκαν τα οποία έφερε εις πέρας. Με τη στάση και τις τοποθετήσεις τους στα Δημοτικά Συμβούλια είναι σαφές ότι πλασάρονται ως συνεχιστές του π. Δημάρχου, καθώς είναι η παράταξη που απαντά πάντα στις προκλήσεις και τις κατηγορίες για την «προηγούμενη Δημοτική Αρχή», επιβεβαιώνοντας πλήρως όσους την προηγούμενη θητεία τους χρέωναν τον πρώην Δήμαρχο.

Σε επίπεδο αλλαγών μένει να δούμε πόσο εκτεταμένη είναι η ανανέωση του ψηφοδελτίου και σε ποιο βαθμό είναι όντως ανεξάρτητο, όπως το αυτοπροσδιορίζουν τα στελέχη του, ώστε να εκτιμήσουν αν πράγματι έχει να προσθέσει κάτι επιπλέον σε σχέση με την προηγούμενη κάθοδό της.

 

Η παράταξη Πολίτες στο Προσκήνιο κατεβαίνει για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Μέγκο. Στην πρώτη εμφάνισή της κατέφερε να εκλέξει μόνο ένα σύμβουλο, ενώ στις εκλογές του 2014 αν και υποστηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στην πιο ανοδική του φάση, δεν κατάφερε και θεαματικά αποτελέσματα. Σήμερα έχει τρεις δημοτικούς συμβούλους και κατεβαίνει εκ νέου αυτοδύναμη και χωρίς συνεργασία, παρότι δέχθηκαν προτάσεις. Από το 2014 έχει αλλάξει μόνο η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θεωρεί τη συγκεκριμένη δημοτική παράταξη ως τον βασικό του αντίπαλο.

Η παράταξη αυτή στρέφει το ενδιαφέρον της κυρίως σε θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, ενώ έχει ήδη καταγγείλει σοβαρά θέματα που αφορούν διαρροή λυμάτων στη θάλασσα, τόσο στο Γαλαξίδι, όσο και στην Ιτέα, ενώ ακόμη και το θέμα του έργου στα Καστέλια είναι αποκάλυψη στελέχους της.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η επίσημη παράταξη του ΚΚΕ και η μοναδική που έχει μια σημαντική αλλαγή. Ο κ. Γιώργος Ιωσηφίδης που ηγήθηκε το 2010 και το 2014 μετακομίζει στην περιφέρεια και τα ηνία ανέλαβε ο κ. Στάθης Λεοντίου, πολιτικός μηχανικός και υπάλληλος της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση μένει πιστή στις αρχές της εκφράζοντας το ΚΚΕ. Είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένη σε θέματα κοινωνικά και εργασιακά. Κατά την παρούσα θητεία η συγκεκριμένη παράταξη επεφύλαξε δυο εκπλήξεις, η μια ήταν η άρνησή της στο πάρκο για ζωόφιλους, στο οικόπεδο του δήμου στην οδό Καραμανλή και η δεύτερη το πάθος με το οποίο αντιστάθηκε στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που επέβαλε η Δημοτική Αρχή.

 

Δελφική Δημοκρατία είναι το όνομα της παράταξης με την οποία θα πορευτεί ο κ. Γιώργος Δρακάκης στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Στην παρούσα προεκλογική περίοδο μας εξέπληξε η συνεργασία του με την π.Αντιδήμαρχο κ. Λιάνα Πιλάλα Τσακίρη. Ο κ. Δρακάκης με τις αντιδράσεις του ανεβάζει πολλές φορές τους τόνους στο Δημοτικό Συμβούλιο και πυκνά δημιουργεί κλίμα έντασης. Από τα θέματα στα οποία ξεχώρισε είναι η θέση του για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο καθώς υποστήριξε με σθένος την ύπαρξη ενός και μόνο νομικού προσώπου για τη διαχείριση των λιμενικών εγκαταστάσεων Ιτέας και Γαλαξιδίου.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μελών και φίλων του Παραρτήματος Φωκίδας της Ε.Α.Ε.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μελών και φίλων διοργανώνει το Παράρτημα Φωκίδας της Ελληνικής …