Home Πολιτισμός Απάντηση Στέλιου Σχοινά στον Π. Ταγκαλή για τον βιολογικό της Ιτεας
Πολιτισμός - 21 Απριλίου, 2016

Απάντηση Στέλιου Σχοινά στον Π. Ταγκαλή για τον βιολογικό της Ιτεας

 

Στέλιος Σχοινάς

Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Καραϊσκάκη 103

Ιτέα

Κατασκευαστής του έργου «Μελέτη-Κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού Ιτέας»

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον κ. Δήμαρχο Δελφών

και προς όλους του Δημοτικούς Συμβούλους

Φτάνει ποια η ανεύθυνη διάθεση εκατομμυρίων ευρώ,  για έργα που δεν υπάρχει ούτε ίχνος ελπίδας,  επίτευξης του σκοπού που διατίθενται.

Κατά την διάρκεια κατασκευής του Βιολογικού Καθαρισμού Ιτέας, πριν τριάντα περίπου χρόνια,  αν οι διοικητικές και δικαστικές Αρχές, εξαπατημένες από την ανεύθυνη διοίκηση,  απέδιδαν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, είναι βέβαιο ότι οι τοπικοί Άρχοντες θα είχαν πολύ προβληματιστεί και θα ήταν πολύ προσεκτικότεροι στα αντίστοιχα έργα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών που ακολούθησαν (Κίρρας, Άμφισσας, Δελφών, Γαλαξιδίου, Ερατεινής, Λιδορικίου κλπ).

Εξ αιτίας του αποχετευτικού και του βιολογικού καθαρισμού Ιτέας η χώρα μας καταδικάστηκε ΔΥΟ φορές για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

**********************

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ, ΣΤΟΝ Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΑΓΚΑΛΗ,  ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΙΤΕΑΣ

Το δημοσίευμα ασχολείται με τον κίνδυνο απένταξης του έργου:

«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ»

«Επιβάλλεται δημόσια συζήτηση σχετική με το θέμα, για να δοθεί η δυνατότητα, σε όλους μας και κυρίως στους δημότες, να αντιληφθούν τι ακριβώς συμβαίνει, με το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα,  που άπτεται της δημόσιας υγείας και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Η σοβαρότητα με την οποία λειτουργεί ο κάθε Δήμος και ειδικότερα ο ιστορικός Δήμος Δελφών, αποτελεί προϋπόθεση χρηστής διοίκησης και σεβασμού των δημοτών προς τους άρχοντες που επέλεξαν να τους διοικήσουν.

Η ΔΙΑΓΕΙΑ δημιουργήθηκε για να ενημερώνονται οι πολίτες σχετικά με τις ενέργειες των Αρχόντων τους.

Κανείς δημόσιος άνδρας δεν έχει το δικαίωμα να αποκρύπτει ή να παραπληροφορεί τους πολίτες, επάνω στους οποίους Άρχει, για τα δημόσια θέματα που αφορούν τους ίδιους και την κοινωνία.

Οι βιολογικοί καθαρισμοί, είναι γνωστό και στο πλέον ανημέρωτο κάτοικο, επεξεργάζονται τα λύματα της πόλης και τα αποδίδουν καθαρά στο περιβάλλον.

Στην περίπτωση της Ιτέας, λόγω κάκιστης κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου, πολύ χαμηλής στεγανότητας βυθισμένο μέσα στο νερό της θάλασσας που διεισδύει στο υπέδαφος της, αντί για λύματα μεταφέρονται στον βιολογικό καθαρισμό τεράστιες ποσότητες θάλασσας, πολύ πέραν των επιτρεπόμενων μικρών ποσοστών.

Επειδή ο βιολογικός καθαρισμός δεν είναι εργοστάσιο αφαλάτωσης του θαλάσσιου ύδατος και έχει ως προορισμό  την επεξεργασία των λυμάτων και την απόδοσή τους καθαρών στο περιβάλλον, προκύπτει αυτονόητα ότι, ανεξάρτητα από την κατάσταση των μηχανικών μερών που τον απαρτίζουν, είναι αδύνατη η εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο κατασκευάστηκε, δηλαδή ο καθαρισμός των λυμάτων, με το δίκτυο αποχέτευσης, στην κυριολεξία κόσκινο, μέσα στο θαλασσινό νερό.

Επομένως είτε ενταχθεί το έργο αντικατάστασης κάποιων μηχανικών μερών του βιολογικού, είτε απενταχθεί, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, διότι τα αίτια βρίσκονται στο δίκτυο αποχέτευσης.

Θα συμβούλευα τον κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, ο οποίος εκτός από Δημοτικός Σύμβουλος, τυγχάνει και Πολιτικός Μηχανικός,  να μελετήσει πολύ καλά το πρόβλημα της Αποχέτευσης – Βιολογικού Καθαρισμού των Λυμάτων Ιτέας. Επιβάλλεται να το πράξει.

Εάν το είχε μελετήσει, τουλάχιστον θα έδινε απαντήσεις στο τεχνικό πρόβλημα που αιωρείται εδώ και τριάντα χρόνια και δεν θα περιορίζονταν στην απένταξη ή όχι του έργου «βελτίωσης» των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού.

Θα πληροφορούσε του δημότες για τους τεχνικούς λόγους που η πραγματοποίηση του έργου θα εξάλειφε την αιτία του προβλήματος της διείσδυσης τεράστιων ποσοτήτων θάλασσας στο δίκτυο αποχέτευσης, απαγορεύοντας την επεξεργασία των λυμάτων.

Εάν καταφέρει να το αποδείξει τεχνικά, πρέπει, ταυτόχρονα, να ενημερώσει και την διεθνή επιστημονική κοινότητα, ώστε να βελτιωθεί η σχετική διεθνής βιβλιογραφία.  

Απλά, φαίνεται, διαθέτει την αιρούμενη πληροφόρηση – παραπληροφόρηση για το Θέμα.

Όμως η άσκηση χρηστής διοίκησης αποκλείει την δικαιολογία ότι έτσι με πληροφόρησαν κάποιοι «αρμόδιοι», τα πίστεψα και τα δημοσιοποιώ.  Δηλαδή αν κακώς με πληροφόρησαν έχω την δικαιολογία ότι τους πίστεψα και εξαπατήθηκα.  

Οι δικαιολογίες αυτές μπορεί να θεωρούνται επαρκείς σε ενδεχόμενη δικαστική υπόθεση, δείχνουν, όμως, σοβαρότατη διοικητική αδυναμία, διότι, σύμφωνα με τους δημοκρατικούς θεσμούς, διοίκηση δεν ασκεί μόνον η εκλεγμένη δημοτική αρχή αλλά και η αντιπολίτευση που την ελέγχει.  

Όταν διοικείς πρέπει να έχεις την ικανότητα να βλέπεις το πραγματικό πρόβλημα, πέρα από τυπικότητες, αντιμετωπίζοντάς το,  με τα πολλά διοικητικά μέσα που ο νόμος σου παρέχει για να διοικήσεις.

Κύριε Δήμαρχε

Κύριε Ταγκαλή

Η κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας, δεν επιτρέπει, καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, με έργα και μελέτες που είναι αδύνατον να εκπληρώσουν τον αντικειμενικό σκοπό για τον οποίο ο πολίτης πλήρωσε από το υστέρημά του.

Προσκαλώ

Τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Ταγκαλή και όλους του Δημοτικούς Συμβούλους, να οργανώσουν δημόσια συζήτηση σχετική με το θέμα, για να δοθεί δυνατότητα, σε όλους μας και κυρίως στους δημότες, να αντιληφθούν τι ακριβώς συμβαίνει, με το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα,  που άπτεται της δημόσιας υγείας και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σημείωση

Τα γεγονότα αυτά κατάγγειλα καθ’ ον χρόνο κατασκεύαζα τον βιολογικό καθαρισμό αντίθετα από τα προσωπικά μου συμφέροντα, όπως αυτά υποστηρίζονταν από την διοίκηση,  ότι ο βιολογικός λειτουργεί άριστα.

Στους υπηρέτες του πελατειακού κράτους δεν άρεσε η δημοσιοποίηση του πραγματικού προβλήματος.

Με καταδίωξαν με μανία και σε τέτοιο σημείο που αναγκάσθηκα να προσφύγω, δύο φορές, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και τις δύο φορές η χώρα μας καταδικάστηκε για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιτέλους η κρίση που μας οδήγησαν οι πελατειακές μεθοδεύσεις σαράντα και πλέον χρόνων, ας γίνει αφορμή να σοβαρευτεί η διοίκηση, ξεκινώντας από τους δήμους που βρίσκονται πλησιέστερα στον πολίτη.

Αν τότε που κατασκευάζονταν ο βιολογικός καθαρισμός της Ιτέας, οι, κόντρα στα συμφέροντά μου, καταγγελίες μου, προς κάθε διοικητική και δικαστική Αρχή, απέδιδαν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, είναι βέβαιο ότι η τοπική Διοίκηση θα είχε πολύ προβληματιστεί και θα ήταν πολύ προσεκτικότερη στα αντίστοιχα έργα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών που ακολούθησαν (Κίρρας, Άμφισσας, Δελφών, Γαλαξιδίου, Ερατεινής, Λιδορικίου κλπ).  

Ιτέα 20 Απριλίου 2016

Με εκτίμηση

Στέλιος Σχοινάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…