Home Δήμος Δωρίδας Αντισταθμιστικά από τη χρήση των ταμιευτήρων του Μόρνου και του Ευήνου ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κωνσταντόπουλος
Δήμος Δωρίδας - 27 Ιουλίου, 2016

Αντισταθμιστικά από τη χρήση των ταμιευτήρων του Μόρνου και του Ευήνου ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κωνσταντόπουλος

 Συνεχίζεται και εντείνεται η κινητικότητα σχετικά με το αίτημα του δήμου Δωρίδας για καταβολή αντισταθμιοστικών οφελών εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ για τη χρήση της λίμνης του Μόρνου.

Στο πλαίσιο αυτό αμέσως μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του δήμου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του κόμματος  Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους  Υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, ζητώντας να υλοποιηθεί άμεσα το αίτημα του δήμου Δωρίδας
Επιπλέον, ο κοινοβουλευτι
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης 


ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς
– Τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
– Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη


Θέμα: Αντισταθμιστικά οφέλη από τη χρήση των νερών του ποταμού Ευήνου και του ποταμού Μόρνου: Μια ανεκπλήρωτη υποχρέωση του κράτους προς τις τοπικές κοινωνίες.

Για την υδροδότηση των περιοχών της αρμοδιότητάς της, η ΕΥΔΑΠ προμηθεύεται ακατέργαστο νερό, κυρίως από επιφανειακούς υδατικούς πόρους (Μαραθώνας, Υλίκη, Μόρνος, Εύηνος). Από τους ταμιευτήρες αυτούς, μόνο αυτός της Υλίκης είναι φυσικός, ενώ οι υπόλοιποι έχουν δημιουργηθεί με την κατασκευή φραγμάτων σε κατάλληλα σημεία στην κοίτη των αντίστοιχων ποταμών Ευήνου, Μόρνου και Χαράδρου (φράγμα Μαραθώνα). Στις πηγές υδροληψίας που χρησιμοποιεί η ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνονται και υπόγειοι υδατικοί πόροι που αξιοποιούνται με τη λειτουργία 100 γεωτρήσεων συνολικής ετήσιας αντλητικής ικανότητας 70-125 εκατ. κ.μ. νερού περίπου ανά έτος.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δημόσιοι πόροι μεταφέρονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία με συνέπεια την εκμετάλλευσή τους από ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς όμως την αντίστοιχη παροχή οφέλους στις τοπικές κοινωνίες που στερούνται το αγαθό.
Το έργο εκτροπής των νερών του Ευήνου τροφοδοτεί την πρωτεύουσα μέσω του ταμιευτήρα του Μόρνου με πόσιμο νερό από την Ευηνολίμνη, που βρίσκεται μεταξύ του Δήμου Θέρμου και του Δήμου Ναυπακτίας. Παρά το γεγονός ότι το φράγμα κατασκευάστηκε μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων Διπλατάνου Δήμου Θέρμου και Αγίου Δημητρίου Δήμου Ναυπακτίας, προκαλώντας στην περιοχή των Δήμων αυτών μόνιμες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης, δεν έχει προβλεφθεί, όπως έπρεπε, η κοινωνική ανταπόδοση προς την τοπική κοινωνία εκ μέρους του κράτους αλλά και της εταιρείας που αντλεί πόρους από την περιοχή.
Αντίστοιχη είναι η περίπτωση του ταμιευτήρα του Μόρνου της Φωκίδας ως πηγή υδροληψίας της ΕΥΔΑΠ. Ο ποταμός Μόρνου πηγάζει στην Ορεινή Ναυπακτία και την Ορεινή Δωρίδα και το φράγμα που βρίσκεται επ’αυτού είναι το υψηλότερο χωμάτινο φράγμα της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο ενίσχυσε την υδροδότηση της Αθήνας, χωρίς όμως και πάλι να προβλέπονται αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία του Δήμου Ναυπακτίας και του Δήμου Δωρίδας.
Δηλαδή, ενώ η τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα οι Δήμοι Ναυπακτίας, Θέρμου και Δωρίδας παραχωρούν προς εκμετάλλευση ένα αγαθό, δεν έχουν λάβει έως τώρα κανενός είδους σχετική ανταπόδοση.
Δεν είναι δυνατόν οι παραπάνω υδάτινοι πόροι να χρησιμοποιούνται για την υδροδότηση της Αττικής και οι τοπικές κοινωνίες να λαμβάνουν μηδαμινά οφέλη.
Αποτελεί κοινή πεποίθηση των πολιτών, της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι απαιτείται η ενεργοποίηση της Πολιτείας και η παροχή αντισταθμιστικών οφελών από την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων και να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες, με την πραγματοποίηση έργων όπως η βελτίωση του οδικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης της περιοχής της Ορεινής Ναυπακτίας, Ορεινού Θέρμου και Ορεινής Δωρίδας.
Η πρόβλεψη δε, κάποιου ανταποδοτικού τέλους από την ΕΥΔΑΠ προς τους Δήμους θα μπορούσε να στηρίξει πραγματικά την υλοποίηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών έργων στην περιοχή αυτή.


Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:


-Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων των Δήμων Ναυπακτίας, Θέρμου και Δωρίδας; Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που πρόκειται να υλοποιηθούν;

-Σκοπεύουν τα αρμόδια Υπουργεία να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία που θα ρυθμίζει τη σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ΕΥΔΑΠ και θα κατοχυρώνει την παροχή μόνιμου ανταποδοτικού τέλος προς τις τοπικές κοινωνίες;

-Πως σχεδιάζουν να υποστηρίξουν τα αρμόδια Υπουργεία τις αναφερόμενες περιοχές που συμβάλλουν καταλυτικά στην υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αττικής;

κός άνδρας ζητά αντισταθμιστικά οφέλη  και  για  τη χρήση των νερών του ποταμού Ευήνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ Σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζόμενης σε επιχείρηση …