Home Πολιτικά - Φωκίδα Αναφορά του ΚΚΕ στη βουλή για τους εργαζόμενους στην Imerys
Πολιτικά - Φωκίδα - 20 Μαΐου, 2020

Αναφορά του ΚΚΕ στη βουλή για τους εργαζόμενους στην Imerys

Προς το Προεδρείο της Βουλής

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Οι βουλευτές Μαρίνος Γιώργος και Χρήστος Κατσώτης

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ την επιστολή της Ένωσης Εργαζομένων στην «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ», με την οποία καταγγέλλεται η εργοδοσία του μεταλλείου της ΙΜΕΡΥΣ και ζητείται από τους αρμοδίους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων της εταιρείας.

Αθήνα 18/5/2020

Οι καταθέτοντες βουλευτές

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ»

 

ΑΡ.ΠΡ. 32                                                                                   Άμφισσα 12/05/2020

 

ΕΔΩ στη ΦΩΚΙΔΑ …. και ΕΚΕΙ στα ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ………

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;;;;;;

     Φτάνει πιά. Τι άλλο πρέπει να κάνουν οι εργοδότες του μεταλλείου της ΙΜΕΡΥΣ,  προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι Έλληνες «πατριώτες» και μέσα από τα πόστα τους, στους μηχανισμούς της εξουσίας να βάλουν φρένο στην ασυδοσία της συγκεκριμένης επιχείρησης;

     Εφαρμόζει κυλιόμενη πενθήμερη εργασία σε εξαήμερη βάση (λέει), αν και οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν εξαήμερο, με ρεπό που το δίνει (όταν το δίνει) όποτε θέλει η εταιρεία, ενώ πολλοί συνάδελφοι δουλεύουν 6ήμερο με 8ωρο (δηλ. 48 ώρες τη βδομάδα). Αν και έχει λήξει η συναποφασισθείσα συμφωνία από τις αρχές Απρίλη, εν τούτοις η εταιρεία, συνεχίζει το πρόγραμμά της με «συλλογή υπογραφών από «αυτοβούλως!!!!» προσερχόμενους εργαζόμενους (που αν και είναι αντίθετοι στην τέτοιου είδους εργασία) βάζουν την υπογραφή τους (παρουσία πάντα των άγρυπνων στελεχών) «αυτοβούλως» και μόνον «αυτοβούλως»

   Όσον αφορά τη χορήγηση αδειών στις ευπαθείς ομάδες σας παραθέτουμε τα παρακάτω κείμενα που αποστείλαμε προς τους αρμοδίους και για κοινοβουλευτικό έλεγχο.

       (Αρ.πρ 28) Επανερχόμαστε για μια ακόμη φορά να σας θέσουμε ζητήματα ασυδοσίας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί απ’ ότι φαίνεται, εδώ στη Φωκίδα, στα μεταλλεία της ΙΜΕΡΥΣ, η διοίκηση της εταιρείας δεν πρόκειται να αφήσει τους εργαζόμενους να δούν μια «άσπρη μέρα» (στην κυριολεξία μέρα μιας και οι περισσότεροι δουλεύουμε μέσα σε υπόγεια έργα-γαλαρίες, με τεχνητό φωτισμό).

  Στα όσα σας αναφέραμε στις 03/05/2020 αρ. πρ.  προσθέστε και το παρακάτω:

Εδώ και ένα μήνα η εταιρεία είχε απομακρύνει από τους χώρους εργασίας μια σειρά εργαζομένων, που είχαν κάποια προβλήματα υγείας, χαρακτηρίζοντάς τους ως «ευπαθή ομάδα», καταβάλλοντας τους τις αποδοχές τους στο ακέραιο. Από  τις αρχές Μαΐου καλούν οι προϊστάμενοι των τμημάτων όσους από αυτούς συμπλήρωσαν ένα μήνα μακριά από την εργασία και τους καλούν ή να πάρουν άδεια 15 ημερών ή άδεια άνευ αποδοχών. Δηλαδή τους καλεί να συμφωνήσουν στο σφαγιασμό τους.

    Αντιλαμβάνεται κανείς πως αντιμετωπίζει η «φιλεύσπλαχνος εταιρεία» αυτή την ομάδα μέσα σε αυτό το καθεστώς της πανδημίας (!!) παραβιάζοντας για μια ακόμη φορά την εργατική νομοθεσία.

   Θεωρούμε ότι κάποιοι πρέπει να δηλώσουν αρμόδιοι και να αναλάβουν τις ευθύνες τους βάζοντας χαλινάρι σε μια εταιρεία που προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα, ιδιαίτερα των κατοίκων της Φωκίδας, που τον δικό της πλούτο εκμεταλλεύεται.

   Το παρών έγγραφο καθώς και το με αρ. πρ.   (μαζί με τα επισυναπτόμενα) τα αποστέλλουμε και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κοινοβουλίου.

  (Αρ.πρ.30) Επανερχόμαστε για 3η φορά, μέσα σε διάστημα λιγότερο των 10 ημερών γιατί νομίζουμε ότι πρέπει να βρεθεί η υπηρεσία εκείνη από το υπουργείο εργασίας που θα κινήσει εκείνες τις ποινικές ευθύνες απέναντι σε ΟΣΟΥΣ και ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ.

   Όπως σας αναφέραμε στο με αρ. πρ. 28  έγγραφό μας της 8/5/2020 (ακολουθούν οι αμέσως προηγούμενες, με έντονη γραφή, 4 παράγραφοι.

    …και συνεχίζουμε στο έγγραφό μας.

    Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι κάναμε λάθος στις εκφράσεις μας απέναντι στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Κανείς δεν «καλεί» εργαζόμενους. ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΩΜΑ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ. Αντί η εταιρεία να συνεχίσει την ίδια τακτική συνέχισης της άδειας που ΟΡΙΖΕΙ η ΑΔΑ:ΩΛΧΞ46ΜΤΛΚ-4Ε9 όπως βλέπουμε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στο με αρ.πρ. 12339/404 της 12/3/2020 έγγραφο του Υπουργείου εργασίας, ή ακόμη ακόμη να δώσει την άδεια που αυτή σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία μπορεί να δώσει, ως εργοδότης, επιβάλλει (και γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει επιβάλλει) να πάρει ο εργαζόμενος τη ΔΙΚΗ του άδεια ή διαφορετικά να πάρει άνευ αποδοχών και μάλιστα ακόμη και εαν ο ίδιος δηλώνει ότι και μπορεί και θέλει να εργαστεί!!!!

   ΟΙ εργαζόμενοι, οι συνάδελφοί μας, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…