Home Εικόνες Αρχικής Αναλγησία λέγεται…
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 9 Σεπτεμβρίου, 2023

Αναλγησία λέγεται…

Παρέμβαση από
Αργύρη Δεδούση
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Δ.Ε. Άμφισσας

Ανενεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών
Λοκάς Αναγνωστόπουλος

 

Οι Άγιοι Πάντες είναι το μοναδικό παραλιακό χωριό του Δήμου Δελφών.
Είναι επίσης το μοναδικό χωριό του Δήμου Δελφών που δεν έχει πόσιμο νερό. Το νερό του χωριού προέρχεται από γεωτρήσεις υφάλμυρου νερού και από τα υπόλοιπα του νερού του δικτύου ύδρευσης που φτάνει από την Άμφισσα στα Πεντεόρια.
Το δε δίκτυο στο μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από σάπιες σωλήνες αμιάντου.
Το νερό, εκτός από το ότι είναι ακατάλληλο προς πόση, είναι το μέσο καταστροφής του δικτύου ύδρευσης του κάθε σπιτιού. Οι βρύσες σαπίζουν από τα άλατα, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες καταστρέφονται στα πέντε χρόνια, τα καζανάκια παύουν να λειτουργούν, τα πλυντήρια είναι για πέταμα και οι διαρροές αποτελούν μία οικονομική αιμορραγία για τους κατοίκους.
Με τη λίμνη του Μόρνου στα λίγα χιλιόμετρα, για πολλά χρόνια εξαγγέλλονται έργα για αντικατάσταση του δικτύου και για πόσιμο νερό. Η ευκολία της εξαγγελίας βέβαια, περιορίζεται στην αλλαγή κάποιων μέτρων αμιαντοσωλήνων, στις συνεχείς επισκευές- αφού το σάπιο δίκτυο τακτικά εκρήγνυται- και… σε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη του “δικού” μας προέδρου της κοινότητας.
Σε μία πρόσφατη εξαγγελία για έργο που θα εκτελεσθεί για την υδροδότηση του Αγίου Μηνά και πάλι κάποια μέτρα αμιαντοσωλήνων θα αντικατασταθούν χωρίς επ’ ουδενί να λύνεται το πρόβλημα.
Πριν κάποια χρόνια για να μην μετακινούνται οι κάτοικοι σε παρακείμενα χωριά για να εφοδιαστούν με νερό, κατασκευάστηκε ένα βοηθητικό δίκτυο που μετέφερε πόσιμο νερό σε δέκα περίπου βρύσες που βρίσκονταν στους δρόμους του χωριού.
Δεν ήταν λύση, αλλά η αλήθεια είναι ότι βοηθούσε.
Βοηθούσε όχι μόνο τους κατοίκους αλλά και τα περιφερόμενα ζώα τα πουλιά και τις μέλισσες που στη ζέση του καλοκαιριού έβρισκαν λίγες σταγόνες νερό.
Με μεγάλη μου έκπληξη πριν δύο περίπου χρόνια διαπίστωσα ότι οι δέκα αυτές βρύσες έπαψαν να έχουν νερό και τελικά αφαιρέθηκαν.
Στις επίμονες ερωτήσεις μου γιατί δεν υπάρχει νερό οι απαντήσεις ήταν ασαφείς, του τύπου δεν ξέρω… θα δούμε… δεν έχει νερό η γεώτρηση… κλπ.
Έτσι εν έτη 2023 οι κάτοικοι των Αγίων Πάντων αναγκάζονται να κουβαλάνε νερό από χιλιόμετρα μακριά, τα ζώα, τα πουλιά και οι μέλισσες να πεθαίνουν.
Ανάπτυξη! Τουρισμός! Οικολογία! Όλα μαζί σε ένα πακέτο!
Ποιος είναι ο λόγος που η ΔΕΥΑ του Δήμου Δελφών ως υπεύθυνος διαχειριστής υδάτων του Δήμου Δελφών διέκοψε την παροχή πόσιμου νερού σε αυτές τις βρύσες;
Ποιος είναι ο λόγος που η ΔΕΥΑ του Δήμου Δελφών καταδίκασε αυτούς τους πολίτες;
Ποιος είναι ο λόγος που η ΔΕΥΑ του Δήμου Δελφών συμπεριφέρεται αυταρχικά και απάνθρωπα στους κατοίκους αυτού του χωριού;
Το πόσιμο νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ο κάθε πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτό.
Ο δε Δήμος να εξασφαλίζει την επάρκεια και την ποιότητα του κοινωνικού αγαθού.
Συμβαίνουν αυτά; Φυσικά όχι.
Αν αληθεύει το γεγονός ότι η παροχή πόσιμου νερού διακόπηκε επειδή στις βρύσες αυτές δεν υπήρχε μετρητής και η ΔΕΥΑ επιβαρυνόταν με το κόστος του ρεύματος της γεώτρησης τότε αυτό είναι ο ορισμός της αναλγησίας.
Βέβαια θα ήταν παράληψή μου αν δεν αναφερόμουνα στο «μεγάλο έργο» αντικατάστασης των μετρητών νερού. Άμεσα αντικαταστάθηκαν από τη ΔΕΥΑ τα ρολόγια με ψηφιακούς μετρητές ώστε να μην χάνει έσοδα ο Δήμος Δελφών από το νερό δηλητήριο που πουλάει στους κατοίκους των Αγίων Πάντων.
Η δε τιμή, λες και είναι εμφιαλωμένο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…