Home Στερεά ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Στερεά - 2 Ιανουαρίου, 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ

 Η περιφερειακή σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Σοφία Ντούρου μετά από συνάντηση με το Δ.Σ. του Συλλόγου σπουδαστών του Δημόσιου ΙΕΚ Χαλκίδας έκανε παρέμβαση στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας κ. Σπανό, με την παρουσία και των ίδιων των σπουδαστών όπου τέθηκαν  σε συζήτηση τα προβλήματά τους και η δυνατότητα παρέμβασης της περιφέρειας στο πρόβλημα της μεταφοράς τους.

 

Στη συνέχεια η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οι σπουδαστές των ΙΕΚ είναι νέοι, κύρια λαϊκών οικογενειών που δίνουν καθημερινό αγώνα με τα προβλήματα στο σπίτι, με την ανεργία, την απληρωσιά των γονιών, παλεύουν για να μάθουμε μια τέχνη, να σπουδάσουν μια ειδικότητα. Θέλουν ένα εφόδιο που θα τους βοηθήσει να βρουν μια δουλειά. Πολλοί από αυτούς  χρειάζονται την πιστοποίηση για να αναλάβουν την οικογενειακή επιχείρηση, που οι γονείς  αγκομαχούν να την κρατήσουν.

Όμως για μια ακόμη χρονιά  βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα και εμπόδια που όλο αυξάνονται λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε υποδομές και εξοπλισμό, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των σπουδών τους και της ζωής τους. Επίσης σε κανένα σπουδαστή, ακόμα και σε αυτούς που ορίζει ο ίδιος ο νόμος, δεν δίνεται πάσο για την φθηνότερη πρόσβαση στα ΜΜΜ. Πέρα όμως των ανωτέρω, έρχεται να προστεθεί ένα επιπλέον γεγονός, η διαγραφή ανέργων σπουδαστών από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Έτσι ενώ υποτίθεται πως το ζήτημα αυτό ρυθμίστηκε με τη σχετική διάταξη του ν. 4430/2016, στην πράξη δεν εγγράφει όλους τους άνεργους σπουδαστές στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ αφού βάζει επιπλέον προϋποθέσεις για την ένταξή τους:

α) να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων τουλάχιστον ένα τετράμηνο πριν από την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης. Όταν όλοι οι άνεργοι σπουδαστές πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εγγράφονται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

β) να δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματος αυτού στον ΟΑΕΔ πριν από την έναρξή του. Την ίδια ώρα που η εγκύκλιος έφτασε στις σχολές μια βδομάδα αφότου άνοιξαν τα δημόσια ΙΕΚ και ενώ υπάρχουν σπουδαστές που ακόμα και τώρα δεν έχουν ενημερωθεί από καμιά αρμόδια αρχή

γ) να έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο ημερολογιακά έτη από το πέρας τυχόν προηγούμενης συμμετοχής σε πρόγραμμα εκπαίδευσης. Γνωρίζοντας όμως ότι χιλιάδες σπουδαστές πηγαινο-έρχονται από τις σχολές μαθητείας και κατάρτισης στην κακοπληρωμένη δουλειά και στην ανεργία.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νέοι άνεργοι από τα Δημόσια ΙΕΚ όλης της Ελλάδας να διακόψουν την εκπαίδευση τους προκειμένου να μη διαγραφούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ και χάσουν ακόμα και τα λίγα “ψίχουλα” που δικαιούνται. Όπως τη δωρεάν πρόσβαση στα ΜΜΜ, τη συμμετοχή σε σεμινάρια και προγράμματα ευρέσεως εργασίας, τη μοριοδότηση σε θέσεις Δημοσίου (για σπουδαστές σε κάποιες συγκεκριμένες ειδικότητες) κ.α.

Θεωρούμε ότι οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τυχαίες, αποτελούν συνέχεια της πολιτικής που θέλει τα ΙΕΚ να δίνουν δεξιότητες με ημερομηνία λήξης, να δημιουργούν εργαζόμενους χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, ενώ στην πράξη αξιοποιούνται και για την απόκρυψη της ανεργίας.

Ζητάμε:

 • Να καταργηθεί – τροποποιηθεί η διατύπωση της απόφασης 4430/2016 και να μην διαγράφονται από τα μητρώα του ΟΑΕΔ οι σπουδαστές που φοιτούν σε κάποιο ΙΕΚ και έχουν κάρτα ανεργίας. Να αναγνωρίζεται η ιδιότητα του ανέργου χωρίς όρους και προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την φοίτηση σε ΙΕΚ.
 • Δωρεάν μεταφορά των σπουδαστών στην σχολή, στους χώρους μαθητείας και πρακτικής. Δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το μισό εισιτήριο.
 • Βιβλιάριο υγείας για όλους τους σπουδαστές.
 • Καταβολή επιδόματος σίτισης και στέγασης των σπουδαστών που είναι από άλλες πόλεις.
 • Δωρεάν βιβλία σε όλους τους σπουδαστές. Να σταματήσει εδώ και τώρα το απαράδεκτο δίλλημα που βάζουν στους σπουδαστές να πληρώσουν σημειώσεις σε φωτοτυπίες ή να πάρουν τις σημειώσεις μέσω e-mail και να διαβάσουν από τον υπολογιστή.
 • Όσα είναι απαραίτητα για τη σχολή και την πρακτική να μας παρέχονται δωρεάν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ούτε 1€ από την τσέπη μας για κάλυψη εξοπλισμού.
 • Κτιριακή κάλυψη, αίθουσες ανάλογες του όγκου των σπουδαστών. Εργαστηριακός εξοπλισμός με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τις απαιτήσεις του εκάστοτε μαθήματος.
 • Εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δε γίνεται η πλειοψηφία των καθηγητών να είναι ωρομίσθιοι, με μισθούς πείνας και με μπλοκάκι.
 • Να υπάρξει νέα απόφαση, και καθιέρωση υποχρεωτικής σύμβασης για όλους τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική που θα προβλέπει την αμοιβή όλων των σπουδαστών των ΙΕΚ με τον βασικό μισθό, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρακτική άσκηση πάνω στην ειδικότητα που σπουδάζουν.
 • Να μην είναι στην ευθύνη των σπουδαστών να βρουν πρακτική, αλλά να γίνεται με βάση την ειδικότητα, με εξασφάλιση εποπτείας από το Υπουργείο και τη σχολή και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των σπουδαστών. Ιδιαίτερα στα επαγγέλματα με αυξημένο δίκτυο επικινδυνότητας όπως οι μάγειρες, νοσηλευτές.
 • Κατάργηση Πιστοποίησης. Η μόνη προϋπόθεση για να βρούν δουλειά να είναι η απόκτηση του πτυχίου τους. Μετά το πέρας των δίχρονων σπουδών για να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δίνουν εξετάσεις(πιστοποίηση)την οποία πρέπει να πληρώσουν.
 • Όλοι οι σπουδαστές να δουλεύουν μέχρι 6 ώρες και αποδοχές 8ώρου. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από τη δουλειά με αποδοχές.
 • Ίδια δικαιώματα για τους μετανάστες συναδέλφους τους.
 • Ελεύθερη διεξαγωγή συνδικαλιστικής δράσης. Άδειες για διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων ,εκλογών.
 • Δωρεάν πρόσβαση των σπουδαστών σε αθλητικούς χώρους, γυμναστήρια. Απόκτηση αιθουσών πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσα στο ΙΕΚ (αίθουσα εκδηλώσεων, προβολής ταινιών).

  

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…