Home Εικόνες Αρχικής Αλλάζει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, λέει ο Δήμαρχος Δελφών Σε «big business» εξελίσσονται τα σκουπίδια στην Ελλάδα
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 26 Νοεμβρίου, 2022

Αλλάζει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, λέει ο Δήμαρχος Δελφών Σε «big business» εξελίσσονται τα σκουπίδια στην Ελλάδα

Αλλάζει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, λέει ο Δήμαρχος Δελφών

Σε «big business» εξελίσσονται τα σκουπίδια στην Ελλάδα

Έμφαση στα ΣΔΙΤ δίνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ενημέρωση του Δημάρχου Π.Ταγκαλή στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Μεγάλες αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς πάμε σε συνέργειες με ΣΔΙΤ και κατακόρυφη αύξηση του κόστους, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής στο Δημοτικό Συμβούλιο!

 

Η Χαλκίδα γνώριζε!

 

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εντός Στερεάς Ελλάδας με τα απορρίμματα. Εξήγησε πως όλοι γνώριζαν και ειδικά ο δήμος Χαλκιδέων, πως το καλοκαίρι του 2020 θα κορεσθεί ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας, στον οποίο εναπόθεταν 60.000 τόνους το έτος. Από την πλευρά τους οι Χαλκιδείς δεν έκαναν τίποτε για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργούσε το κλείσιμο του ΧΥΤΥ. Ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας από την πλευρά του κατέθεσε 12 διαφορετικές προτάσεις. Από την πλευρά του δήμου Χαλκιδέων απορρίφθηκαν όλες. «Η Χαλκίδα δεν κάθισε να συζητήσει», τόνισε ο δήμαρχος Δελφών. Συμπλήρωσε μάλιστα πως συνέχισαν να εναποθέτουν μέχρι 5 Σεπτεμβρίου, όπου και διακόπηκε η λειτουργία του γιατί υπήρχε θέμα ασφάλειας των υπαλλήλων, όπως και στη Θήβα.

 

Ο περιφερειακός σχεδιασμός

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Ταγκαλή προς τους Δημοτικούς Συμβούλους, ο περιφερειακός σχεδιασμός περιλαμβάνει ΜΕΑ και νέα κύτταρα σε Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα και Άμφισσα, με προϋπολογισμό συνολικά 113 εκ ευρώ. «Ακόμη όμως και αν ενταχθούν αύριο το πρωί, θα χρειαστούν τουλάχιστον 5-6 χρόνια για να κατασκευαστούν. Οι υπάρχοντες ΧΥΤΥ δεν επαρκούν. Ο ΧΥΤΑ της Θήβας κλείνει σε 8 μήνες. Η Λαμία μείωσε γιατί έχει θέμα με τους περιβαλλοντικούς της όρους. Έμεινε η Ιστιαία και η Άμφισσα», τόνισε ο Δήμαρχος.

Παράλληλα εξήγησε πως η Χαλκίδα αντιπρότεινε να πάει τα απορρίμματα στη Θήβα. Της εξήγησαν ότι αυτό δε γίνεται για λόγους ασφαλείας του προσωπικού. «Αντιπροτείναμε να μοιραστούν στην Ιστιαία και την Άμφισσα. Ο δήμαρχος Ιστιαίας που εγώ τον λέω καουμπόη, έδειξε καθαρά αντισυναδελφική συμπεριφορά και ξεσήκωσε τον κόσμο. Σήμερα, η Χαλκίδα και ο δήμος Διρφύων και Μεσσαπίων πάνε στα Τρίκαλα», εξήγησε ο κ. Ταγκαλής. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι όντως η τιμή τόνου στα Τρίκαλα είναι πολύ πιο χαμηλή. «Για να φτάσουν όμως στα Τρίκαλα με τόσο μεγάλη αύξηση, πόσο θέλουν τα φορτηγά», διερωτήθηκε ο δήμαρχος.

 

Τα ΣΔΙΤ, οι ιδιώτες, η καύση και ο ΤΙΤΑΝ!

 

Στη συνέχεια της συζήτησης ο Δήμαρχος αποκάλυψε αναφερόμενος στα δυο νέα κύτταρα που σχεδιάζονται στη Λαμία και άλλο ένα στην Άμφισσα ότι δεν προχωράει η διαδικασία, ενώ υποστήριξε πως φαίνεται η κυβέρνηση να κάνει στροφή στο σχεδιασμό της και να προωθεί τα ΣΔΙΤ. «Αλλάζουν πολλά, απ’ ότι φαίνεται. Πλέον επιτρέπονται ιδιωτικές Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Επιπλέον, τα έργα μπορούν να γίνονται με ΣΔΙΤ. Αυτό όμως θα εκτοξεύσει την τιμή τόνου στα 120 ευρώ», τόνισε, συμπληρώντας ότι αυτή λύση θα φέρει τεράστιες αυξήσεις.

Τέλος, απαντώντας στην προοπτική να παίρνουν ιδιωτικές εταιρείες τα απορρίμματα για να παράγουν RDF/SRF, ο κ. Ταγκαλής εξήγησε ότι έχει γίνει ήδη συζήτηση με την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. Στην ουσία μπορούν να κάψουν τα πάντα. Ακόμη και τον πράσινο κάδο ανεπεξέργαστο. Εμείς διαφωνούμε. Ωστόσο κάναμε μια κουβέντα μαζί τους, από την οποία προέκυψε ότι θα τους τα πηγαίνουμε και θα τους πληρώνουμε από πάνω. Φυσικά, για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα η εταιρεία ΤΙΤΑΝ έχει δώσει άλλη ερμηνεία τονίζοντας  «η συνεπεξεργασία εναλλακτικών καυσίμων RDF/SRF είναι μια καθ’ όλα ασφαλής διαδικασία. Η σχετική διαβεβαίωση υπάρχει ήδη και μάλιστα από τα πλέον αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα», έχει σημειώσει δημόσια εκπρόσωπος της τσιμεντοβιομηχανίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ασφυκτιούν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ιτέας – Θα χαθεί η ευκαιρία;

Τραγική είναι η κατάσταση στο 1ο και το 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς τα δυο σχολεία στεγάζονται σ…