Αλήθειες που πονάνε
Τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται, συνηθίζουμε να λέμε στα παιδιά μας για να τα πείσουμε ότι τα βιαστικά συμπεράσματα είναι συνήθως λανθασμένα. Για το θέμα των Ρομά, όσα έγιναν στον καταυλισμό, τη χρηματοδότηση των 40.000 ευρω, αλλά και τον τρόπο που προβλήθηκε το θέμα οι διαπιστώσεις δεν είναι και ιδιαίτερα κολακευτικές!
Η μονόπλευρη και μονοδιάστατη προβολή
Ε, λοιπόν εγώ θα επιμείνω, κόντρα στην παραπληροφόρηση και να ρωτήσω. Ποιο από τα αθηναϊκά αλλά και τοπικά μέσα που έπαιξαν το θέμα με τους τσιγγάνους έκαναν το αυτονόητο: να τηρήσουν τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να δημοσιευσουν και τις δυο απόψεις για το περιστατικό;
Απάντηση: Προς δόξα της «αντικειμενικής» ενημέρωσης κανένα μέσο, με εξαίρεση την ΩτΦ, δεν μπήκε στον κόπο να παρουσιάσει και τις δύο εκδοχές της ιστορίας. Δυστυχώς, τα άλλα μέσα παρουσίασαν μόνο την εκδοχή της δημοτικής αρχής και δεν μπήκαν στον κόπο να ρωτήσουν και τους τσιγγάνους. Βλέπετε, στις ημέρες μας θεριεύουν οι κοινωνικοί αυτοματισμοί και ταυτόχρονα σε τοπικό επίπεδο περισσεύει η ελεγχόμενη «δημοσιογραφία» ….
Δεν λέω, είναι απόλυτα καταδικαστέο να προπηλακίζουν αυτοδιοικητικούς ή να σπάζουν το αμάξι του Δήμου. Αυτά είναι τα αυτονόητα, τα οποία όμως πρέπει και να λέγονται και να γράφονται. Το 2020 οι όποιες διαφορές δεν μπορεί να λύνονται με ξύλο, πέτρες και βία. Οι όποιες διαφορές λύνονται μόνο με διάλογο και ειδικά όταν αφορούν κάποιες κοινωνικές ομάδες δεν μπορεί να έχει εφαρμογή η γνωστή παροιμία: «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος»
Το ερώτημα όμως είναι:
Ποιός δεν θέλει αυτό το διάλογο ή μάλλον γιατί δεν γίνεται σήμερα διάλογος;
Η αντιπαλότητα και η διάσταση
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Ο δήμος Δελφών έλαβε από το κράτος έκτακτη χρηματοδότηση 40.000 ευρώ με σκοπό να τα δαπανήσει για τους τσιγγάνους της περιοχής , οι οποίοι εκ του νόμου εκτός από οικονομική είναι και από υγειονομική άποψη ευάλωτη κοινωνική ομάδα.
Οι αυτοδιοικητικοί του δήμου Δελφών στην αρχή ισχυρίστηκαν ότι με αυτά τα χρήματα πήγαν και ψώνισαν από σούπερ μάρκετ της περιοχής και μαζί με κάποια είδη που υπήρχαν στο κοινωνικό παντοπωλείο τους πήγαν σακούλες με τρόφιμα, αλλά οι τσιγγάνοι αντέδρασαν και τις πέταξαν στο δρόμο ενώ ταυτόχρονα προκάλεσαν ζημιά, τουλάχιστον 2.000 ευρώ, σε αμάξι του δήμου.
Στη συνέχεια οι αυτοδιοικητικοί , σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας, κατάλαβαν ότι έκαναν γκάφα , καθώς τα τρόφιμα δεν μπορούσαν να αγοραστούν από τα περίφημα 40 χιλιάρικα αλλά ήταν από το κοινωνικό παντοπωλείο , αφού το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα κάνει την αποδοχή των χρημάτων του Υπουργείου ενώ η κατανομή της πίστωσης θα χρειαστεί ακόμη ένα κάποιο χρονικό διάστημα,
Ίσως επειδή, οι αυτοδιοικητικοί, δεν ήξεραν, δεν εξήγησαν στους τσιγγάνους ότι εκείνες οι σακούλες δεν αγοράστηκαν με τα χρήματα του Υπουργείου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η μεγάλη παρεξήγηση.
Πέρα από το παραπάνω θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ποικίλουν οι εκδοχές των μελών της δημοτικής αρχής για τις αιτίες αυτής της αντίδρασης των τσιγγάννων : Κάποιοι από αυτούς είπαν ότι τους ζήτησαν μέρος των 40.000 ευρω στο χέρι (πως αφού δεν ειχε γίνει αποδοχή της πίστωσης;) για να αγοράζουν αυτοί ότι θέλουν, κάποιοι άλλοι είπαν ότι ζήτησαν να τους πάνε τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης για όλο το ποσό, εφάπαξ (ούτε αυτό γίνεται ), ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι δεν κατάλαβαν τι ακριβώς ζητούσαν, ότι απλά πετούσαν πέτρες και έβριζαν.
Η εκδοχή των Ρομά είναι διαφορετική. Λένε ότι ποτέ δεν είχαν την απαίτηση να τους ψωνίσουν εφάπαξ προϊόντα για όλο το ποσό των 40.000 ευρώ αλλά ότι η δημοτική αρχή τους πήγε κάποια προϊόντα (κάποια άλλα τα πήρε από το κοινωνικό παντοπωλείο) χωρίς να τους ρωτήσει τι έχουν ανάγκη : «Τους είχαμε πει ότι δεν έχουμε λάδι και πάνες και μας έφεραν κάποια φασόλια, φακές και μακαρόνια», μας είπε χαρακτηριστικά κάτοικος του καταυλισμού.
Εμείς δεν θέλουμε να πούμε ότι η εκδοχή της Δημοτικής Αρχής ή των Ρομά είναι η αληθής. Ρεπορτάζ κάνουμε και καταγράφουμε τις απόψεις. Δεν είμαστε δικαστές να κρίνουμε και να καταδικάζουμε, ούτε και προφανώς δεν έχουμε ουδεμία σχέση με το μάντη Κάλχα .
Θέλουμε, όμως, να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών έχει διαρραγεί για τα καλά, δεν υπάρχει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης ούτε βέβαια υπάρχει διάλογος που σε δεδομένες στιγμές θα μπορούσε να εκτονώσει την έντασηι …
Και αυτό το θεωρούμε τραγικό με συνέπειες που θα φανούν στο εγγύς μέλλον. ..
Ακόμη, θεωρούμε λανθασμένη την απόφαση των μελών της δημοτικής αρχής να καταθέσουν μηνύσεις ενάντια στους τσιγγάνους, όπως και το ίδιο θα υποστηρίζαμε αν είχε γίνει αντίστοιχο σκηνικό με οποιουσδήποτε δημότες. Ειδικότερα όμως με τη συγκεκριμένη ομάδα πιστεύουμε ότι ένα κοινωνικό πρόβλημα δεν λύνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά λύνεται αποκλειστικά και μόνο με διάλογο και με λήψη συγκεκριμένων μέτρων εμπιστοσύνης. Υπάρχει όμως σήμερα δίαυλος επικοινωνίας για να υπάρξει διάλογος και στη συνέχεια εμπιστοσύνη ; Η απάντηση είναι όχι.
Ο μοναδικός άνθρωπος που από χρόνια είχε αποκτήσει την εμπιστοσύνη όλων των τσιγγάνων της περιοχής, αλλά και έχαιρε της εκτίμησης των εκάστοτε δημοτικών αρχών, ήταν η κα Αντιγόνη Οικονομοπούλου. Μια κοινωνιολόγος ευαίσθητη σε κοινωνικά θέματα που αρχικά, περίπου το 2010, είχε προσληφθεί επί δημαρχίας Φουσέκη όταν το πρόγραμμα για τους Ρομά πέρασε πέρασε στη διαχείριση των Δήμων, και η οποία παρέμεινε με όλες τις δημοτικές αρχές μέχρι και τον Αύγουστο του 2019, αν και για ένα διάστημα δυόμιση χρόνων παρέμενε απλήρωτη και ανασφάλιστη.
Αυτήν την κυρία που ήταν η ειδική διαμεσολαβήτρια ανάμεσα στο Δήμο και τους Ρομά και η οποία καταχειροκροτήθηκε ακόμη και από φανατικούς κατά των τσιγγάνων στη δημόσια διαβούλευση πριν από ενάμιση χρόνο, η νυν δημοτική αρχή έκρινε ότι της είναι άχρηστη, ότι περισσεύει, ότι δεν προσφέρει έργο.
. ..
Ας το προσπεράσουμ ε και αυτό και ας σταθούμε σε ένα ακόμη περιστατικό.
Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ μας στον καταυλισμό ένας τσιγγάνος μας είπε την εξής φράση. «Αυτοί μας μισούν. Δεν μας θέλουν καθόλου και απόδειξη είναι ότι δεν θέλανε να πάρουμε τα σπίτια και να μπούμε στο πρόγραμμα» …Προφανώς εννοούσε μέλη της νυν δημοτικής αρχής σε σχέση με το πρόγραμμα που πήγε να ξεκινήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά μετά τις έντονες αντιδράσεις δεν περπάτησε.
Προφανώς δε μπορούμε να μπούμε στην ψυχή και στο μυαλό των σημερινών δημοτικών αρχόντων και να πούμε αν τους θέλουν ή όχι, αν τους μισούν ή όχι. Δεν είμαστε ψυχολόγοι, ούτε ζηλεύουμε τη δόξα τους. Ρωτάμε όμως ευθέως. Ωραία, εκείνο το πρόγραμμα δεν περπάτησε. Καλυτέρευσε σήμερα η κατάσταση; Και πάλι δεν έχουμε κοινωνικές εντάσεις; Και πάλι δεν έχουμε έντονο πρόβλημα παραβατικότητας, αν και θα είχε ενδιαφέρον μια έρευνα σχετικά με την ταυτότητα των δραστών όλων αυτών των κλοπών τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας.
Η απάντηση είναι ότι η κατάσταση όχι απλά δεν καλυτέρευσε αλλά μάλιστα χειροτέρευσε. Όσο και αν μέρος της τοπικής κοινωνίας αρέσκεται στο να κλείνει τα αυτιά και τα μάτια στην πραγματικότητα, αυτή συνεχίζει να υπάρχει και δυστυχώς κραυγάζει ότι όσο κυριαρχούν αναχρονιστικές και ακραίες απόψεις τόσο η κατάσταση θα εκτραχύνεται. Όταν όμως τη θέση της αντιπαλότητας πάρει ο διάλογος τότε θα ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας στην κατεύθυνση της ειρηνικής συμβίωσης των δυο κοινοτήτων και ταυτόχρονα θα μειωθεί η παραβατικότητα.
Και ένα τελευταίο
Πριν από μερικές ημέρες θέσαμε το ερώτημα: τι προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή με τον καταυλισμό σε σχέση με το πάρκινγκ βαρέων οχημάτων; Απάντηση προφανώς δεν πήραμε. Την περιμένουμε έστω και τώρα.
Το ποσό των 40.000 ευρω και οι αποδέκτες
Καλό είναι όμως να πούμε και δυο πράγματα πιο αναλυτικά για τα περιβόητα 40 χιλιάρικα. Η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν διευκρινίζει τις δράσεις που μπορεί να κάνει ο δήμος. Ειδικότερα αναφέρει: «Με τα ανωτέρω ποσά οι Δήμοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν ενέργειες όπως:
α) ανάθεση υπηρεσιών απολύμανσης εντός και πέριξ καταυλισμών Ρομά,
β) ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο των πληθυσμών Ρομά για τις επιπτώσεις του κορονοϊού,
γ) παροχή πόσιμου εμφιαλωμένου νερού σε καταυλισμούς, όπου απαιτείται, και
δ) κάθε άλλο προληπτικό μέτρο που κρίνει ο οικείος ΟΤΑ για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας εντός και πέριξ των καταυλισμών.
Γ. Τα ανωτέρω ποσά, θα αποδοθούν στους δικαιούχους Δήμους, με χρηματική εντολή του Υπουργείου μας προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Δ. Τυχόν αδιάθετα ποσά μπορούν να διατεθούν προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών των Δήμων της χώρας».
Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι σχετικά με τη σίτιση δεν περιλαμβάνεται αναφορά, ίσως επειδή οι Ρομά είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού παντοπωλείου, ίσως πάλι επειδή με τη φράση «κάθε άλλο προληπτικό μέτρο που κρίνει ο οικείος ΟΤΑ για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας εντός και πέριξ των καταυλισμών», θεωρούν ότι το καλύπτουν. Εκείνο όμως που είναι παντελώς απαράδεκτο από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ποσά για άλλες λειτουργικές δαπάνες. Σε αυτήν την εναλλακτική μπορούν να πατήσουν πολλοί δήμαρχοι και να μεταφέρουν τα ποσά αυτά για άλλους λόγους.
Ειδικότερα όμως στο δήμο Δελφών, τα 40.000 ευρω αυτή τη στιγμή ο δήμος είναι σα να μην τα έχει, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει κάνει αποδοχή, την οποία κάνει στη σημερινή του συνεδρίαση. Επίσης, είτε μετρητά, είτε σε δράσεις, είτε σε τρόφιμα, δε μπορεί να τα διαθέσει για τους Ρομά, γιατί δεν έχει κάνει την κατανομή των πιστώσεων.
Η αγωνία των Ρομά είναι να διατεθούν γι’ αυτούς τα 40 χιλιάρικα, είτε τώρα, είτε μετά. Ωστόσο, το αν θα συμβεί και ποιες δράσεις θα χρηματοδοτηθούν σήμερα δεν το ξέρει κανείς. Απολύτως κανένας. Για να το μάθουμε θα πρέπει να γίνει η κατανομή των πιστώσεων, να εξειδικευθούν και να κατονομαστούν. Τότε θα μάθουμε αν θα διατεθούν σε τρόφιμα, σε απολυμάνσεις ή σε άλλες δράσεις, οι οποίες θα απευθύνονται ή δεν θα αφορούν τους Ρομά.
Τέλος και ευκαιρίας δοθείσης θα αναφέρουμε δυο πράγματα ώστε να ξεκαθαριστούν για πάντα. Η απολύμανση που έγινε στους δυο καταυλισμούς στοίχισε λιγότερο από 500 ευρώ και περιελάβανε πολλά σημεία του κέντρου της Άμφισσας. Σε ότι αφορά την ΩτΦ και επειδή οι συντάκτες της δεν είναι δικαστές και δε φιλοδοξούν να κάνουν καριέρα στη νομική, θα καλύπτουν όλες τις πλευρές και δε θα κάνουν ποτέ και με τίποτε «στρατευμένη» δημοσιογραφία. Αν θέλαμε να γίνουμε διαφημιστές θα ανοίγαμε διαφημιστική εταιρεία και όχι μέσο ενημέρωσης!
“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ
“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ Σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζόμενης σε επιχείρηση …