Home Εικόνες Αρχικής Άρθρο της προέδρου του τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ.Μαρίνας Σελήνης Κατσαΐτη
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 26 Νοεμβρίου, 2022

Άρθρο της προέδρου του τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ.Μαρίνας Σελήνης Κατσαΐτη

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 11.00 – 14.00 διοργανώθηκε στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Τμήματος Περιφερειακής & Οικονομικής Ανάπτυξης στην Άμφισσα, η 2η  ημερίδα αφιερωμένη στην Ευφυή Γεωργία & Κυκλική Βιοικονομία στα πλαίσια του έργου SmartBIC (MIS5047106) που εντάσσεται στη Δράση «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πιστό στο όραμά του να συν-δημιουργεί και να στηρίζει την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού Τομέα πανελλαδικά, με το έργο SmartBIC στοχεύει στην δημιουργία μιας σύγχρονης ερευνητικής υποδομής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου κάθε εμπλεκόμενος φορέας στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων θα μπορεί να ωφεληθεί με την ενσωμάτωση τεχνικών έξυπνης γεωργίας και καινοτόμων πρακτικών στις διαδικασίες και τα επιχειρηματικά του μοντέλα.

Βασικός στόχος της ερευνητικής  υποδομής SmartBIC είναι η κάλυψη των κενών διασύνδεσης μεταξύ έρευνας και αγοράς στον αγροδιατροφικό κλάδο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή αφομοίωση των τεχνολογιών Έξυπνης Γεωργίας και  Kυκλικής Bιοοικονομίας στην πράξη από τους αγρότες της Περιφέρειας.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου Ευφυής Γεωργία & Κυκλική Βιοοικονομία – SmartBIC είναι ο Καθηγητής κ. Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, στο έργο συμμετέχουν 13 μέλη ΔΕΠ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 47 νέοι ερευνητές και  4 εργατοτεχνίτες.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ επικεφαλής είναι η καθηγήτρια του Τμήματος Δρ Αγγελική Μενεγάκη με τους μετα-διδακτορικούς ερευνητές Δρ Μάρα Βιδάλη και Δρ Παναγιώτη Σκαρτάδο με την διοικητική υποστήριξη του κ. Παντελή Σμαράγδη.

Ο σκοπός της μελέτης της ερευνητικής ομάδας της Άμφισσας είναι διττός. Η πρώτη υπο-μελέτη αφορά την παραγωγικότητας του ξενοδοχειακού τομέα στην Ελλάδα με έμφαση στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και την εξερεύνηση των δυνατοτήτων του αγροτουρισμού και αγροδιατροφής οι οποίου μπορούν να συμβάλλουν στην περεταίω ανάπτυξη του τουρισμού. Στα πλαίσια αυτά έχουν συλλεχθεί στοιχεία ισολογισμών για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και χρησιμοποιώντας μοντέρνες οικονομετρικές τεχνικές (Stochastic frontier analysis with time varying inefficiency) εκτιμάει την μεταβολή της παραγωγικότητας. Επιπλέον, εξερευνά ποιοι πάραγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στις διαφορές στην παραγωγικότητα μεταξύ επιχειρήσεων και περιφερειών. Η έρευνα αυτή είναι σημαντική καθώς το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας προέρχεται από τον τουρισμό. Επομένως, ο τουρισμός παίζει πολύ σημαντικο ρόλο για την οικονομική ανάπτυξη. Είναι, επίσης, αδιαμφισβήτη η συμβολή της παραγωγικότητας στην οικονομική ανάπτυξη.

Η δεύτερη υπο-μελέτη της ερευνητικής ομάδας της Αμφισσας συλλέγει δεδομένα από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς για να αποτυπώσει ποσοτικά την τρέχουσα κατάσταση του αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σε συνεργασία με τους ερευνητές του Πρότυπου Θερμοκηπίου στην Αλίαρτο, θα συλλέξει δεδομένα από εκεί προσπαθώντας να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα: «τί θα συμβεί αν οι μέθοδοι και οι τεχνικές που εφαρμόζονται στο Πρότυπο Θερμοκήπιο μπορούσαν να επεκταθούν σε όλη τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος;». Για να απαντήσει ποσοτικά σε αυτό το ερώτημα χρησιμοποιεί την μέθοδο εισροών-εκροών και έναν καινοτόμο προγραμματιστικό αλγόριθμο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο SmartBIC οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα SmartBIC.

Στην ημερίδα παρευρεθήκαν ανάμεσα σε άλλους ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Μπούγας, ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Δελμούζος. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου ο Πρύτανης κ. Κίντζιος, ο Αντιπρύτανης κ. Χατζηπαυλίδης, πολλοί καθηγητές, ερευνητές και διοικητικό προσωπικό  του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και φοιτητές του τμήματος ΠΟΑ. Παρόν ήταν επίσης και το διδακτικό προσωπικό του τμήματος.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Ήττα με buzzer beater για τον ΓΑΣ Άμφισσας

Δεν κατάφερε να πάρει τη δεύτερή του νίκη του στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ ο ΓΑΣ Άμφισσας,…