Η σοβαρή οξεία νευροαισθητήρια βαρηκοΐα(οξεία απώλεια ακοής)δεν είναι ιδιαίτερα συχνή και οι γενικοί γιατροί δεν αναμένεται να συναντήσουν παρά μόνο ελάχιστες περιπτώσεις σε όλη τους τη ζωή. Αυτό έχει κάνει πολύ δύσκολη την εξεύρεση του καλύτερου τρόπου αντιμετώπισής τους. Λίγοι μόνο ασθενείς έχουν μια συγκεκριμένη αιτία, όπως τραύμα από μια έκρηξη ή βλάβη από έντονη πίεση, η οποία έχει τραυματίσει τον κοχλία. Άλλοι μπορεί να είχαν πάθει μηνιγγίτιδα ή παρωτίτιδα. Βαριές λοιμώξεις του μέσου ωτός ή το χολοστεάτωμα μπορούν να προχωρήσουν και στο έσω ους. Ένα ακουστικό νευρίνωμα μπορεί να καταστήσει αισθητή την παρουσία του προκαλώντας αιφνίδια βαρηκοΐα. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να είχαν πάθει κάποια ερμητική λοίμωξη και, εκτός από μερικές φυσαλίδες στο αφτί και το έδαφος του στόματος, ενδέχεται να εμφανίζουν ίλιγγο, παράλυση του προσωπικού νεύρου και βαρηκοΐα. Η συλλογή όλων αυτών των συμπτωμάτων ονομάζεται σύνδρομοRamasay-Hunt. .
Σε αρκετές περιπτώσεις (περίπου στο 50%) οι ασθενείς θα αναρρώσουν σε έναν ικανοποιητικό βαθμό. Παραταύτα υπάρχουν και κάποιοι κακοί προγνωστικοί παράγοντες ,οι οποίοι όταν υπάρχουν τις περισσότερες φορές αφήνουν ένα πιο μόνιμο πρόβλημα στους ασθενείς .
Αυτοί είναι οι εξής:
•Απώλεια ακοής στην περιοχή των 8κΗΖ
•Απώλεια ακοής μεγαλύτερη από 70dB κατά μέσον όρο στις συχνότητες των 1,2 και 4 kHz.
•Ίλιγγος μαζί με τη βαρηκοΐα
Σε όλες τις παραπάνω ,ειδικότερα αν συνοδεύονται και από την παρουσία εμβοών τότε το πρόβλημα γίνεται χειρότερο. Σε περίπτωση που η φαρμακευτική αγωγή του ΩΡΛ ιατρού δεν αποδώσουν τότε μπορούν να προσφερθούν υποστηρικτικά μέσα για την αποκατάσταση της ακοής.
Η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι αυτή του ακουστικού βαρηκοΐας.
Η σωστή επιλογή του ακουστικού θα επαναφέρει την ακοή του ασθενούς σε ικανοποιητικά επίπεδα αποτρέποντας τον να χάνει κομμάτια της καθημερινότητας του. Με δεδομένο ότι η βαρηκοΐα είναι πρωτογενώς ένα επικοινωνιακό πρόβλημα οι ασθενείς που πάσχουν από αυτή, πόσο μάλλον αυτοί που χάνουν ξαφνικά την ακοή τους παρουσιάζουν ένα έντονο προσαρμοστικό πρόβλημα στο περιβάλλον τους. Αυτό σταδιακά οδηγεί σε μια όλο και αυξανόμενη αποξένωση τόσο από το οικογενειακό όσο και από το φιλικό περιβάλλον , οδηγώντας αναπόφευκτα στην απομόνωση του ίδιου του ασθενούς. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από τον Αμερικάνικο οργανισμό φαρμάκων έδειξε ότι περίπου το 18% των ανθρώπων με το σύνδρομο του Altsheimer πάσχουν παράλληλα και από μεσαία και πάνω βαρηκοΐα ενισχύοντας έτσι το υπάρχον πρόβλημα.
Το ακουστικό επεμβαίνει ακριβώς σε αυτό το σημείο. Μια σωστή επιλογή ενός ακουστικού βαρηκοΐας (υποχρεωτικά ψηφιακού) θα δώσει στον ασθενή την χαμένη του ακοή επιτρέποντας του έτσι να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις .Αυτό θα μπορούσε να ειναι το να ακούει το τηλέφωνο, να παρακολουθεί την τηλεόραση ,να συμμετέχει σε μια συζήτηση μέχρι το να μπορεί να παρακολουθήσει ένα κονσέρτο κλασσικής μουσικής ή να πάει σε μια συναυλία.
Είναι εξαιρετικά σύνηθες στην οξεία απώλεια ακοής, αυτή να συνοδεύεται από εμβοές. Οι εμβοές είναι ήχοι, κατά τεκμήριο ενοχλητικοί, οι οποίοι γίνονται αντιληπτοί από το αυτί, χωρίς την παρουσία εξωτερικής ηχητικής πηγής (δηλαδή σε εμφανώς ήσυχο περιβάλλον ο εξεταζόμενος αναφέρει ότι ακούει ήχους –όχι φωνές- ή σε περιβάλλον με οποιοδήποτε επίπεδο θορύβου ακούει άσχετες προς αυτό ηχητικές πηγές, π.χ. σε δωμάτιο με τηλεόραση και μουσική ακούει σφύριγμα που μοιάζει με χύτρα χωρίς όμως αυτό να υπάρχει).
Εμβοές αναφέρει περίπου το 5-15% του γενικού πληθυσμού.
Σε μερικές περιπτώσεις είναι μικρής έντασης και γίνονται αντιληπτές μόνο σε ήσυχο περιβάλλον. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις υπάρχουν εμβοές που ταλαιπωρούν αφάνταστα τους ασθενείς μια που νιώθουν ότι έχουν ένα μόνιμο βουητό στο κεφάλι τους που δεν σταματάει ποτέ κάνοντας τους έτσι την καθημερινότητα τους εξαιρετικά δύσκολή .
Και σε αυτή την περίπτωση ιδιαίτερα αν η εμβοή συνοδεύεται και από βαρηκοΐα η πιο ολοκληρωμένη λύση της είναι επίσης τα ακουστικά.
Τα ακουστικά και ιδιαίτερα τα ψηφιακά έχουν την δυνατότητα να επέμβουν στις συχνότητες που είναι υπεύθυνες για την δημιουργία των εμβοών και μέσω της διαδικασίας της ηχοκάλυψης να εξαλείψουν έως και εντελώς το φαινόμενο. Πιο εξελιγμένα ακουστικά έχουν την δυνατότητα της παροχής ήχων που ο ασθενής αντιλαμβάνεται ως ήχους της φύσης , που μακροχρόνια έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν σημαντικά το πρόβλημα κάνοντας έτσι μια άτυπη θεραπεία. Στατιστικά πάνω από το 80% των ασθενών με εμβοές που έκαναν χρήση ακουστικών βαρηκοΐας δηλώνουν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει βελτιωθεί σημαντικά , ενώ ένα περίπου 11% δηλώνει ότι οι εμβοές του έχουν ηχοκαλυφθεί πλήρως.
Τέλος ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει τόσο στους κυνηγούς όσο και στις κοινωνικές εκείνες ομάδες όπου το εργασιακό τους περιβάλλον βρίσκεται σε πολύ μεγάλους θορύβους.(βλέπε χρήστες βαρέων οχημάτων, χρήστες κομπρεσσερ και άλλους).Σε αυτές τις περιπτώσεις και επειδή εκτίθενται σε πολύ δυνατούς θορύβους οι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή οξεία απώλεια ακοής. Οι θόρυβοι που βιώνουμε όλοι μας στην καθημερινότητα μας σε συνδυασμό με τους εκκωφαντικούς ήχους μιας καραμπίνας ή ενός βαρέος μηχανήματος επιβαρύνουν ιδιαιτέρως το αυτί δημιουργώντας σταδιακά βαρηκοΐα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο απότομος κρότος ή η απότομη μεγάλης έντασης βοή μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βαθμού ακουστική πτώση.
Στις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η πρόληψη και η προστασία των ωτών τους κατά την διάρκεια που εκτίθενται σε αυτούς τους δυνατούς θορύβους.
Είτε χρησιμοποιώντας τις απλές ωτοασπίδες σιλικόνης που μπορούν να προμηθευτούν σχεδόν από οποιοδήποτε φαρμακείο μέχρι πολύ πιο εξελιγμένες λύσεις όπως οι ψηφιακές ωτοασπίδες που επιτρέπουν στον ασθενή να ακούει τα πάντα μειώνοντας όμως τους πολύ δυνατούς θορύβους στα επιτρεπτά όρια.
Με την ψηφιακή ωτοασπίδα ο ασθενής έχει την δυνατότητα και να ακούει αυτό που θέλει αλλά παράλληλα και να προστατεύεται απο ήχους που είναι μεγαλύτεροι απο τα 85 db και που πιστοποιημένα μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι μια καραμπίνα ή ένα μηχάνημα κοπής μαρμάρου παράγουν ήχους μεγαλύτερους των 120 db καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα της προστασίας των αυτιών μας.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι ότι η επιλογή του κατάλληλου ακουστικού για το εκάστοτε ακουστικό πρόβλημα μπορεί να γίνει μόνο από πιστοποιημένους ακοοπροθετιστές δηλαδή αυτούς που επωμίζονται την σωστή εφαρμογή, ρύθμιση αλλά και συντήρηση του ακουστικού βοηθήματος και που είναι οι καθ είδη αρμόδιοι για να δώσουν λύση στο πρόβλημα του ασθενούς και όχι από διάφορες αμφιβόλου ποιότητας διαδικασίες που περισσότερο οξύνουν παρά λύνουν το πρόβλημα.
Ο Στάθης Καραγκούνης είναι ειδικός ακοοπροθετιστής εκπρόσωπος του Κέντρου Ακοής Φωκίδας